Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Jó napot kívánok

Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy van egy 9 hónapos havanese kiskutyám, aki kb 2- 2 és fél hete tüzel (nem láttam sehol vércseppet, de folyamatosan nyalta magát, beduzzadt a nemi szerve, cicije) A hétvégén 2x összeragadt egy szintén havanese kannal. Első tüzelés után akartuk ivartalanítani. Ebben az esetben lehet ilyet és, ha igen mennyi idő múlva? Nem szeretnénk almot, tehát mindenképp ivartalanítani szeretnénk, csak nem tudom mikortól lehet így leghamarabb.
Előre is köszönöm válaszát

2018.04.07

Állatorvos

Kérdés, hogy vemhes lett-e. Ezt az összeragadás után leghamarabb 21 nappal lehet megmondani (a 28. napon még nagyobb biztonsággal) hasi ultrahang segítségével. Ha vemhes lett a kutya, akkor még nem nagyok a kölykök ilyenkor, akkor meg lehet csinálni az “ivartalanítást”. Én nagyon nem szeretem az ilyesmit, de jobb, mint a nem várt esetleg gazdátlan kölykök. Ha nem vemhesült a kutya, akkor pedig a tüzelést vége után 2 hónappal, az optimális nyugalmi szakaszban lehet őt ivartalanítani. Ez is egy lehetőség, amit leírtam. Biztosan van olyan, aki mást javasol. Vannak hormontartalmú szerek, amelyek vetélést okoznak, de szerintem ezek használata elkerülhető, ha úgyis ivartalanítják a kutyát. Ha ezt az utat választja (természetesen több véleményt is kikérhet), akkor olyan helyre vigye a kutyát, ahol nagy gyakorlata van az állatorvosoknak a vemhességi ultrahang elvégzésében (pl.: Dr. Szász Ferenc).

Vissza a kérdésekhez