Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Jó napot!

A tanácsukat szeretném kérni. Van egy 16 éves, ivartalanított, lakásban tartott kandúr cicám.
Egy évvel ezelőtt csináltattunk nála teljes vérképet, mert el kezdett többet inni, sűrűbben hányogatott, fogyott is egy keveset, illetve jobban válogatott. Ezért megijedtünk, hogy a veséjével lehet valami, ami sajnos be is igazolódott.A karbamidja lett több, 15,3. Akkor az orvosunk erre nem mondott semmit, pedig direkt rá is kérdeztem, hogy a veséjével rendben van-e minden, amire igennel felelt. Akkor részben megnyugodtunk, azonban az utóbbi időben még inkább elkezdett válogatni, egyébként Royal Canin gyógytápot eszik, ezt ajánlotta több állatorvos is, azonban sajnos a fogai elég rosszak, jó pár már hiányzik is neki oldalt, így nem igazán tudja megrágni a száraz tápot, ha pedig beáztatom neki, akkor végképp elutasítja. Mára már jóformán csak a nedves eledelt eszi meg és nagyon kevés szárazat. Voltunk vele két héttel ezelőtt egy másik állatorvosnál, aki elmondta, hogy a veséjével kezd gond lenni, de a korához képest nem olyan rosszak az értékei, kreatinin: 147, foszfor:1,3, nátrium: 150. Ő csak a Verti DMG étrendkiegészítőt ajánlotta neki, azt már szedi is, majdnem két hete. Mindenképpen szeretnék neki másik vérképet csináltatni, amiben lehetőleg az cisztatin c is szerepel, mert úgy hallottam, hogy azt nagyon fontos ilyen esetben nézetni. Addig is, a tanácsukat szeretném kérni, hogy mit tehetnék, mivel etessem őt, ha a szárazat elutasítja, esetleg nedves tápot, kifejezetten vesebeteg cicáknak? Önök szerint, mennyire rosszak ezek az értékek?
Előre is nagyon köszönöm és várom válaszukat!

2018.09.28

Állatorvos

Karbamid szintet nem mértek most? Az fontos információ lenne, hogy hogyan változott az előző értékhez képest. A mostani értékek egyes laboratóriumok referenciatartományaiba esnek, nem kórosak. Mindig fontos tudni, hogy az adott mérésnél mi a normál tartomány, mert az laboronként változhat. Nagyon jó ötletnek tartom, hogy elviszi a cicát egy alaposabb vizsgálatra. A cisztatin -C pont a veseelégtelenség korai szakaszának diagnosztikájában hasznos paraméter, amelyet együtt kell vizsgálni a vizelet mikroalbumin szintjével. Egy alapos belgyógyászati állapotfelmérés után el lehet dönteni, hogy pontosan milyen kezelés szükséges és milyen táp az optimális.

Vissza a kérdésekhez