Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Jó napot!

16 éves cicám vérvételi eredménye, az egy évvel korábbihoz képest, szerencsére javult, a karbamid 15,3-ról 12,4 lett, illetve a kreatinin is kevesebb lett, 147-ről 135, a foszfor pedig 1,3-ról 1,83-ra változott. Mégis, úgy veszem észre, hogy a cica rosszabbul van, amit egyszerűen nem értek. Egyre többet iszik, és az étvágya egy pár napja jelentősen csökkent, nagyon keveset eszik. Emellett sokat is alszik, de ébrenléti óráiban mondhatni aktív. Royal Canin Stage 2 tápot eszik, már majdnem 10 éve, de nyár óta eléggé elkezdett válogatni, és azóta túlnyomórészt inkább nedves eledelt eszik, de most mintha azt is unná, pedig természetesen nem egyfajtát kap. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy sajnos ronda fogköve van, illetve gyulladt is az ínye, és néhány felső foga már hiányzik is. Talán ezért is kezdte visszautasítani a száraz tápot, de a nedves eledelből a teljesen pépeset veszem neki, vagy teljesen szétnyomkodom, így nem értem, azt szinte nem is kell megrágnia, nem hiszem, hogy az ínye miatt nem enné.
Az állatorvos fogkő eltávolítást javasolt, de én nagyon féltem őt az altatástól, ennyi idősen. Az orvos azt mondta, hogy előtte fél órával kapna infúziót, illetve a vérvizsgálat is fontos volt ebből a szempontból, hogy bódítható-e. Vizeletvizsgálata is volt, az rendben volt, nem találtak fehérjét a vizeletben, csak annyit mondtak, hogy kicsit sűrűbb, de azt nem mondták, ez mit jelent. Hasi ultrahang is volt, ott sem találtak semmit. Nem tudom, mit tegyünk a fogkő eltávolítást illetően, mert volt már olyan állatorvos, aki nem ajánlotta az altatást az ő korában. Önnek erről mi a véleménye?
Verti DMG -t és csukamájolajat kap. Sajnos eléggé sovány is, nem tudom, talán a kevesebb fehérje miatt (is), amit a nedves táp tartalmaz?

Előre is nagyon köszönöm, ha segít!!

2018.11.16

Állatorvos

Sajnos, én a távolból nem adhatok felelősen tanácsot…Amit mondhatok: Az ilyen idős cicák izomtömege általában csökken, akárcsak a nagyon idős embereké. Biztonságos altatószerekkel idős állat is jól altatható. Alapvetően fontos, hogy a cica egyen. A kezelő állatorvos tudja felelősen eldönteni, hogy valóban a fogkövesség, szájüregi gyulladás okozza-e az étvágytalanságot (olyan mértékű-e a fájdalom/gyulladás). Azt a felelős és alaposan mérlegelt döntést kell meghozni a cica belgyógyászati állapotának pontos ismeretében, hogy az a kockázat, amit az altatás jelent (ez elsősorban nem korfüggő) megéri-e azért, hogy jobb életminőséget és fájdalommentes táplálkozást, esetleg jobb étvágyat (esetleg hosszabb életet) kapunk cserébe. A szájüregben jelenlévő tartós gyulladás a szervezet egészét károsítja. A vesefunkciókon kívül a többi szervfunkció rendben volt? A fáradékonyság, étvágytalanság és az egyre növekvő vízfogyasztás mindenképpen alaposabb kivizsgálásra ad okot.

Vissza a kérdésekhez