Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Doktor Úr, Doktor Nő!

Ma a találtam a kutyusomban 2 kullancsot, az egyiket sikerült nyomkodás nélkül is eltávolítani, de a másik pont a legrosszabb helyre fészkelte be magát, és kiszedés helyett sajnos véletlenül szétnyomtam az egész kullancsot, egyedül egy kis rész maradt bent a kutyában, amit nem bírok kiszedni akármennyire próbálok.. Nagyon aggódok, remélem nem lesz beteg a kutyus. Mennyi ideig érdemes figyelni és milyen tüneteket mutathat? Még ha nem is mutat tüneteket, de elviszem állatorvoshoz, tud vele kezdeni valamit, hogy elkerülhető legyen a baj?
Előre is köszönöm a választ! További szép napot!

2018.04.10

Állatorvos

Ha a kullancsnak csak a szájszerve maradt bent, akkor már nem tud kórokozót terjeszteni. Csak helyi gyulladás alakulhat ki. Az a kérdés, hogy mennyi ideig volt bent a kullancs, mert a kórokozó bejutásához általában 24-48 óra szükséges. Természetesen nem minden kullancs fertőzött. Az állatorvos el tudja távolítani a beszakadt fejet. A kullancsok többféle betegséget terjesztenek, ezek közül leggyakrabban a babesois és a Lyme-betegség fordulnak elő. A babesiosis általában bágyadtsággal, levetséggel, magas lázzal, étvágytalansággal kezdődik. Ha ilyesmit tapasztal, akkor azonnal forduljon állatorvoshoz. A lyme- betegség hosszabb idő alatt okoz tüneteket (akár 2-5  hónap). Leggyakrabban visszatérő, változó végtagot érintő sántaságot tapasztalunk, de kialakulhatnak idegrendszeri tünetek is.

Vissza a kérdésekhez