Játék kisokos kismadarak számára

2020. október 22.

Játék kisokos kismadarak számára

Kismadarunk számára játékot választani nem is olyan egyszerű feladat. Nem egyszer hangzik el a papagájtulajdonosoktól, hogy szárnyasuk nem is játszik a játékaival vagy épp azonnal tönkreteszi őket. Talán mi magunk is jártunk már ebben a cipőben, ha voltak korábbi próbálkozásaink. Épp ezért vásárláskor több szempontot is ajánlott figyelembe vennünk, hogy biztosan a megfelelő termékek kerüljenek bele a kosarunkba.

A játékoknak több funkcióval kell rendelkezniük. Egyszerre kell szórakoztató és oktató jellegűnek lenniük, kihívásokat kell kínálniuk, és ki kell elégíteniük a papagájok ösztönös igényeit. A kalitkába helyezett tárgyaknak ki kell tölteniük azt az űrt, amit a korlátozott tér és szociális aktivitás okoz csőrös pajtásunkban. Nem ritka, hogy a madarak teljesen megsemmisítik a kapott játékszereket. De ez nem gond, legalább felkeltettük vele az érdeklődést. És addig kell keresnünk a megfelelő játékszert, amíg kis barátunk el nem kezd foglalkozni vele.

A játékok azért vannak, hogy tollas pajtásunk élvezetét szolgálják. Talán azt gondoljuk, hogy a zsiráf formájú függelék egyszerűen imádnivaló, de egyáltalán nem biztos, hogy madarunk is értékelni fogja. Sőt, kijelenthetjük, hogy a legtöbb papagájt egyáltalán nem érdekli, hogy az adott játékszer hópehely vagy épp majom formájú-e, hiszen nem is ismerik fel ezeket a dolgokat. Szárnyasunkat a játék textúrája és a funkciója, ami lázba hozhatja. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy az a játék fogja vonzani kedvencünket, ami számunkra tetszetős darabnak tűnik.

Mivel a játékszerek sokszor drágák, ezért érhető, ha nem szeretnénk túl sok félét tesztelni. Hogy megkíméljük a pénztárcánkat, először érdemes kipróbálnunk otthon lévő dolgokból készült játékokat. Például nézzük meg, mit csinál madarunk egy papírzacskóval vagy egy wc papír gurigával. A szárnyasok általában szeretik azokat a tárgyakat, amelyeket szétszedhetnek. De megfigyelhetjük azt is, hogy hogyan reagál kedvencünk egy darab anyagra, például régi terítő vagy póló maradványára. Néhány kisebb (festék- és vegyszermentes) fadarab is felkeltheti tollas barátunk érdeklődését.

Miután megállapítottuk, hogy milyen textúrákat kedvel csőrös barátunk, érdemes az olyan játékszerek közül válogatnunk, ezúttal a funkciót is figyelembe véve. Az esernyő kakadu például szeret apró tárgyakat más dolgokba beletenni, ezért valamilyen kirakóst érdemes ennek a fajtának vásárolnunk. Ha olyan játékot sikerül beszereznünk, amellyel szárnyasunk egyáltalán nem hajlandó foglalkozni, akkor megpróbálhatjuk elcserélni más papagájjátékra a baráti körünkben, így sokat spórolhatunk.

Felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán milyen típusú játékokban gondolkodhatunk, ha egy díszmadárról van szó. Lehet például takarmányozási célú, kirakós, aprítható, hinta, és mindezek különböző anyagokból készülhetnek. Arra figyeljünk, hogy csak olyan tárgyakat helyezzünk be papagájunk kalitkájába, amelyek teljesen biztonságosak, legfeljebb állatbarát festékkel kerültek színezésre, és nincsenek olyan részeik, amelyekkel sérülést tudnának okozni a szárnyasban. Utóbbi miatt a műanyag kevésbé javasolt.

Ahhoz, hogy tollas barátunk jól érezze magát, mindenképp szükség lesz játékokra. Ám, az unalmasnak vélt játékszerek nem érnek többet annál, mintha egyáltalán nem lenne játéka madarunknak. Ezért fontos a megfigyelés és a kísérletezés addig, míg meg nem találjuk azt a típust, amellyel örömmel szórakozik kedvencünk.