Itatási tippek cicáknak

2021. június 29.

Itatási tippek cicáknak

Sok cica nem iszik elég vizet, pedig azt feltételezhetnénk, hogy a macskák annyira önellátóak, hogy tudják mennyi folyadékot kell magukhoz venniük egészségük megőrzésének érdekében. De mivel gyakran kerülnek dehidratált bársonytalpúak az állatorvoshoz, ezért megállapítható, hogy bizony figyelnünk kell arra, hogy mennyi vizet iszik kedvencünk, és ha szükségesnek látjuk, ösztönöznünk kell rá. Ebben segítségünkre lehet néhány hasznos tipp.

  1. Etessünk nedveseledellel

Mivel a konzervek több nedvességet tartalmaznak, mint a szárazeledelek, ezért az egyik legjobb megoldást jelentik arra, hogy a minitigris szervezetébe több folyadék kerüljön, és ne száradjon ki.

Amennyiben cicánk valamiért nem fogyasztja el a nedveseledelt, akkor próbáljunk meg kedvenc száraz ételéhez egy kis vizet, esetleg húslevest tenni, hátha sikerrel járunk. Egyes macskák különösen imádják az ennivalónak így létrejött állagát.

  1. Tegyünk jégkockát a tálakba

A jégkocka nedvességet adhat a szárazeledelhez, ráadásul érdekesebbé is teheti az ennivalót és az innivalót egyaránt. A kocka átveheti az étel ízét, és miközben a cica nyalogatja, plusz folyadékhoz jut hozzá. A vízben pedig izgalmas lehet az úszó jégdarab, és kellemesebb is lehet a macska számára a hűsítő víz.

  1. Többször kínáljunk kevés ételt

Az étkezés szomjúságot vált ki, ezért ha cicánk nem fogyaszt elég vizet, segíthet a helyzeten, ha a napi ennivaló adagját több kis részben adjuk oda neki, mert valószínűleg minden ilyen alkalom után inni is fog egy kicsit.

  1. Legyenek itatók a lakás több pontján

Minél többször éri inger a bársonytalpút, annál nagyobb eséllyel fog gyakrabban inni. Ezért érdemes otthonunkban több helyre is vizet kihelyeznünk, hogy bármikor, könnyedén ihasson pár kortyot a cica. Jó ötlet lehet többféle itatót (különböző anyagút és formájút) is felajánlanunk (fém, kerámia, műanyag, csésze, stb.), hátha van olyan, amelyikből szívesebben iszik háziállatunk.

  1. Figyeljünk a tálka helyére

Az sem teljesen mindegy, hogy hol helyezkedik el az itató. Ne tegyük például az alomdoboz mellé, hiszen mi sem szívesen innánk a toalett mellett, és ez kedvencünkre is igaz lehet. Arra is ügyeljünk, hogy ne érje közvetlen napfény a vizet, mert akkor nagyon hamar felmelegszik, és emiatt nem fog belőle fogyasztani szőrös kisbarátunk.

  1. Töltsük fel rendszeresen az itatókat

Különösen fontos, hogy a víz tiszta és hideg legyen, ezért naponta legalább egyszer cseréljük ki a vizet, és előtte alaposan mossuk el az edényt, hogy az ne legyen nyálkás, és ne szaporodhassanak el benne a baktériumok.

  1. Folyjon a víz

A mozgó víz izgalmas és szórakoztató lehet a macska számára, tehát könnyedén felkeltheti a figyelmét. Jó megoldás lehet, ha például reggel és este megnyitjuk egy picit a csapot, és engedjük minitigrisünknek, hogy játsszon vele. Vagy vásárolhatunk kifejezetten cicáknak készült ivókutat is, ami egész nap mozgatja és még szűri is a vizet.