Így rendezd be teknős házikedvenced akváriumát

2020. november 20.

Így rendezd be teknős házikedvenced akváriumát

Hazánkban az egyik legnépszerűbb házikedvencként is tartott vízi teknősfajta az ékszerteknős. Valójában azonban az ideje csak egy részét tölti vízben, ugyanis sokat szeret napozni a szárazföldön vagy egy vízfelszínen lebegő farönkön is. Bár ez a sütkérezés csak egyszerű heverészésnek tűnhet, igazából nagyon fontos az állat egészségének fenntartásához.

Ha ékszerteknőst szeretnénk, akkora akváriumot kell választanunk a számára, amely elég nagy ahhoz, hogy vígan úszkálhasson benne, de szilárd felületet is biztosítanunk kell, ahol megszáradhat és élvezheti a napsütést vagy az UV lámpa fényét. Ha megfelelően alakítjuk ki teknősünk környezetét és ügyesen gondozzuk, akkor akár 30 évre is örömet hozhat az életünkbe.

  • Mielőtt elkezdjük:

Gondoljuk át, hogy mekkora akváriumot szeretnénk vásárolni. Fiatal teknős esetében minimum 75 literesre kell, hogy essen a választásunk, később, pedig akár kétszer ekkora is indokolt lehet, hiszen egy kifejlett ékszerteknős akár 25-30 cm nagyra is megnőhet.

  • Amire szükségünk lesz:

– Nagyméretű akvárium, ha elég magas, akkor nem kell, hogy teteje is legyen
– Szikla / kő / fa- vagy műanyag úszó sziget, amint napozhat a hüllő
– Melegítő- és ultraibolya fény
– Jó minőségű akváriumi vízszűrő

  • Töltsük fel az akváriumot vízzel

A vízszintnek legalább kétszer olyan magasan kell lennie, mint a páncélos hossza. Szélességre háromszor, hosszúságra pedig ötször nagyobb területre van szükség. Az ékszerteknősök jó úszók, ezért nem kell attól tartanunk, hogy esetleg megfulladhat kedvencünk, amennyiben nincs semmi, amiben elakadhat és csapdába eshet a víz alatt.

  • Hozzuk létre a pihenő területet

Építsünk sziklákból, kövekből napozó felületet, melyre könnyedén kimászhat a hidegvérű, vagy tegyünk be lebegő fát, esetleg műanyagot, ami elbírja az állat súlyát és ideális erre a célra. Akármelyiket is válasszuk, győződjünk meg arról, hogy a teknős egyszerűen tudja használni, és teljesen meg tud száradni rajta.

  • Tegyünk be dekorációt is

Vízi növényeket ugyan nem kell beszereznünk, de sziklákkal, kövekkel, uszadékfával feldobhatjuk a teknőslak hangulatát. Arra ügyeljünk, hogy kizárólag kereskedésből vásárolt termékeket tegyünk bele a vízbe, mert azok biztosan parazitamentesek, és nem ártanak hüllőnknek, ellentétben egy tóparton talált kővel vagy fával.

  • Speciális berendezések

Ügyeljünk arra, hogy az akváriumban lévő víz mindig 23-25 °C körüli legyen, a napozó területen pedig nappal a 32-35 °C az ideális, éjszaka viszont akár 15,5 °C-ra is lecsökkenhet a levegő hőmérséklete. Vásároljunk UVA / UVB sugaras világítóberendezést, hogy teknősbékánk megfelelően tudjon fejlődni és egészséges maradhasson. Különösen jó, ha időnként természetes napfényben is sütkérezhet páncélosunk. Ahhoz pedig, hogy a víz a lehető legtovább maradjon tiszta, egy minőségi szűrőrendszerre is szükségünk lesz.