Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kandúrháború, így óvd meg harcos kedvű cicádat

2016. január 22.

Kandúrháború, így óvd meg harcos kedvű cicádat

Sok macska válik agresszívvá, ha azonos nemű példánnyal találkozik, ez párzási időszakban csak tovább erősödik. Ez nem csak a cicák, de gazdáik számára is kellemetlen, hiszen állandó vendégei lehetnek az állatorvosi rendelőknek. Ahogy az emberek, úgy bármelyik két macska is dönthet úgy, hogy utálják egymást, de azért tehetünk néhány óvintézkedést kedvencünk védelme érdekében.

Akár 90%-ban csökkentheti a kandúr harcolási vágyát, ha már egy éves kora előtt ivartalanítjuk őt, de soha nem késő. Az ivartalanítás ma már rutinműtétnek számít, nem veszélyeztetjük vele a cica életét. Sőt, megelőzhetőek vele különböző betegségek és az agresszió kialakulása is. Az ivartalanított macskák hosszabb és egészségesebb életet élnek. A nem ivartalanított macskák kóborolnak, így sokkal több baleset éri őket, ráadásul a verekedések harapások során nem csak sebeket, tályogokat szereznek, hanem gyógyíthatatlan macskavírusokkal is fertőződhetnek (leukózis, FIV). Ivartalanított kedvenceink inkább a ház körül maradnak, és nem keresik a konfliktust. Ha csak lakásban tartjuk a cicát, akkor is a legjobb megoldás az ivartalanítás. A kandúrok döntő többsége már az ivarérettség elérésének tájékán elkezdi vizelettel spriccelni a területét, amelynek rendkívül átható, intenzív szaga van. A nem ivartalanított nőstény macskák is jelölnek, ráadásul tavasztól őszig akár 2 hetente is ivarzanak, ami olyan hangok kiadásával jár, hogy az a gazdi, aki még nem látott ilyet, azt hiheti, hogy az állatnak fájdalmai vannak.  Kedvencünk biztosan nyugodtabb lesz a beavatkozás után, előfordulhat, hogy a játék csap át komolyabb harcba, vagy a stressz és a félelem is kiválthat agresszív viselkedést, ezekre a helyzetekre is jó felkészülni.

Általában 2-4 éves koruk körül a macskák elkezdik kivívni maguknak a helyüket a közösségükben. Ilyenkor már aktívan jelölik  területüket, és akár komolyabb verekedésekkel is megvédik azt. Egy gyengébb, esetleg beteg cica gyakrabban esik támadás áldozatává, így rájuk még nagyobb figyelmet kell fordítanunk. Már azzal is felhívják magukra a figyelmet, hogy az erősebb példányok látják rajtuk, hogy könnyedén győzedelmeskedhetnek felettük. Ha lehetőségünk van rá, az idősebb, betegeskedő macskákat ne engedjük ki a lakásból felügyelet nélkül, vagy készítsünk olyan kerítést, amelyen kedvencünk nem tud kimenni és más macska sem tud a területére bejönni.

Ha több minitigrisünk is van, úgy kerülhetjük el a területi harcokat köztük, ha mindegyiknek elegendő teret hagyunk, és több játékot, fekhelyet, alomtálcát, etető és itatótálat biztosítunk, hogy azokat ne kelljen megosztaniuk egymással, mindegyiknek legyen egy sajátja.

http://www.fressnapf.hu/anione-cicafekhely-gyongy/

http://www.fressnapf.hu/anione-kavics-alaku-etetotal-cicaknak-szurke-szinu/

http://www.fressnapf.hu/anione-cica-wc-smart-cat-malyva-54x40x41-cm/

Ezzel megelőzhetünk néhány komoly konfliktust köztük és a stressz miatt létrejövő viselkedészavarok és betegségek kialakulása is kisebb valószínűséggel történik meg. Ne egymás mellé helyezzük a cicák dolgait, hanem inkább a lakás különböző pontjaira, hogy lehetőségük legyen elkerülni egymást.

Abban az esetben, ha kedvencünknek szabad ki- és bejárása van, és ezt egy saját cicaajtón teheti meg, akkor olyat válasszunk, amely érzékeli macskánk nyakörvében a mágnest, és csak neki nyílik ki. Más esetben a támadó kandúr is be tud jutni a lakásunkba, ami semmiképpen sem szerencsés, és nem fogja magát biztonságban érezni cicánk.

Amikor szobatigrisünk agresszívan kezd el viselkedni otthonunkban, elterelhetjük a figyelmét pár ínycsiklandozó falattal vagy egy kis játszadozással. Például a botos cicajátékkal könnyedén szórakoztathatjuk kedvencünket, és levezethetjük vele felesleges energiáit.

http://www.fressnapf.hu/20-kedvezmeny-anione-cicajatek-bot-labdaval-tollal-40-cm/

Ha bársonytalpúnkkal rendszeresen foglalkozunk, és szeretgetjük őt, akkor kisebb az esélye, hogy agresszívvá vagy stresszessé válik majd, de sajnos ez hajlam kérdése is. Ha a játék nem hoz megoldást, akkor spricceljük, vagy locsoljuk le a verekedő macskákat. Semmiképpen ne nyúljunk hozzájuk, mert komoly sérüléseket szenvedhetünk.

Ha úgy látjuk, hogy cicáink egyszerűen nem tudják elviselni egymás közelségét, bevethetünk néhány összebarátkoztató trükköt. Először zárjuk az állatokat külön szobába, majd úgy cseréljünk szobát, hogy a cicák nem találkoznak, így ismerkedhetnek egymás szagával. Ha ez már többször megtörtént, akkor több ember jelenlétében próbáljuk először etetési időben összeengedni őket úgy, hogy a tálakat egymástól távol tesszük. Fokozatosan növeljük az együtt töltött időt és ne hagyjuk felügyelet nélkül az állatokat addig, amíg biztosan meg nem győződtünk arról, hogy a jelenlétünkben már gond nélkül elviselik egymást és a konfliktusok helyett inkább kitérnek egymás útjából. Fontos, hogy egymás jelenlétében sok pozitív élmény érje őket.

http://www.fressnapf.hu/anione-cica-wc-smart-cat-malyva-54x40x41-cm/

Ha a cicák hozzászoktak a hámhoz, pórázhoz, akkor az első összeengedések alkalmával használhatjuk ezeket az eszközöket is.

http://www.fressnapf.hu/anione-cicahamporaz-nylon-kek-m-35x45x100-cm/

Előfordulhat, hogy minitigrisünknél egyik próbálkozásunk sem működik. Ilyenkor még megoldás lehet az is, ha állatorvos segítségét kérjük, mert lehet, hogy gyógyszeres kezelésre szorul a cica. Ha ez sem javít a viselkedésén, és továbbra is agresszívan támadja a másik macskánkat, akkor sajnos mindenképpen keresnünk kell számára egy új otthont, ahol egyedüli cicaként élhet, hiszen az állandó stressz megbetegíti a cicákat.

 

Forrás: cats.about.com