Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kedvenceink egészségünkre gyakorolt hatásai

2019. március 01.

Kedvenceink egészségünkre gyakorolt hatásai

Akinek van háziállata, az bizonyára észrevette már, hogy sokkal jobban érzi magát, amikor kedvence vele van. A kutyusunkkal, cicánkkal, kisemlősünkkel, hüllőnkkel vagy madarunkkal eltöltött minőségi idő általában kedvezően befolyásolja a hangulatunkat és az egészségünket. Az állatok jelenléte segít például a stressz leküzdésében is, és még további jó néhány területen.

  1. Egészségesebb szív

Ha van egy kutyánk, akkor csökken az esélye annak, hogy szívbeteggé válunk. Ez azért van, mert kutyatulajdonosként többet sétálunk, aminek köszönhetően alacsonyabb lesz a vérnyomásunk, mint azoknak, akiknek nincs négylábú pajtása.

Egy eb, akkor is remek társ lehet, ha már kialakultak a szívproblémáink. Egyes tanulmányok szerint, azok a gazdik, akik már átvészeltek egy szívrohamot, vagy súlyos szívritmus zavarral küzdenek, hosszabb ideig élnek, mint azok a szívbetegek, akiknek nincs semmilyen háziállatuk.

  1. Stressz-mentesebb élet

Ha megsimogatunk egy kutyust vagy egy cicát, az jó érzéssel tölt el minket. Ezáltal csökken a vérnyomásunk, és felszabadul a szervezetünkben egy relaxációs hormon, így alacsonyabbá válik a stressz-hormon szintünk. Tehát állataink segítenek nekünk megnyugodni a nehezebb napokon is.

  1. Szociális kapcsolatok

A házikedvencek, különösen a kutyák, könnyebbé tehetik az ismerkedést. Amikor magányosan sétálunk az utcán, valószínűleg nem szokásunk megszólítani idegeneket. Ám, amikor velünk van bundás barátunk is, és találkozunk egy másik kutyasétáltatóval, olyankor képesek vagyunk bátran megszólítani a másikat és kapcsolatot kialakítani vele.

A kerekesszékkel közlekedő embereknek is az a meglátása, hogy ha velük van egy kutyus is, akkor többször felveszik velük az arra sétálók a szemkontaktust, és gyakrabban megérdeklődik, hogy segíthetnek-e valamiben.

  1. Jobb hangulat

Ha van háziállatunk, akkor valószínűleg boldogabbak, megbízhatóbbak vagyunk, mint azok, akiknek nincs, és persze kevésbé vagyunk magányosak. Általánosságban elmondható, hogy a gazdik ritkábban látogatják meg az orvosukat is, hiszen kevesebb egészségügyi problémájuk alakul ki. Ennek egyik oka az lehet, hogy kedvencünk egyfajta hozzátartozást jelent és értelmet ad a dolgoknak, úgy érezzük, hogy jobban tudjuk irányítani az életünket.

  1. Megalapozott immunrendszer

Néhány tanulmány szerint, azok a gyerekek, akik már kisbaba koruktól kezdve háziállatokkal nőttek fel, kisebb eséllyel vállnak allergiássá vagy asztmássá. Megfigyelték, hogy azok a csecsemők, akik cicás vagy kutyás házban élnek, életük első évében kevesebbszer fáznak meg és a fülfertőzés sem annyira jellemző, mint az állatmentes otthonokban.

  1. Autista gyermekek támogatása

Egy kutatás során az is kiderült, hogy a gyerekek sokkal jobban kötődnek autista osztálytársukhoz, ha van valamilyen kiskedvenc is a teremben. Egy állat képes megváltoztatni az osztálytermi környezetet, és segít integrálni a nem éppen átlagos gyerkőcöket is. Már a szimpla jelenlétének köszönhetően pozitívabban néznek egymásra a gyerekek, és jobban összedolgoznak.