Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Doktornő!
Észrevettük, hogy cicánk szája alatt a szőrök tövénél, pár négyzet centiméteres részen apró barnás valamik vannak odaragadva. Csak körömmel lehet eltávolítani, mert oda van ragadva a szőr aljára, tehát nem piszok. Más testrészen nem látjuk. A cica nem vakaródzik, nem is látszik betegnek. A cica egyéves és bent él egy tiszta, lakótelepi lakásban, soha nem jár ki, nincs más állatunk. Ha nyílik a bejárati ajtó és nem vigyázunk, néha kiszökik a lépcsőházi folyosóra, de rögtön visszavisszük. Kérem írja meg mit gondol, mi lehet ez és mi a teendő.
Még azt szeretném tudni, hogy jó-e a cicának ha váltogatjuk a cicatápokat, vagy ha az egyik prémium táp bevált, akkor egész életében eheti ugyanazt a cica?
Előre is nagyon köszönjük a segítségét.

2013.10.27

Állatorvos
Az Önök által leírt probléma viszonylag gyakran előfordul cicáknál. Ilyenkor a bőr gyulladt és az ott lévő faggyúmirigyek fokozott váladéktermelést végeznek. Első körben annyi lenne a teendő, hogy patikában vásárolnak Hyperol tablettát, a leírás alapján 3%-os oldatot csinálnak belőle és egy vattapamacs segítségével naponta 1-2 alkalommal alaposan átdörzsölik a területet (közben el tudják távolítani a barnás váladékot). Ha a probléma nem javul egy hét alatt, akkor vigyék orvoshoz a cicát. Ekkor szükség lehet a terület lenyírására, esetleg antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt tartalmazó készítményre. Ha továbbra sincs javulás, akkor megfontolandó egy bőrkaparék vizsgálat (paraziták, baktériumok vagy gombák jelenlétének kizárására). Ha van egy jól bevált prémium táp, akkor szükségtelen váltogatni. A cica eheti egész életében a korosztályának megfelelő változatot mindaddig, amíg egy esetleges betegség miatt nem szorul speciális diétára.
Vissza a kérdésekhez