Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Jó napot!
A kertünkben kb. 1 hete megjelent egy rigó és mindennap többször visszajár, nem tudom a korát de vagy tojó vagy fiatal állat. A lényeg az, hogy tüsszögéshez hasonló hangot ad ki, nem pedig rendes csipogást. Megfigyeltük, hogy a lába rendellenesen áll, valószínűleg eltört. Véleményem szerint már összeforrt a csont, de rosszul, mivel az egész lábfeje hátrafelé áll. Nem látszik, hogy fájna neki, mert mindkét lábát használja az ugrálásnál, de nem kapar vele. A másik lábával semmi gond. Repülni 2-3 méternél hosszabb távot nem igen tud, gondolom a lába miatt. Elég szelíd, mert 40-50cm-re ha megállunk tőle nem csinál semmit. Ha élelmet dobok neki, főleg az élőt, megeszi nagyon szívesen (szőlő, giliszta, körte stb.)
Ez a szelídség nem hiszem, hogy előnyére lenne, ha egy macskával találkozna. Tettünk ki neki vizet is, ahova járni szokott. Arra gondoltunk, hogy étellel kalitkához szoktatjuk és éjszakára bezárnánk, hogy védve legyen. A télidő még kérdéses. Ön szerint mit tegyünk?

2011.08.30

Állatorvos
A lábproblémák általában nem befolyásolják a röpképességet, a légúti problémák viszont igen. Ha a madár csőrének széle sárgás, szárnyevezői és faroktollai pedig nem olyan hosszúak, mint a felnőtt madaraké, akkor fiatal állatról van szó. A rigókra jellemző, hogy a röpképességük elérése előtt kiugrálnak a fészekből és a szüleik így etetik őket tovább. Ha erről van szó, akkor természetes, hogy a madár csak laposan tud pár métert repülni. A fiatal madarak hangja különbözik a felnőttekétől. Ha felnőtt, legyengült állatról van szó és valóban tüsszög, piheg és elfogad Öntől ételt, akkor megpróbálhat egy antibiotikum és féreghajtó kezelést végrehajtani. Ha elmegy egy madarakkal is foglalkozó állatorvoshoz, akkor Ő biztosan szívesen segít abban, hogy milyen szert próbálhatna a madár ételébe belekeverni. Ha beteg a madár és sikerül kalitkába zárni, akkor az a kezelés eredményességét növelheti, sőt úgy orvosnak is megmutathatja. Ha a madár gyógyítható, utána szabadon is tudja engedni, hiszen neki mégiscsak úgy a legjobb.
Vissza a kérdésekhez