Immunerősítő tippek madárgazdiknak

2020. szeptember 25.

Immunerősítő tippek madárgazdiknak

Ha kevesebb pénzt szeretnénk állatorvosi vizsgálatokra és betegségek kezelésére költeni, illetve azt szeretnénk, hogy madarunk megőrizze az egészségét, akkor segítenünk kell neki az immunerősítésben. Ehhez pedig néhány olyan élelmiszer is megfelelő lehet, amit a kamránkban tartunk. A legjobb, ha természetes úton viszünk be vitaminokat- és ásványi anyagokat a szervezetbe.

  1. Narancs

A narancs első sorban azért kiváló választás, mert nagyon ízletes, ugyanakkor magas a C-vitamin tartalma. A C-vitamin olyannyira támogatja az immunrendszert, hogy általa megelőzhető a megfázás és más betegségek is. Fokozhatja a természetes antitestek szintjét a szárnyas szervezetében, megnehezítve a baktériumok és a vírusok behatolását a sejtekbe. Továbbá felgyorsíthatja a fehérvérsejtek termelődését, amelyekre a fertőzés első jeleinek észlelésekor van szükség.

  1. Napraforgómag

A napraforgómag kínálása egy másik gazdaságos és természetes módja a kedvtelésből tartott állatok baktériumokkal és betegségekkel szembeni immunitásának növelésére. A napraforgómag az E-vitamin egyik legjobb forrása, amelynek fontos szerepe van díszmadarunk szervezetében az antitestek és az erős sejtek felépítésében. Szerencsére a legtöbb papagáj finom íze miatt szívesen fogyasztja ezeket a magvakat, de vigyázzunk, nehogy túletessük csőrös pajtásunkat. Bár a napraforgómag jótékony hatással lehet a madarakra, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy magas zsírtartalmú, és túlzott fogyasztása egyes szárnyasok esetében, mint például a kakaduféléknél, elhízáshoz vezethet, ami további betegségeket vonhat maga után.

  1. Sárgarépa

A sárgarépa fogyasztása nem csak az embereknek, hanem a madaraknak is ajánlott. Ez a zöldség tele van béta-karotinnal, ami támogathatja a látást, javíthatja a vérkeringést és a szívműködést, és még a rákos sejtek ellen is hatásos lehet. Ezért érdemes friss sárgarépát is rendszeresen belecsempésznünk tollas barátunk étrendéjébe.

  1. Paprika

A paprika (lehet akár csípős is) ízét szintén sok papagáj kedveli, amit érdemes kihasználnunk, hiszen erősíti az immunrendszert, így hozzájárul ahhoz, hogy szárnyasunk egészséges és boldog életet élhessen. A keringés javításán túl a paprika pozitív hatást gyakorolhat a légzőrendszerre is, amely a legtöbb madárfaj esetében igen jelentős szempont.

  1. Friss zöldek

Ha ritkán szeretnénk látogatást tenni az állatorvosnál, akkor arra is figyelnünk kell, hogy elegendő zöldet, például spenótot és kelkáposztát kapjon csőrös barátunk. Magas A-vitamin tartalmuk mellett számos más egészséges tápanyagot is tartalmaznak, melyekre szüksége van a madarak szervezetének.

Friss zöldségek és gyümölcsök kínálásával tehát hozzájárulhatunk ahhoz, hogy papagájunk immunrendszere megerősödjön, és ezáltal hosszú, egészséges életet élhessen.