Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kalandozó kandúrok: figyeljünk a bársonytalpúakra!

2016. október 03.

Kalandozó kandúrok: figyeljünk a bársonytalpúakra!

A macskák párzási időszaka tulajdonképpen szinte egész évben tart, de tavasszal és ősszel fokozottan ajánlott odafigyelni az ivarérett cicákra. Fontos tudnunk, hogy pontosan min megy keresztül ilyenkor kedvencünk, miért csatangol el gyakrabban otthonról, és hogyan tudjuk megóvni őt a veszélyektől.

A nőstény macskák 5-6 hónapos koruk körül válnak ivaréretté, de a kandúroknál ez még hamarabb bekövetkezhet. Bár a hím példányoknál általában nem jelennek meg olyan feltűnően a párzási időszak jelei, mint a nőstényeknél, amikor tüzelnek, de náluk is megfigyelhetjük viselkedésük megváltozását.

Amikor a kandúr szeretne nőstényt találni magának, elkezd többet nyávogni, a benti kedvencek gyakrabban kéredzkednek ki az udvarra, és több szeretetet mutatnak gazdáik felé, mint általában. Emellett az is előfordulhat, hogy stresszesebbé, furcsává válik háziállatunk. Mivel a nőstény cicák ivarzáskor hosszú időn keresztül hívogatják a hímeket, azok szinte állandó izgalomban vannak, lenyugtatni pedig sokszor szinte lehetetlen.

Az időnként előforduló zavaró viselkedés mellett a fő probléma, hogy ilyenkor a kandúrok egyre többször és egyre messzebbre kóborolnak a nőstények hangját és illatát követve. Általában egy nőstényre több hím is jut, ilyenkor pedig komoly harcok is kialakulhatnak a kandúrok között, és súlyos sérüléseket okozhatnak egymásnak, hiszen a legerősebbé lesz a „királynő”.

Mivel ebben az időszakban sokkal izgatottabbak a macskák, mint általában, ezért az autóbalesetek is gyakoribbak. Igyekezzünk ilyenkor cicánkat bent tartani, a kint tartózkodását pedig figyelemmel kísérni. Sokat segíthet, ha megpróbáljuk elterelni a bársonytalpú figyelmét, és lefárasztani őt, hogy kedve se legyen messzire merészkedni. Szánjunk több időt macskánkra a párzási időszakban, és játsszunk vele többet, mint szoktunk. Ezáltal cicánk sokkal kiegyensúlyozottabbá és nyugodtabbá válik. Ráadásul a kötelék is erősebb lesz a közös foglalkozások során háziállatunk és köztünk.

Ha nem vagyunk otthon napközben, akkor is elérhetjük azt, hogy kandúrunk lefoglalja magát. Biztosítsunk számára olyan környezetet, amely ösztönzi őt a játékra. Legyenek magasabb helyek, ahova a cica felmászhat, például macskabútor, kaparófa, vagy polcok. A minitigrisek imádják a búvóhelyeket, mint a kartondobozokat, a függönyöket, a réseket a falak és a bútorok között. Érdemes elérhető helyen hagynunk néhány labdát, plüssegeret, felakasztható és lógó játékot, amelyek felkeltik a cica érdeklődését és hosszabb időre lekötik a figyelmét.

AniOne cicajáték susogós alagút 50cm

Javasolt az etetéseket mindig ugyanarra az időpontra tenni, hogy a cica tudja, mikor jut finom falatokhoz, vagyis mikor érdemes mindenképp otthon tartózkodnia. A párzási időszakban, ha lehetőségünk van rá, többször, kevesebb táplálékot adjunk bársonytalpúnknak. Remek ötlet ilyenkor a jutalomfalattal tölthető játékszer alkalmazása, hiszen általa nem csak megtölti a pocakját kedvencünk, de még le is fárad egy kicsit, amíg megszerzi a falatokat.

Ha úgy látjuk kandúrunkon, hogy túlságosan nyugtalan, és aggódunk érte, akkor forduljunk állatorvoshoz, aki fel tud írni olyan gyógyszert, amely lenyugtatja a cicát a párzási időszakban.

A legjobb megoldás azonban az ivartalanítás. Nem csak a harci sérüléseket, autóbaleseteket, és betegségeket előzhetjük meg egy ilyen beavatkozással, de segíthetünk a túlszaporulat csökkentésében is. Nagyon sok kiscica születik évente, a menhelyeknél szinte mindig teltház van, és rengeteg a kóbor macska is. Felelős állattartóként végeztessük el az ivartalanítást kedvencünkön, akár nőstény, akár hím bársonytalpúnk van.

Forrás: mypetonline.co.uk, vetwest.com.au, pet-happy.com