Jóból is megárt a sok – haletetési kisokos

2020. szeptember 05.

Jóból is megárt a sok – haletetési kisokos

A túletetés az egyik leggyakrabban elkövetett hiba a haltartók körében, ami gyakran komoly problémákat eredményez az akváriumban. A megmaradt eleség eltömítheti a szűrőt, valamint mérgező anyagok keletkezhetnek a bomlás során, melyek károsan hathatnak a pikkelyesekre. Ezért nagyon fontos, hogy mindig figyelembe vegyük a csomagoláson feltüntetett információkat az adagolással kapcsolatban is.

A természetben a halak akkor néznek ennivaló után, ha éhesek, de akkor is képesek falatozni, ha épp rendelkezésre áll az étel. Ha bőséges élelemforráshoz jutottak, akkor akár naponta többször is lakmároznak belőle. Ám, ha néhány napig nincs mit enniük, akkor azt az időszakot is gond nélkül át tudják vészelni. Ezért van az, hogy az akváriumi halak is képesek akkor is megenni a beszórt haltápot, ha valójában nincs is már szükségük több táplálékra.

Milyen gyakran etessünk?

Hogy milyen gyakran kell megetetnünk kopoltyúsainkat, az a fajtájuktól függ. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb hal számára teljesen ideális, ha csak 1-2 naponta kapnak élelmet. A legtöbb pikkelyes 16-24 óra alatt emészti meg az elfogyasztott eleséget, így a napi egyszeri etetés is elegendő. Ám, sokan naponta kétszer is megetetik halaikat. Függetlenül attól, hogy naponta egyszer vagy kétszer kínáljuk ennivalóval kopoltyúsainkat, nagyon fontos, hogy csak kevés eledelt szórjunk a vízbe. Az időzítés kevésbé kritikus tényező, hacsak nem valamilyen speciális fajtával állunk szemben, amely éjszaka táplálkozik, mint bizonyos harcsafajták. Ez esetben lámpaoltás előtt kell megetetnünk pikkelyes barátainkat.

De van, amikor a napi egyszeri etetés nem megfelelő. A növényevő halaknak gyakrabban kell enniük, mert kisebb a gyomruk, így kevesebb ennivalót tudnak magukhoz venni. A természetben egész nap eszegetnek, hiszen mindig találnak elérhető és elfogyasztható zöldeket. Nekik naponta többször van szükségük egy kevéske élelemre, és figyeljünk arra, hogy legyen az akváriumban ehető vízi növényünk, amelyből folyamatosan csipegethetnek, ha szeretnének.

Mennyi haleledel szükséges?

Hogy pontosan mennyi eleség a megfelelő kopoltyúsaink számára, azt egy egyszerű szabállyal meg tudjuk állapítani. Annyi ennivalót szórjunk a vízbe, amennyit halaink öt percen belül teljesen el tudnak fogyasztani. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy ez mekkora adagot jelent, akkor inkább kezdjünk kevesebbel, mint többel. Hiszen, ha kevésnek bizonyul, akkor bármikor kiegészíthetjük egy újabb adaggal. Ha viszont túl sok ennivalót kínálunk, akkor a megmaradt mennyiség gondokat okozhat az akváriumban. De, ha igyekezetünk ellenére mégis marad meg élelem, akkor egy háló segítségével próbáljuk meg minél hamarabb eltávolítani a vízből. Ha bent hagyjuk a felesleges ennivalót, akkor az bomlani kezd, így megnövekszik az ammóniaszint, ami komoly betegségeket okozhat a pikkelyeseknél. Ráadásul a halak is képesek elhízni, ami szintén nem egészséges.

Ne felejtsük el azt sem, hogy nem csak az eleség mennyisége, hanem a fajtája is fontos. Más-más eledel az ideális például az algaevőknek, a sósvízi halaknak vagy az édesvízi kopoltyúsoknak. Ha szükséges, mindenképp kérjünk segítséget egy szakképzett eladótól.