Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Doktor Úr!
Van egy yorki kutyusom, most lesz november 15-én 3 éves, és van vele két nagy problémám, ezekben szeretném, ha tanácsot adna.
A kutyusom nagyon kanos és elég sűrűn – mindegy neki, hogy plüssállat vagy hogy milyen kutyával találkozunk, – azonnal magáévá szeretné tenni. Legtöbbször kangörcsöt kap, ami 4-5 percig tart, addig nem egyenesedik ki. Szeretném megkérdezni, hogy ön szerint is jó lenne, ha ivartalaníttatnám?
A másik, hogy ugye 3 éves lesz idén a kutyusom és még mindig nagyon-nagyon játékos. Ezzel az a bajom, hogy ugat, ha nem játszok vele, szóval olyan nagyon akaratos és ez zavar. Legyen kedves tanácsot adni. Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét. Üdvözlettel.

2011.08.23

Állatorvos
Igen, ebben az esetben szerintem is jó döntés az ivartalanítás. A másik probléma hátterében a dominancia kérdése áll. Ha a gazda valóban falkavezérként funkcionál, akkor Ő határozza meg, hogy mikor és meddig játszik a kutyával. Ha a kutya erőszakos viselkedéssel eléri amit akar (azaz irányíthatja a gazdát), akkor abban az esetben a domináns pozíciója erősödik meg. Ha a követelőző viselkedést meg akarja szüntetni, akkor soha ne játsszon a kutyával akkor, ha erőszakoskodik. Olyankor tegye el a játékot, küldje a helyére és hagyja figyelmen kívül a viselkedését. Ha a kutya éppen nyugodt és Önnek valóban van kedve játszani, akkor hívja oda az állatot és kezdeményezzen Ön játékot. Ha a csendes nyugodt viselkedést jutalmazza játékkal, a hisztit pedig tiltja és megvonja a figyelmét az állattól, és következetesen így viselkedik, akkor annak meg lesz az eredménye.
Vissza a kérdésekhez