Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Ínycsiklandó téli madárcsemegék

2019. február 08.

Ínycsiklandó téli madárcsemegék

Ha készítettünk madáretetőt és megtöltöttük eleséggel, mégis hetek óta üresen áll, akkor valószínűleg másfajta finomságra lesz szükség, mint amit korábban választottunk. Egyes magokért és egyéb ennivalókért kifejezetten rajonganak a vadmadarak, szóval mielőtt belefognánk a téli madáretetésbe, érdemes megismernünk kedvenc csemegéiket.

Több tucat szárnyas látogatót csábíthatunk a kertünkbe, ha például házilag készítünk madárcsemegét. A natúr mogyoróvaj vagy egy kis faggyú remek alap hozzá. Adagoljunk a szimpatikusabból egy jégkocka tartó minden kis rekeszébe, és szórjunk bele a madarak által kedvelt magokból és gyümölcsökből, majd helyezzük a fagyasztóba néhány órára. Ha letelt az idő, tegyük ki az eleségkockákat a madáretetőbe, és már várhatjuk is csőrös vendégeinket.

Ezek kerülhetnek a mogyoróvaj vagy a faggyú mellé:

  1. Gyümölcsdarabok

A gyümölcsök a madarak számára is fontos vitaminforrások, a téli napokon viszont csak akkor tudnak gyümölcshöz jutni, ha segítünk benne nekik. Kínálhatjuk őket szőlővel, citrusfélékkel, almával és banánnal is. Szeleteljük fel őket apró darabokra, és irány a mogyoróvaj!

  1. Lisztkukacok

Lisztkukacot vásárolhatunk élő és fagyasztott állapotban is, vendégmadaraink biztosan hálásak lesznek érte, ha efféle ínyencség is kerül az etetőjükbe. Egyes szárnyasok olyannyira nem tudnak ellenállni a lisztkukacnak, hogy addig képesek eszegetni, amíg van előttük belőle, szóval egyszerre egy nagyobb mennyiséget semmiképp se tegyünk ki. Egy-egy mogyoróvaj- vagy faggyúkockába 1-2 darab viszont optimális mennyiség lehet.

  1. Tört kukorica

A kukoricát szinte minden madár szereti. Fontos, hogy ne egész szemeket tegyünk a házicsemegébe, hanem csak darabokat, mert így egyszerűbben tudják elfogyasztani és megemészteni is csőrös barátaink.

  1. Földimogyoró

A héj nélküli, natúr (tehát nem pörkölt és nem sózott) földimogyoró kiváló energia- és fehérjeforrás a szárnyasok számára. Néhány szem egészben vagy darabokra törve tökéletes téli étek az etetőben önmagában és a házikészítésű csemegénkbe rejtve is.

  1. Napraforgómag

A napraforgómag az egyik legjobb választás. A fekete héjút könnyebb feltörni, mint a csíkosat, így az a kedveltebb a vadmadarak körében. Bátran szórjunk szotyit a mogyoróvajba és a faggyúba is, héjastól vagy akár megpucolt állapotban is megfelelő.

Ha nincs időnk a konyhában tevékenykedni, akkor készen is vásárolhatunk ínycsiklandó madáreleséget, például Premiere faggyúgolyókat, melyek egyszerűen felakaszthatóak bármely vékonyabb faágra. A golyók olyan fő összetevőkből állnak, mint a búza, a búzaliszt, a kukoricadara, a marhafaggyú, a fekete napraforgómag és a lisztkukac. A bennük található extra adag kalcium erősíti a csontokat, a tollakat és a tojásokat, vagyis remek választásnak bizonyulnak a fagyos napokra.

http://www.fressnapf.hu/premiere-6-os-csomag-faggyugolyo/

 

Forrás: birdwatchersdigest.com, fressnapf.hu