Kedvenceink immunrendszerének erősítése

2020. december 21.

Kedvenceink immunrendszerének erősítése

Nincs jobb dolog, mint egy nehéz nap után hazaérni, és egy egészséges, boldog kutyus fogadtatásában részesülni. Természetes, ha a legjobbat szeretnénk háziállatunknak. Az egészség fenntartásához a kulcs pedig az erős immunrendszer. Ugyanis, ha az immunrendszer gyenge, akkor a szervezet védtelen például a baktériumokkal és a vírusokkal szemben, és így hamar jelentkezhetnek különböző betegségek. Szerencsére tehetünk azért, hogy fokozzuk a védekező rendszer hatásosságát.

  1. Kiegyensúlyozott étrend

Ha azt szeretnénk, hogy bundás barátunk erős immunrendszerrel rendelkezzen, akkor a legfontosabb a kiegyensúlyozott étrend kialakítása. Ennek oka, hogy az immunrendszer 70%-át az emésztőrendszer (gyomor és belek) teszi ki. A mikrobioma mellett a belekben sok hasznos baktérium is megtalálható. A mikrobiomát pedig nagyrészt az elfogyasztott egészséges ételek tápanyagai táplálják.

Az optimális kutyaétrendnek 5 alapvető eleme van: fehérje, zsír, szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok. Amikor elkezdünk utánajárni, hogy pontosan mivel és hogyan is kellene etetnünk négylábúnkat, ellentmondásos információkra bukkanhatunk. Tudnunk kell, hogy minden kutya más és más. Ahogy az emberek esetében, úgy náluk sincs egyetlen olyan étrend, ami minden egyes ebnek tökéletesen megfelel. Ezért kedvencünk étrendjét az állatorvossal egyeztetve, közösen ajánlott összeállítanunk, hogy első sorban azokat a tápanyagokat juttassuk be a szervezetébe, amelyekre valóban szüksége van.

  1. Hidratálás

Nem csak az számít, hogy mit eszik bundás pajtásunk, az is nagyon fontos, hogy mindig hozzájusson friss, tiszta ivóvízhez. Az emberekéhez hasonlóan a kutyák testének is közel 80%-a vízből áll. Ezért a víz létfontosságú a szervezet egészséges működéséhez. A rendszeres folyadékbevitel segíti az emésztést, az oxigénfolyamatokat, a véráramlást, szabályozza a test hőmérsékletét, és segít kiüríteni a méreganyagokat.

Hogy pontosan mennyi vízre van szüksége háziállatunknak, azt leginkább a súlyából tudjuk megállapítani, Nagyjából 0,5-1 dl víz az ideális kilogrammonként. De ez persze különböző tényezőktől is függ: fajtától, mérettől, kortól, időjárástól, aktivitási szinttől.

  1. Testmozgás

A rendszeres testmozgás szintén elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez. A kutyáknál a mozgáshiány általában hamar elhízáshoz vezet, ami által pedig elkezdhetnek kialakulni különböző betegségek, gyulladások, fájdalmak. Az aktív tevékenységekhez is figyelembe kell vennünk kutyusunk egyéni igényeit, a fajtáját, az életkorát és az általános egészségi állapotát is.

  1. Táplálék-kiegészítők és probiotikumok

A kereskedelemben kapható eledelek nagy része nem tartalmaz elegendő vitamint és ásványianyagot. Ha eddig nem figyeltünk a magas minőségre, akkor szükség lehet táplálék-kiegészítők adagolása is. Az egyik leggyakrabban javasolt az Omega-3 halolaj, és jelentősen tudják támogatni a szervezetet a probiotikumok is. Ezeket azonban kizárólag állatorvosi javaslatra és az utasításoknak megfelelően alkalmazzuk.