Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Állatorvos!

14 éves, lakásban tartott, ivartalanított nőstény perzsacicámmal kapcsolatban lenne kérdésem.
Az egyik probléma, hogy olyan, mintha be lenne dugulva az orra. A légzése gyakran a normálisnál hangosabb, szuszogó, ez sokszor csak egészen közel hajolva hallatszik, de előfordul, hogy elég hangosan szuszog. Időnként (naponta pár alkalommal) egészen hangosan szörcsög az orrával, mintha próbálna kifújni valamit belőle. Ilyenkor úgy tűnik, mintha levegőt is nehezen kapna. Néha prüszköl is. Viszont orrfolyást nem tapasztalok, kívülről teljesen tiszta az orra, az állatorvosunk szerint nincs megfázva. Bár perzsa, de nem annyira nagyon rövid az orra, fiatalkorában semmiféle légzési panasza nem volt. Most sem állandóak a tünetek, van hogy órákig szépen csendesen lélegzik.
A másik probléma, hogy naponta pár alkalommal köhög vagy öklendezik. Van, hogy csak egyetlen köhögő vagy öklendező hangot ad ki, de előfordul, hogy többet is, néha 5-10 másodpercig eltart egy ilyen köhögési roham vagy öklendezési inger, ilyenkor lekuporodik és a nyelvét is kidugja (egészen úgy néz ki, mint amikor szőrt hány ki, de a hang nem teljesen olyan, és nem is sikerül hánynia). Először arra gondoltam, hogy szőrlabda miatt öklendezhet, de kap szőroldó pasztát is meg füvet is, és persze fésülöm is a bundáját.
Az étvágya alapvetően jó, de előfordult, hogy épp evéskor jött rá a szörcsögés, és akkor nem nagyon evett, talán csak azért, mert ideges volt, de az is eszembe jutott, hogy talán nem érezte jól az étel szagát.
A kedve viszonylag jó, de amikor nagyon szörcsög, olyankor látszik rajta, hogy ideges, egyszer-kétszer láttam, hogy a mancsával dörgölte az orrát. Sokszor olyan idegesen nyeldekel is, vagy a szája szélét nyalogatja.
Voltunk vele állatorvosnál, de nem nagyon tudott mit mondani, mert kívülről nem látszik semmi, és ott persze nem szörcsögött és nem öklendezett, a doktornő csak annyit hallott, hogy egy picit szuszogva veszi a levegőt. Arra tippelt, hogy talán orrpolip lehet a szörcsögés, szuszogás oka, de azt mondta, hogy csak MR, illetve CT vizsgálattal lehetne megállapítani, hogy van-e valami az orrában, és hogy nem javasolja idős korban az altatás miatt, meg a veséjének se tenne jót. Ráadásul FIC-re hajlamos, ezért is félünk az utazással egybekötött komolyabb orvosi vizsgálatoktól.

Önnek mi a véleménye, mi lehet a probléma? Milyen vizsgálatokra lenne szükség, és ezek mennyire kockázatosak idős állat esetében? Lehetne valamivel segíteni neki, hogy jobban érezze magát, addig is, amíg esetleg kiderül valami?

Előre is nagyon szépen köszönöm a választ!

2018.10.19

Állatorvos

Én egy endoszkópos vizsgálatot tartanék a leírás alapján talán a leginkább hasznosnak. Kiváló szakember ezen a területen Dr. Psáder Roland. Azt, hogy mennyire kockázatos egy altatásban, biztonságos, modern szerrel történő altatás, azt sajnos csak egy állapotfelmérő vizsgálat mondaná meg…

Vissza a kérdésekhez