Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Így foglalkoztathatjuk kisállatainkat: játékok hörcsögöknek, tengerimalacoknak, nyusziknak és társaiknak

2021. szeptember 01.

Több vidámságot a ketrecbe: ezekkel a játékokkal és ötletekkel az adott fajnak megfelelően foglalkoztathatja az olyan kisállatokat, mint a hörcsög, nyuszi és tengerimalac.
A kisállatok is igénylik a szórakozást. Itt megtudhatja, miként foglalkoztathatja fajnak megfelelően a nyuszikat, tengerimalacokat, hörcsögöket és társaikat – és hogy mire ügyeljen.

A hörcsögök, tengerimalacok és nyuszik kedvelik a változatosságot és a szórakozást. De miben lelik örömüket a rágcsálók és más kisállatok? Tudd meg, hogyan foglalkoztathatod az adott fajnak megfelelően háziállatod  – hogy aztán cserébe vidám sivítással jutalmazzanak.

Miért van szüksége kisállatunknak foglalkoztatásra?   

A kisállatok nagyon kedvelik a társaságot és feltétlenül szükségük van fajtársaikra, akikkel foglalkozhatnak. Így akkor sem érzik rosszul magukat, ha kedvenc gazdijuk nincs otthon. Tisztogatják lakótársaikat, játszanak vagy akár összebújnak velük. Az egymással nem annyira közeli kapcsolatot ápoló állatok örülnek egy fajtársuk társaságának és vele sokkal jobban érzik magukat. A hörcsög azonban teljesen más: meggyőződéssel saját útját járva inkább a magányos életmódot kedveli.

Akár falkaállatról, akár magányos harcosról van szó – a kisállatoknak szükségük van foglalkoztatásra. Éppúgy, ahogy az embernek is: a legszebb házban is felüti fejét egyszer az unalom, ha nem terheljük a testet és a szellemet. Így van ez állati lakótársainknál is. Az idejük nagy részét ketrecben töltő állatoknak ingerekre van szükségük, hogy testileg és lelkileg fittek maradjanak. A megfelelő foglalkoztatással tehát kedvencünk egészségét és közérzetét is javíthatjuk. Olykor az állat gondolkodására van szükség, mint amikor zöldségdarabokat kell megkeresnie, máskor pedig izmait edzheti a mászással vagy túrással.

Miről ismerhetjük fel, hogy állatunk unatkozik? Az unatkozó állatok gyakran rágcsálják a rácsot, hiperaktívnak vagy fásultnak tűnnek. Általánosan érvényes, hogy ha az állat hirtelen a megszokottól eltérően viselkedik, fontos állatorvoshoz fordulni az egészségügyi okok kizárása érdekében.

Fajnak megfelelő szórakozás rágcsálók számára

Ha fajnak leginkább megfelelően szeretnénk eltölteni az időt kis kedvencünkkel, egészen egyszerű eszközök is elegendők. Olyan tevékenységeket válasszunk, melyeket a hörcsögök, nyuszik vagy egerek a természetben végeznének:

  • sprintelés és futás
  • táplálékkeresés és evés
  • rejtekhely keresése és pihenés
  • ásás/túrás
  • vájatok/alagutak ásása
  • rágcsálás, fogkoptatás
  • szaglászás
  • felfedezés

A kisállatok ezen alapigényeit a négy fal között is ki tudjuk elégíteni, nagy örömet okozva ezzel nekik:

Hely rohangáláshoz

Nagyobb nyúlketrec, kalitka vagy kifutó beszerzése esetén kis kedvencünk elegendő hellyel rendelkezik, hogy elfoglalja saját magát. A ketrec vásárlásakor feltétlenül figyeljünk arra, hogy a különböző állatfajok esetén milyen minimális méretek érvényesek. Általánosan igaz, hogy minél nagyobb a ketrec, annál jobb. A lelkes mászók, például a vadászgörény vagy csincsilla esetén a ketrecnek vertikálisan is lehetőséget kell nyújtania a játékra.

Tekercsből

Az egértől a vadászgörényig igaz, hogy megfelelő méretű ehető házacskákkal, alagútelemekkel vagy vájatokkal a kisállatoknál és rágcsálóknál nem lőhetünk mellé. Az állat itt megpihenhet vagy felfedezheti az alagutat. Tipp: az állat mérete alapján ehhez egy WC-papír guriga vagy egy a kisállatnak megfelelő természetes anyagokból készült cső is megfelel.

Kreatív (sz)építők
A mezei egerek, csincsillák és hörcsögök lelkes építőmunkások. Tegyünk a ketrecbe papírpelyhet – a kis építészek rövid időn belül mélyedéseket és alagutakat építenek majd belőle. A legkisebbek értékelik továbbá a nagy, mély edényben vagy a kifutó egy rejtett zugában végezhető kiadós homokfürdőt is: ott aztán hánykolódva ápolják szőrüket vagy túrnak, ami a csövön kifér.

Amit sokan nem tudnak: a nyuszik is szeretnek ásni. Ez pedig a lakásban is megvalósítható: helyezzünk el a tapsifülesnek egy szénával töltött ásóládát  a ketrecben vagy a kifutóban.

Átépítések
Bármennyire félénknek is tűnik az egér, a tengerimalac vagy a hörcsög, nagyon kíváncsiak is. Az új játékokat először bizalmatlanul, távolról szemlélik – később fedezik csak fel. A kisállatok szeretnek új dolgokat felfedezni. Ezért mindig építsünk át pár dolgot a ketrecben. Azonban óvatosan tegyük: a túl sok és gyakori változtatás a ketrecben stresszt okozhat az állatnál.

Fából készült utakon

Tegyünk be mindig valami izgalmas dolgot állatunknak, melyet körbeszagolhat és megismerhet. Erre alkalmasak például ágak, fakérgek vagy kövek a kertből. Figyeljünk rá, hogy az állat ne tudjon sérüléseket szerezni az éleken. Továbbá nem minden fa megfelelő a nyuszik és társaik számára. A gyantás fák, például a tűlevelűek a rágcsálók esetén tabut jelentenek! Mindenképpen megfelelnek viszont a gyümölcsfák és diófélék. A nyulak, hörcsögök és egerek egész életükben szívesen rágcsálják őket.

Jutalomfalatok
A táplálékkeresés és az azt követő elfogyasztás a kisállatok esetén sok időt vesz igénybe. Figyeljünk a minőségi táplálékra – és a hörcsög, nyuszi és más kisállat számára olykor különleges rágcsálni valót is kínáljunk. Például rejtsünk el kis zöldségdarabokat (előtte feltétlenül nézzünk utána, hogy az állat ehet-e ilyet!) vagy jutalomfalatokat egy labdában vagy ásóládában, vagy rögzítsünk rágcsálórudat a ketrec rácsához.

Hogyan szórakoztassa kisállatunkat – és saját magunkat

A közös játék erősíti az állat és ember közötti kötődést – és mindenkinek örömet okoz. Hogyan játszhatunk állatunkkal? Ahogy ismert, rágcsálóink és kiállataink szinte mindent megtesznek egy-egy jutalomfalatért. Használjuk ki ezt, főleg akkor, amikor az állatok biztonságosan kifuthatják magukat. Rejtsünk el a közelben vagy öklünkben, esetleg egy intelligens játékban eleséget. Hagyjuk, hogy az állat szimatot fogjon – biztosan gyorsan keresni kezdi majd.

Sok állattartó a klikkeres tréningre esküszik. Ezzel megtaníthatjuk a háziállatunknak, hogy bizonyos magatartási formák esetén jutalomban részesül, például, ha a hörcsög felmászik a kezünkre. Pontosan ebben a pillanatban kell megnyomnunk a klikkert. Ily módon türelemmel és rendszeres, rövid tréningekkel kisebb gyakorlatokat taníthatunk kisállatunknak is. Tabu: veszélyes magatartásformák és olyanok, melyek ellentétesek az állat ösztönével.

Áttekintés – Foglalkoztatási ötletek rágcsálók számára


Kedveled a tengerimalacok vidám visítozását vagy a kíváncsi vagy törpenyúl ugrabugrálására? Akkor itt még egyszer áttekintheted, hogyan szórakoztathatod rágcsálódat.

Mivel foglalatoskodik szívesen az állat?

Rágcsálók általában

nagy ketrecben ÉS rendszeresen biztosított futási lehetőséggelalagútelemekben, mélyedésekben és házakbanklikkeres tréninggelszimatolással és nem mérgező fák és ágak stb. rágcsálásávalélelemkereséssel és evéssel (szénatartó rács, labda, ásóláda stb.)
Hörcsög futókerékben vagy

homokfürdőben

vájatok és alagutak építése tömőanyaggal

amennyiben lehetséges, este vagy éjszaka biztosított futási lehetőséggel

(Törpe)nyúlfajtársakkal
saját építésű etetőfávalegy ásóládában
Tengerimalacfajtársakkalfüggőágyban, nem túl magasan rögzítve
Egerekfajtársakkal

vájatok és alagutak építése tömőanyaggal

futókerékben

homokfürdőben

Csincsillákfajtársakkal
mászási és ugrási lehetőségekkelhomokfürdőbenvájatok és alagutak építése tömőanyaggalesti, éjszakai tevékenységek során

 

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

Mi alapján válasszunk almot kisemlősünknek?

Mi alapján válasszunk almot kisemlősünknek?

Így foglalkoztathatjuk kisállatainkat: játékok hörcsögöknek, tengerimalacoknak, nyusziknak és társaiknak

Így foglalkoztathatjuk kisállatainkat: játékok hörcsögöknek, tengerimalacoknak, nyusziknak és társaiknak

Tuti tippek a higiénikus kisemlős alomért

Tuti tippek a higiénikus kisemlős alomért

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megajándékozhassunk
egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.