Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Fressnapf, kedves doktorúr/doktornő!

Macskám pajzsmirigy túlműködéses. 1/4 Propycilt adunk neki minden reggel. Előszőr nagyjából sikerült a hormonszintjét normálizálni. (Ez nem most volt már) Most, kontollon még magasabb volt a hormon szintje, mint anno még a Propycil nélkül, pedig gyógyszerezzük. Valamint a májértéke is magasabb volt a kelleténél (gondolom a gyógyszer miatt, de Glutamax Forte tablettát mindig mellékelek a gyógyszere mellé, régebben a májképe ettől szép is volt) Nincs tapintható daganat a nyakában. A doki javasolta, hogy vizsgáljuk meg másképp, amihez fél óráig altalásban van(a vizsgálat pontos nevét elfelejtettem sajnos)) ami kiutatja van -e esetleg daganat a szervezetében. Az altatástól félek (10 éves a macska, vagy vmivel több) Az 1/4-es gyógyszermenyiséget nem akarom sem én, sem az orvosa emelni.
Ma felvetettem neki, hogy mi lenne, ha jódmentes diétára fognánk, azt válaszolta, hogy ő nem tenné a helyemben, mert nem tudhatjuk mennyi jódot eszik meg és ki is oktatott, hogy Magyarország talaja köztudottan jódban szegény. Csak macskaeledellel etem illetve néha kap nyers csirkemellet. Ennek van valami köze Magyarország termőföldjeihez? (Whiskas, Purina One termékeket eszik) A macskaeledelekben úgy vettem észre mindben van jód. Ezt is mondtam neki, hogy emiatt is gondoltam, hogy mivel baromi sokat eszik szegény állat, több jód kerül a szervezetébe, mi van, ha ez is gyengíti a Propycil hatását. Ez volt rá a válasz….tényleg nem lehet tudni, hogy ha pl az alutasakos macskaeledelekre rá van írva, mennyi jódot tartalmaz, hogy az most elenyésző mennyiség -e (de ha sokat eszik, gondolom már nem lehet annyira elenyésző….) Meg ha ennyire nem reagált mostanában a Propycilre, miért nem lehet megpróbálni a jódmentes diétát? Úgy tudom, akkor nincs is szükség pajzsmirigy hormon gyógyszerre, ugye?
Köszönettel,
Orsi

2019.08.24

Állatorvos

Létezik gyógytáp pajzsmirigy túlműködésben szenvedő macskák számára, ez a Royal Canin y/d(csökkentett jódtartalom). Ezt a tápot csak állatorvos ajánlásával lehet elkezdeni és receptköteles. Kérdezze meg állatorvosa véleményét erről. Ha daganatos betegség van a háttérben, akkor ez nem fog segíteni…

Vissza a kérdésekhez