Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Így készítse fel a madáretetőt tavaszra

2019. február 25.

Így készítse fel a madáretetőt tavaszra

Kezd enyhülni az idő, sok helyen már elő is bújtak a hóvirágok, végre közeledik a tavasz. Ideje felkészítenünk madáretetőnket az újonnan érkező szárnyasok fogadására és a magevők támogatására. Márciusban érdemes tehát egy kis karbantartást végeznünk, és átalakítanunk etetőnk kínálatát a madarak változó igényeinek megfelelően. Az etetést április közepe táján fejezzük be, mert a mi éghajlatunkon erre nincs tovább szükség, sőt árthatunk is vele.

Külső felújítás

Ha a téli időszakban is voltak csőrös látogatóink, akkor biztosan akad némi madárpiszok az etetőn kívül és belül egyaránt, amit célszerű feltakarítanunk. A régi eleséget is gyűjtsük össze és dobjuk a szemetesbe, egyrészt, mert akár penész is megjelenhetett rajtuk, másrészt pedig a régi magok csírázásnak indulhatnak, ami kártevőket vonzhat a madáretetőhöz. Fontos megjegyezni, hogy ha a házikó bármely részén penészt fedezünk fel, akkor nagyon alapos tisztítást kell elvégeznünk, ellenkező esetben a nálunk csipegető tollasok el is pusztulhatnak.

Továbbra is legyen kint itató

A vadmadarak nagyon fognak örülni, ha kertünkben nem csak élelmet, hanem friss innivalót is találnak majd, ezért jó, ha fel tudunk szerelni itatót is az etető közelébe. Egy idő után megtanulják a madarak, hogy nálunk tudják oltani a szomjukat is, ezért ügyeljünk arra, hogy mindig legyen tiszta víz az itatóban, vagyis ha lehet, minden nap töltsük újra.

Régi adagolók tisztítása

Attól függően, hogy milyen anyagból készült a madáretetőnk, egy jó alapos áztatás is szükséges lehet. Öblítés után hagyjuk lecsepegni, és szárítsuk ki teljesen, csak utána szórjuk bele újra az eleséget.

Tegyünk ki új etetőt

Ha a régi etetőnk már menthetetlen, vagy egyszerűen csak több látogatót szeretnénk az udvarunkba vonzani, akkor érdemes új etetőt is beszereznünk. Figyeljünk arra, hogy a madáretető ne csak szépen mutasson, hanem praktikus is legyen. A legjobb, ha egyszerre több szárnyas is tud csipegetni belőle, és a pihenés sem elhanyagolható szempont. Arra is ügyelnünk kell, hogy minden etető olyan helyre kerüljön, ahol nehezen érik el az arra járó ragadozók. Ne csak a fák ágaira gondoljunk, a sűrű bokrok is kiváló menedékként szolgálnak az apró tollasoknak. 5. Legyen friss az eleség

Ellenőrizzük a megvásárolt magkeverékek és egyéb finomságok állapotát, ha lejárt a szavatosságuk, bepenészesedtek vagy megavasodtak, akkor mindenképp dobjuk ki őket. Szerezzünk be helyettük friss ennivalót, ha kell, akkor inkább kisebb kiszerelésben, mint korábban, hogy legközelebb biztosan ne kelljen kidobnunk a maradékot.

Apró magvakat az etetőbe

A március közepétől április közepéig tartó időszak egy nehéz periódus a madarak számára, különösen akkor, ha a tél elhúzódik. A vonuló madaraknak jó kondícióba kell kerülniük a költési időszakra, ami egy energiaigényes folyamat. Különösen a városi madarak szorulnak segítségre, hiszen a mesterséges környezetben nem találnak megfelelő mennyiségű természetes táplálékot. Kora tavasszal elsősorban nem a rovarevők, hanem a magevők szorulnak segítségre, mert erre az időre az előző évi magvak szinte teljesen elfogynak, újak pedig még nincsenek. Ebben az időszakban a rovarok már repkednek, ezért a rovarevők szinte eltűnnek az etetőkről. Ebben az időszakban a napraforgómag mellett egyre növekvő mennyiségben tegyünk az etetőbe aprómagvakat (kölest- pintyeknek, papagájoknak való magkeverékek) és továbbra is kínáljuk almával a madarakat.

Csíráztatott magvak, zöldségek

Ha meg akarjuk védeni növényeink frissen fakadó rügyeit az éhes madaraktól, akkor szerencsés, ha a rügyfakadást megelőző időszaktól csíráztatott kölest, búzát, reszelt répát is kiteszünk a madáretetőbe. Így talán kevesebb rügy esik áldozatul csőrös barátaink féktelen tavaszi étvágyának köszönhetően.

Fontos

Április közepén hagyjuk abba az etetést, hacsak nincsenek rendkívüli időjárási viszonyok. A tovább folytatott etetés megváltoztatja a madarak természetes viselkedését és a természetestől eltérő táplálékhoz szoktatja a felnövekvő fiókákat. A túl sok táplálék miatt több madár marad életben, mint amennyit az adott terület természetesen el tud látni, így az állatok segítség nélkül nem tudnak fennmaradni, ami nem célunk. Előfordult olyasmi is, hogy a madárszülők kényelmesek voltak, így az etetőből könnyen összegyűjthető magvakkal etették a fiókákat a nekik megfelelő rovarok helyett. Ezt a fiókák nem tudják megfelelően emészteni, így el is pusztulhatnak. A magvak víztartalma is sokkal alacsonyabb, mint a természetes rovartápláléké, így a fiókák ki is száradhatnak. Fontos tudni, hogy a madáretetés nem elsősorban a madarak érdeke nálunk Magyarországon, mert a természeti környezet még képes biztosítani a legtöbb faj számára a táplálékot. Ha egy területen nincsen élelem, a madarak arrébb mennek…Nálunk a madáretetésnek elsősorban környezeti nevelési, szemléletformáló szerepe van. Az etetésen kívül számos más módja van annak, ahogyan tényleg segíthetünk a madaraknak.

Hogyan segíthetünk?

Ne nyírjuk le a kert minden részében rövidre a füvet, így van lehetőség arra, hogy a fűfélék magvakat teremjenek, ráadásul búvóhelyet nyújtanak számos rovar számára. Helyezzünk ki fészekodúkat, mű fecskefészkeket, fecskepelenkákat, itatókat, nyári porfürdőt, fészeképítő anyagokat. Csinálhatunk saras területet, hogy a fecskék tudjanak fészket építeni. Telepíthetünk olyan dolgokat a kertünkbe, amelyek a rovaroknak nyújtanak megfelelő élőhelyet. Számos más autentikus és hasznos információt olvashatnak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján (www.mme.hu).

+1 A természetes fészkekhez ne nyúljunk

Ha fészket találtunk a fán vagy a bokorban, ahhoz ne nyúljunk hozzá, – hacsak nincs valamiért nagyon útba számunkra – bármilyen állapotba is került a tél végére. A hazaérkező kismadarak örülni fognak, és hamar felújítják majd maguknak, ha szükséges.