Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Így védd meg kutyusodat az élősködőktől!

2019. május 23.

Így védd meg kutyusodat az élősködőktől!

Sajnos a parazitákat nem szabad a méretük alapján megítélnünk, a legapróbbak is képesek súlyosan károsítani kutyusunk egészségét. A leggyakoribb belső-paraziták közé tartoznak, a gyomor és bélcsatornában élősködő férgek és egysejtűek, de sajnos már Magyarországon is egyre gyakrabban találkozunk szívférgességgel. Kezelés nélkül akár életveszélyes betegségeket is okozhatnak ezek az élősködők. Ezért nagyon fontos, hogy megvédjük bundás barátunkat tőlük.

  1. Konzultáljunk állatorvossal

Érdeklődjünk az állatorvostól, hogy véleménye szerint, mely parazitákra kell a leginkább odafigyelnünk azon a környéken, ahol élünk. Az ország különböző területein eltérő értéket mutathat az egyes paraziták megjelenésének gyakorisága. Meg kell tudnunk, hogy mit tehetünk a megelőzés érdekében, és mi a megoldás akkor, ha már megfertőződött négylábúnk, és mely termékek lesznek számunkra a legmegfelelőbbek.

  1. Figyeljük a betegség jeleit

Vannak olyan paraziták, melyek úgy vannak jelen háziállatunk szervezetében, hogy annak semmilyen jele nem mutatkozik. Emiatt nagyon fontos a rendszeres egészségügyi ellenőrzés. Viszont van, amikor bizony jelentkeznek tünetek, és ezeket fel kell ismernünk ahhoz, hogy még időben cselekedni tudjunk. Ha hasmenést, hányást, étvágytalanságot tapasztalunk, illetve vért találunk kedvencünk székletében, akkor azonnal állatorvoshoz kell fordulnunk. Szívférgesség esetén köhögés és légzési nehézség is jelentkezhet.

  1. Vásároljunk megfelelő készítményeket

A kulcs a megelőzés. Egyes készítményekre akár egész évben szükségünk lehet. Ezek pontos alkalmazásáról mindig egyeztessünk az állatorvossal. Ha például nyaralni megyünk, ahova elfelejtünk vinni a gyógyszerből, és így kimaradt néhány adag, akkor is érdeklődjük meg, hogy mi a teendő ilyenkor. Ha külföldre utazunk, akkor mindig érdemes utánajárni, hogy ott vannak-e olyan paraziták, amelyek miatt más készítményt is érdemes alkalmaznunk, mint itthon.

  1. Tartsuk az udvart tisztán

A szükséges higiénia fenntartásával csökkenteni tudjuk a parazitafertőzések kialakulásának valószínűségét és az állandó újrafertőződés kockázatát. Ehhez pedig fontos, hogy kutyusunk ürülékét rendszeresen felszedjük az udvaron is, hiszen a legtöbb esetben bizony ott lapulnak bennük a férgek vagy petéik. A kutyagumi több hónapon keresztül is veszélyforrás lehet, hiszen az paraziták hosszú ideig képesek odakint is életben maradni. Fontos tudni, hogy a kertünkbe bejáró cicák ürüléke is terjeszthet parazitákat, ezért azokat is el kell távolítani amint lehet.

  1. Ellenőriztessük az eb székletét

Minden évben egyszer, vagy indokolt esetben félévenként, vigyünk el az állatorvoshoz egy kis mintát kutyusunk székletéből, hogy megtudjuk, találhatóak-e benne élősködők. A fiatal háziállatok különösen fogékonyak a bélparazitákra. Ha érkezik hozzánk egy új kiskutya vagy kiscica, akkor minél hamarabb végeztessük el a vizsgálatot.

  1. Ne hagyjuk, hogy a kutya megegye az ürülékét

Mivel az állatok székletében jelen lehetnek a paraziták, ezért nagyon fontos, hogy mindig összeszedjük ezeket a végtermékeket, és soha ne engedjük, hogy bundás barátunk egyen belőlük. Erre akkor is figyelnünk kell, ha sétálni megyünk. Ha olyan területen járunk, ahol más állatok is elvégezhették a dolgukat, akkor ott lehetőleg csak pórázzal közlekedjünk.

  1. Ne igyon az eb pocsolyából

Az álló vizekben is lehetnek olyan paraziták, amelyek például hasmenést okozhatnak. Ezért mindig legyen nálunk egy palack friss, tiszta ivóvíz, hogy kedvencünk véletlenül se kapjon kedvet ahhoz, hogy egyéb vízforrásból kortyolgasson.