Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Így tegyük macskabiztossá az erkélyt

2024. március 27.

A macska szemszögéből nézve a nap eltöltésének minden bizonnyal legérdekesebb része a szabadban töltött idő. Különböző okokból azonban nem lehet minden macskának megadni ezt a szabadságot. Nagy forgalmú városi környezetben, társasházban biztonságosabb, ha a cica a lakásban éli életét. Kiváló kompromisszum azonban, ha a macska kijárhat az erkélyre, ezzel védett környezetben tapasztalhatja meg a bent tartott macska a „szabadban” töltött idő számára vonzó körülményeit. A kulcsszó a „védett”: tedd macskabiztossá az erkélyedet.

Miért jó a cicának az erkély?

Először is szögezzük le, hogy a benti macska semmilyen hátrányt nem szenved. Feltéve, hogy nem ismeri a kijárós életet és a tulajdonos gondoskodik a macskának megfelelő felszerelésről, ellátásról, szórakozásról és wellness-programról, még egy lakásban élő cicus is kiegyensúlyozott életet élhet a kisebb lakótérben.

Egy erkély azonban igazi bónusz, ami nagyon sok pluszt adhat a macskának:

 • Zajok: A madárcsicsergés és a játszótéri gyerekzsivaj izgalmas ingerek a macskafül számára.
 • Időjárás: Szél, meleg napsugarak, hó: a változatos időjárás izgalmassá teszi a macskák életét.
 • Szagok: Kevésbé fejlett szaglószervvel rendelkező emberek lévén aligha tudjuk elképzelni, milyen illatok jutnak el a macska orrába a szabad levegőn.
 • A madarak, levelek, járókelők és autók megfigyelése az erkélyről egy macskamozival felérő élvezet! Ha az erkélyről jó a kilátás, akkor az a macskának intellektuálisan is kihívást jelent.
 • Zsákmány: Egy légy zümmög, vagy a szél játszik egy száraz levéllel? A macska minden játékra kapható: egy tárgy kiszámíthatatlan mozgása a szabadban izgalmasabb, mint bármilyen plüss egér.

 

De ennél is igaz, hogy a biztonság a legfontosabb. Az erkély biztonságossá tétele macskás háztartásokban kötelező.

Miért van szükségem macskabiztos erkélyre?

A macskavédő eszköz a macska biztonsága érdekében az erkély bekerítésére szolgál. Ez megakadályozza a spontán szökést vagy akár a leesést. Mert bár a macskák meglepően ügyesek, ha biztos járásról vagy ugróerőről van szó, a második emelet magasságában való mászás vagy egy tetőre tett kirándulás veszélyes kalandnak bizonyulhat. A macskavédő eszköz az épülettel szemben támasztott követelményektől függően a szomszédos erkélyek elhatárolására is szolgál, így a cica nem kóborolhat engedély nélkül idegen terepen. A macskavédő eszközök legfontosabb funkciója azonban a spontán balesetek megelőzése. Ez akkor fordulhat elő, ha a macska megijed az erkélyen, és menekülni akar, vagy megpróbál egy madár vagy pillangó után ugrani. További gyenge pontok lehetnek például az egymástól túl nagy távolságban elhelyezkedő erkélyrácsok, amelyeken a macska keresztül tudja préselni magát. Illetve fennáll a sérülés veszélye is az erkélyre nyíló ablakoknál.

Tartozékok és macskavédő eszköz az erkélyen: Mire ügyeljek?

Az erkély biztosításához használt konkrét eszközök a helyi adottságoktól függhetnek. Először azonban tisztázni kell a lakóközösséggel, hogy egyáltalán engedélyezett-e a macskavédő háló felszerelése. Bizonyos esetekben az épülettel szembeni követelmények korlátozzák a lehetőségeket, pl. ha nem engedélyezett a kampók használata, vagy ha külső homlokzat megjelenésének egységesnek kell lennie.

Amint ezt tisztáztuk, különböző macskabiztonsági módszerek közül választhatsz:

 • Macskaháló: ezek a hálók különböző formátumban és akár méteráruként is kaphatók. Figyelj a háló szemeinek méretére: mozgékony, karcsú testalkatú macskáknál 3–4 cm, erős példányoknál és idősebb macskák esetén 5 cm a megfelelő. A hálót úgy kell felszerelni, hogy az teljesen körülzárja az erkélyt vagy elölről határolja a loggiát. Ezeket az eszközöket általában kampókkal és feszítőpántokkal lehet felhelyezni.
 • Belátás elleni védelem: Ha erkélyed rácsai között nagy a távolság, akkor használhatsz pl. bambuszfüggönyt védelemként.
 • Az ablak biztosítása: Az ablak gyakran az erkélyre nyílik. Szerelj fel ablakvédőt, ami megakadályozza, hogy a macska megpróbáljon kimászni a billenőablakon keresztül. A billenőablakok egyébként is rendkívül veszélyesek, szellőztetéskor soha ne hagyd felügyelet nélkül az állatot.
 • Macskaajtó: A macskaajtókat akár üvegajtókba is be lehet szerelni, ehhez üveges segítségére lesz szükség. Az erkélyre kijáró macskának elegendő egy egyszerű mechanikus modell, amelyen keresztül a cica emberi segítség nélkül is kijuthat az erkélyre.

 

Nem csak arról kell gondoskodnod, hogy a macskaerkély szerkezetileg biztonságos legyen. A biztonság a felszerelésekre és az erkély használatára is vonatkozik: ne hagyj műanyag zacskókat, szemetes edényt, tisztítószereket, műtrágyát vagy törékeny tárgyakat az erkélyen.

Macska az erkélyen: a tökéletes szabad tér

Ötletelj, hogyan tehetnéd erkélyedet valódi wellness oázissá cicád számára:

 • Figyelem! Nagyon fontos, hogy legyen az erkélyen egy magasabb kilátópont. Megfelelő lehet egy szabadtéri kaparófa vagy egy szép külsejű, természetes fatörzs-darab. Ügyelj a biztonságos rögzítésre!
 • Növények telepítése: Az erkélyre csak a macskák számára nem mérgező növényeket ültess. Erre a célra alkalmasak az egynyári kúszónövények, amelyek a macskahálón mászási segédeszközként is használhatók (pl. a naspolya vagy a komló), valamint az olyan szívós növények, mint a bambusz vagy a gyümölcsfák. Az erkélyen tarthatsz gyógynövényeket, ártalmatlan virágokat és esetleg némi macskamentát is. A növényvédő szerek és a mesterséges műtrágyák kihelyezése tilos a macskaerkélyeken.
 • Macskarét: Cicád nagyon fog örülni egy kis „rétnek”. Egy laposabb ültetőtálcában vagy egy fóliával bélelt kis fadobozban macskafüvet, fűmagot vagy vadvirágokat ültethetsz. A magaságyás ideális választás lehet nagy erkélyeken; ez a macskának is megfelelő kilátást biztosít.
 • Árnyékos helyek: Egy teljesen napos erkélyen legyen lehetősége a cicának eldönteni, hogy napfürdőzne vagy inkább az árnyékban maradna.
 • Kaparófelület: Legyen az erkélyen egy kaparófal vagy szizállal borított felület a karmok ápolásához.
 • Padlóburkolat: Az erkély egyik sarkát esetleg burkold le fával vagy parafa csempével. Ezek jól tárolják a hőt, és a macska szívesen fekszik rajtuk.

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

Macskaajtó: beszerelés és szoktatás

Macskaajtó: beszerelés és szoktatás

Macska pórázon – értelmetlen dolog, vagy jó ötlet?

Macska pórázon – értelmetlen dolog, vagy jó ötlet?

Így tegyük macskabiztossá az erkélyt

Így tegyük macskabiztossá az erkélyt

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj, hogy megajándékozhassunk egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal!


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.