Kezdjük el időben tollas barátunk immunrendszerének erősítését!

2020. október 21.

Kezdjük el időben tollas barátunk immunrendszerének erősítését!

A hidegebb napok papagájunk szervezetére is negatív hatással lehetnek. Ahhoz, hogy elkerüljük az esetleges megfázást vagy egyéb betegségeket, érdemes figyelmet fordítanunk az immunrendszer erősítésére. Ehhez pedig szerencsére nem kell mélyen a pénztárcánkba nyúlnunk és különböző étrendkiegészítőkből bevásárolnunk, elegendő az étrendet gondosan összeállítanunk.

  1. Napraforgómag

Talán nem is gondolnánk, hogy még az napraforgómagok is hozzájárulnak az immunitás kialakításához, és ellenállóbbá teszik madarunkat a baktériumokkal szemben. Ezeknek az aprócska magoknak nagyon magas az E-vitamin tartalma, amely jelentős szereppel bír a sejtek erős felépítésében. Ám, mivel sok zsír is található bennük, ezért csak kis mennyiségben ajánlott kínálnunk, hiszen akár elhízást is eredményezhet.

  1. Friss zöldek

Ha sok friss zöldet, például spenótot és kelkáposztát kap papagájunk, akkor azzal szintén segítjük az immunrendszer egészségének fenntartását. Az A-vitamin mellett még sok más fontos tápanyag is megtalálható a leveles zöldségekben, ezért mindenképp csempésszünk belőlük is az étrendbe.

  1. Sárgarépa

A sárgarépa szintén nagyon jó választás, hiszen kiváló béta-karotinforrás, amelyre mindenképp szüksége van a szervezetnek. A béta-karotin javíthatja és támogathatja a látást, a keringést és a szívműködést, sőt, a rákos sejtek kialakulása ellen is hatásos lehet. Ne felejtsük el rendszeresen felturbózni egy kis répával csőrös pajtásunk ebédjét.

  1. Paprika

Sok kedvtelésből tartott madár fogyaszt szívesen akár csípős paprikát is, ami kedvező hatással lehet kedvencünk immunrendszerére és boldogságára egyaránt. A keringés javítása mellett a paprika pozitívan hathat a légzőrendszerre is, ami szintén nagyon fontos, bármilyen fajta papagájunk is legyen. A csípősség erőssége miatt pedig nem kell aggódnunk, mert szárnyas barátaink nem érzik a csípős ízt.

  1. Narancs

Természetesen nem csak különböző zöldségekkel, hanem gyümölcsökkel is érdemes támogatnunk díszmadarunk egészségét.  Az egyik legjobb C-vitaminforrás papagájunk számára a narancs. A táplálkozási szakértők is egyet értenek abban, hogy a C-vitamin fontossága nem csak mese, hanem valóban segíthet a megfázás és más típusú betegségek leküzdésében is. A narancsban és más citrusfélékben található C-vitamin emelheti a természetes antitestek szintjét tollas barátunk szervezetében, megnehezítve ezzel a baktériumok és vírusok általi behatolást a szárnyas sejtjeibe. Felpezsdítheti az állat fehérvérsejt-termelését, amelyre akkor van szükség, amikor le kell küzdenie a szervezetnek a fertőzés első jeleit, mielőtt még súlyosbodhatna a helyzet.

Ha megfelelő táplálékokkal kínáljuk papagájunkat, akkor valószínűleg nem lesz szükség arra, hogy meglátogassuk az állatorvost a hidegebb hónapokban sem.