Így működik az élet kutyával home office-ban!

2021. szeptember 01.

Így működik az élet kutyával home office-ban!

A tavalyi évben a home office sok munkavállaló számára a mindennapok részévé vált. Főként a kutyatulajdonosok örülhettek a négylábúval tölthető hosszabb időnek. Voltak azonban, akik kezdetben csak a kutyára gondoltak: az otthoni munkahellyel sokan megvalósíthatták a kutya álmát. Olvasd el, hogyan működhet az élet egy irodai kutyával és mire érdemes figyelni.

 A mindennapi élet szabályai egy kutyával home office-ban

Már régóta tudjuk, hogy a kutyák pozitív hatással vannak a munkahelyi légkörre és segítik a stresszhormonok csökkentését. Ez egyébként főként akkor igaz, ha a négylábú kollégák megfelelően bekapcsolódnak a munkahelyi mindennapokba. Ezt különböző rutinok segíthetik: a kialakult rendszerekkel kutyánk képes a napi eseményeket kezelni és jobban átlátja, mit várnak el tőle. Kezdjük a napot egy kiadós sétával. Így fizikailag és szellemileg is megterheljük kutyánkat. Ezután nem fog nemet mondani egy kis szünetre és zavartalanul megkezdhetjük a munkát.

Apropó szünet: az aktív időszakok mellett mindig tervezzünk be pihenő időszakokat is. A kutyák irigylésre méltó napi 17-20 órát alszanak. Amennyiben a home office tevékenység tartós foglalkoztatásban nyilvánul meg, négylábúnk még nyugtalanná is válhat. A sétákat kössük össze kis eseményekkel. Például ebédszünet után kényeztessük, simogassuk kedvencünket. Késő délután sok kutya aktívabb lesz – ilyenkor érdemes közös játékot beiktatni. A keresős játékok vagy egy rövid tréning változatosságról gondoskodnak. A munka befejezését követően játsszunk együtt a kertben. Kiváló mellékhatás: a kisebb nyugalmi pillanatok nemcsak a kutya hangulatát javítják, hanem a mi munka-magánélet egyensúlyunkat is.

A megfelelő felszerelés

Amennyire fontos számunkra az irodai szék, annyira fontos egy kényelmes alvóhely

a kutya számára. Itt pihenhet meg, amíg mi szorgalmasan végezzük teendőinket. Ideális esetben ez egy fedett, huzatmentes sarok az közelünkben. Amennyiben munkahelyünk nyári hőmérsékletben túlságosan felmelegszik, gondoskodnunk kell a hűtésről. A hűtőmatracok jó szolgálatot tehetnek. Kevésbé megfelelőek a ventilátorok: a hideg levegő kötőhártyagyulladást és légúti megbetegedéseket okozhat. Amennyiben szükségünk van ventilátorra, ügyeljünk rá, hogy kutyánk bármikor elmehessen a hideg levegőről és olyan modellt válasszunk, melynél védőkosár van a rotorlapokon.

A kutyabiztos iroda általában fontos. Ez még inkább igaz, ha még kölyökkutyáról van szó. A kábeleket örömmel csócsálják, a guruló székkerekek veszélyesek a kutyatappancsokra és a radírgumi, gémkapocs és hasonlók nem kerülhetnek a kutya gyomrába. Ugyancsak kötelező: egy tál friss ivóvíz.

Ilyen az optimális munkahely kutyával

 • Kényelmes, nyugodt alvóhely a közelünkben
 • Huzatmentes és naptól védett
 • Kutyabiztos irodai bútorzat
 • Mindig elérhető ivóvíz

 

Mit tehetünk, ha kutyánk folyton figyelmet követel magának?

Amennyiben négylábúnk zavaró tényezővé válik, mert folyamatosan figyelmet követel vagy videókonferenciákon szórakoztatja kollégáinkat, menjünk át nevelő üzemmódba. Segítsünk kutyánknak elboldogulni az új helyzettel úgy, hogy határokat szabunk számára és ezeket következetesen betartjuk. Küldjük őt a helyére és gyakoroljuk a „marad” parancsot. Addig végezzük a gyakorlatot, amíg nem fekszik le nyugodtan, esetleg el is szunyókál.

Amennyiben fárasztónak találjuk a gyakorlatot, egy box

is segítségünkre lehet. Ha négylábúnk még nem ismeri, fokozatosan kell hozzászoktatnunk. Semmiképp sem tekinthet büntetésként a boxra! Új helyét pozitív érzésekhez kössük: etessük meg a boxban – előbb nyitott, majd félig behajtott, végül csukott ajtónál. Lassan növeljük a boxban töltött időt és kezdetben ügyeljünk arra, hogy előbb nyissuk ki az ajtót, mint ahogy ő azt követeli.

Minden rugalmasság mellett home office-ban is vannak olyan napok, melyek rendkívül szűkre szabottak vagy leadási határidők közelednek. Amennyiben stresszes nap elé nézünk, érdemes kutyaszitter segítségét kérni. Így kedvencünk nem fog hiányt szenvedni semmiben, mi pedig munkánkra koncentrálhatunk.

A négy leggyakoribb hiba home office-ban

 1. Meg nem szabott határok:
  Ha odafigyelünk négylábúnkra, amikor zavar minket, rossz mintát rögzítünk. Ellent kell állnunk a szomorú kutyapillantásnak akkor is, ha ez nehezéünkre Gondoljunk arra: mindennek az alapja a szeretetteljes következetesség.
 2. Túl kevés nyugalmi időszak:
  A gyerekek az irodájában hangoskodnak, a csomagküldő szolgálat kitartóan csenget, a konyhában pedig munkások vannak? Nem csoda, hogy kutyánk nem tud pihenni. Gondoskodjunk róla, hogy alvóhelyén semmi ne zavarja.
 3. A kutya elfelejti, hogyan kell egyedül maradni:
  Semmi nem teszi a falkaállatot boldogabbá, mint ha falkájával lehet. Ha azonban megszokja, hogy egyáltalán nem kell már egyedül lennie, szeparációs szorongás alakulhat ki. Ügyeljünk rá, hogy rendszeresen legalább egy rövid időt egyedül töltsön otthon.
 4. Túl kevés foglalkoztatás:
  Egy unatkozó kutya rosszalkodni kezdhet. Tervezzünk be sétákat és aktív időszakokat napirendünkbe.

 

Így foglalkoztassuk kutyánkat home office-ban

A délutáni órákban pörög fel igazán négylábúnk? Akkor ez az ideális időpont egy kis játékra. Engedjük szabadon fantáziánkat: keresős játékoktól, ahol jutalomfalatokat vagy játékokat rejtünk el, apportírozáson át egészen agility gyakorlatokig – minden lehetséges. Talán szívesen végeznénk közösen fitnesz gyakorlatokat vagy tennénk egy canicross kört? Vagy inkább egy doga órán relaxálnánk?

Bár a természetben eltöltött minőségi időnél semmi sem jobb, rossz időjárás vagy időhiány esetén is lehetőség van kedvencünket boldoggá tenni: intelligens játékok  vagy egy jutalomfalatokkal töltött játék, egy különösen finom rágócsont, vagy egy játszószőnyeg

gondoskodhat a változatosságról. Nyáron lehetőséget kaphat a hűvös vízbe ugrálni – legyen az egy tó vagy egy kutyamedence otthon a kertben vagy az erkélyen.

 

Segítség a döntésben: Egy állati kolléga előnyei és hátrányai

Home office-ban dolgozol és azon gondolkozol, hogy beszerzel egy kutyát? Összegyűjtöttük a legfontosabb előnyöket és hátrányokat:

Pro                                                                 Kontra

Kutyánknak nem kell egyedül maradnia.Ahhoz, hogy a kutya ne vonja el folyton a figyelmünket, jól neveltnek kell lennie vagy a nevelését korrigálni kell.
A kutyák jó hatással vannak a munka-magánélet egyensúlyra.Amennyiben home office munkája csak időszakos, kutyánknak esetleg problémát okozhat, ha ismét egyedül kell majd maradnia.
Rendszeresen mozoghatunk a friss levegőn.A rutinokat nem kedvelő emberek vagy olyanok számára, akik nem tudnak fix időpontokat betervezni az állat számára, az irodai közösség nem megfelelő.
Tanulmányok igazolják: az irodai kutyák csökkentik a stresszhormonokat, javítják a légkört és növelik a produktivitást és kreativitást.
A home office munka – akkor is, ha csak átmeneti – ideális egy kölyökkutya beszoktatására, amihez normális esetben szabadságot kellene kivenni.

 

Fontos: mindig legyen B-tervünk! Arra az esetre, ha home office munkánk csak átmeneti vagy más okokból nem tudunk majd az állattal foglalkozni, megoldással kell készülnünk a kutya számára.

 

A B-terv – kutyasétáltató, kutyaszitter és egyebek

Szerencsére már vannak kutyanapközik. Szolgáltatótól függően sétálni mennek a kutyával, egy kertben vagy szabad területen játszhatnak fajtatársaikkal, vagy akár tréninget is kaphatnak. Sok kutya jól érzi magát ilyen környezetben. Nézzük azonban meg előbb, hogy kutyánk számára megfelelő-e a létesítmény: a helyiségeknek tisztáknak kell lenniük és a területnek elég nagynak. A gondozók érdeklődni fognak az új jövevény iránt és sokat meg akarnak majd tudni róla. Egy próbanap megmutathatja, hogy a kutya és a panzió megfelel-e egymásnak. Nem minden kutya érzi magát jól az új környezetben. Talán gondot okoz számára a falka nagysága vagy több odafigyelést igényelne. Egy kutyaszitter, aki csak egy vagy két kutyával foglalkozik otthonában, szintén jó alternatíva lehet.

A legjobb tippek a harmonikus együttműködését

 • A szabályozott napirend rendszert ad kutyá
 • Egy nyugodt alvóhely biztosítja a pihenést.
 • Kerüljük a veszélyforrásokat – tegyük irodáját kutyabiztossá.
 • A szeretetteljes következetesség a nevelésben koncentrált munkahelyi légkört eredményez.
 • Gondoskodjunk a foglalkoztatásról: a kifárasztott kutya a legjobb kolléga.