Jelek, hogy kishalad nincs jól

2020. július 11.

Jelek, hogy kishalad nincs jól

Ha beteg hal kerül az akváriumba vagy megbetegszik valamelyik pikkelyesünk, akkor az összes halunk veszélybe kerül. Épp ezért nagyon fontos, hogy minél hamarabb észrevegyük azokat a jeleket, amelyek problémára utalnak. Ezek lehetnek külső, testi, valamint viselkedésbeli változások is. A paraziták, a gombák, a vírusok és a baktériumok egyszerre több szervet is képesek megbetegíteni és rendkívül fertőzőek lehetnek.

Amíg csak egyetlen halunk beteg, addig könnyen kezelhető lehet a dolog, ám, ha nem vesszük észre időben a bajt, akkor nagyon gyorsan egy akváriumnyi beteg kopoltyússal találhatjuk szembe magunkat. Tehát a beteg halat azonnal el kell távolítanunk és külön akváriumba kell helyeznünk.

Lebegés, süllyedés, rejtőzködés

Az, hogy milyen rendellenességet vélünk felfedezni a hal testén vagy hogyan változik a viselkedése, utal a fertőzés típusára is. A pikkelyesek általában aktívak, ezért az egyik leggyakrabban észlelhető jelenség, ami betegségre utal az az, amikor halunk csak lebeg a vízben, esetleg süllyed, és sokkal többet rejtőzködik, mint szokott.

Vakarózás, tárgyakhoz dörzsölődés

Parazita általi fertőzés esetén sokszor megfigyelhető az, hogy a hal elkezd az akváriumban lévő tárgyakhoz dörzsölődni. Ekkor a pikkelyek és a bőr megsérülhetnek, a testen foltok, duzzanatok jelenhetnek meg.

Vörös csíkok, duzzadt kopoltyúk

A víz magas ammóniaszintje káros hatással lehet díszhalainkra. A testen megjelenő vörös csíkokból és a vörös, duzzadt kopoltyúkból arra következhetünk, hogy rosszak az akváriumban lévő víz értékei.

Bántalmazás, sebek

A pikkelyeseken megjelenő sebek bakteriális fertőzések vagy más halak csipkedésének következményei is lehetnek. Ha egy kopoltyúst bántanak a társai, az is azért lehet, mert megbetegedett, legyengült.

Nehéz légzés

Ha az akváriumban kevés az oxigén, akkor a halak a víz felszínének közelében próbálnak meg oxigénhez jutni. Ilyenkor gyorsabban veszik a levegőt, vagyis kopoltyújuk mozgása is felgyorsul. Hasonló tüneteket tapasztalhatunk olyan esetekben, amikor valamilyen véletlen folytán, például egy vegyszer túladagolásakor sérül az állat kopoltyúja. Ilyen esetben nem elegendő, ha emeljük a vízbe juttatott oxigén mennyiségét, hanem a vegyszer mennyiségét is célszerű csökkenteni.

Duzzadt test

Egyes baktériumok belső emésztési vagy kiválasztószervi problémákat eredményeznek, amelyet a pikkelyesek duzzadt, felpuffadt teste jelezhet számunkra.

Étvágytalanság

Ha halunk nem hajlandó enni, akkor annak oka lehet a stressz is, ami olyankor jelentkezhet, amikor új kopoltyúsokat telepítünk a vízbe, túl zsúfolttá válik az akvárium, vagy megváltoznak a már megszokott környezeti tényezők.

Hal az akvárium alján

Ha kopoltyúsunk teljesen lesüllyedt az akvárium aljára, akkor valószínűleg már menthetetlen, és elérkezett élete végéhez.