Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Kezdő hüllőtartóknak: gabonasikló 1×1

2021. október 21.

Kezdő hüllőtartóknak: gabonasikló 1×1

A gabonasikló kiváló választás azok számára, akik először szeretnének gondozásba venni egy kígyófélét. A természetben főként a gabonatárolók környékén lehet velük találkozni, a név is innen ered. A fogságban tartott siklók általában engedelmesek, könnyen gondozhatóak, és nem nőnek túl nagyra, ezért kezdő és haladó hüllőtartóknak is ideálisak.

Viselkedés és temperamentum

A gabonasiklók általában nyugodtak és megengedik az embereknek, hogy megérintsék és kézbe vegyék őket. De, amikor fenyegetve érzik magukat – különösen a vadon élő fajoknál fordul elő – akkor védekező mechanizmusként a csörgőkígyókhoz hasonlóan rezegtethetik a farkukat.

Ahogy a legtöbb sikló, ők is lenyűgöző szabadulóművészek. Fejükkel képesek megtalálni a legapróbb réseket is, amiken kiférnek. A fedél stabil rögzítése ezért nagyon fontos. Ha hüllőnk meglép a terráriumából, akkor hamar nyoma veszhet vagy megsérülhet. Emellett akár ijedtséget is okozhat a szabadon közlekedő kígyó a családban.

A terrárium elhelyezése

Lakhelyül egy körülbelül 75 literes (hosszabb és alacsonyabb) terráriumot ajánlott választanunk. Búvóhelyet mindenképp biztosítanunk kell gabonasiklónknak benne. Akár egy lefordított, kivágott kartondoboz is tökéletes lehet erre a célra, ami épp elég nagy ahhoz, hogy a sikló összetekeredve beleférjen. Ha ennél nagyobb, akkor nem fogja biztonságban érezni magát kedvencünk. 

Akár kéregdarabokat is betehetünk, melyek alá olyan szubsztrátumnak (például tinta nélküli újságpapír vagy nyárfaforgács) kell kerülnie, hogy be tudja fúrni a kérgek alá magát az állat. Igyekezzünk a terrárium hidegebb és melegebb oldalán is rendelkezésre bocsátani rejtekhelyeket. A mászáshoz pedig villás faágat tegyünk a terráriumba.

Hőmérséklet

Gabonasiklónk otthonának megfelelő hőmérsékleten tartása létfontosságú. Egy melegítőlámpa felrögzítése megfelelő lehet. Mivel a siklók mérsékelt éghajlatúak, nincs szükség trópusi hőmérsékletre, elegendő a 27-29 °C-os környezeti hőmérséklet, és a melegebb oldalon sem kell 31 °C-nál több. Éjszaka a 24 °C az ideális. Ezek méréséhez mindenképp tegyünk be hőmérőket.

Páratartalom

Szerencsére a gabonasiklók az általános, háztartásokban lévő páratartalmat preferálják. Tehát a 35 és 60% közötti értékek jónak mondhatóak. Az utóbbihoz közelebbi értékek viszont jobban támogatják az egészséges vedlést. A szárazabb, téli hónapokban érdemes minden nap ellenőrizni az értékeket, mert ilyenkor valószínűleg szükségünk lesz párásításra, illetve a párologtatókat gyakrabban kell majd újratöltenünk.

Etetés és itatás

A gabonasiklók húsevők. A vadonban első sorban nem a látásuk, hanem a szaglásuk segítségével üldözik zsákmányukat. Háziállatunkat kiolvasztott egerekkel kell etetnünk. A fiatal csúszómászónak rózsaszín fagyasztott egereket kell vásárolnunk, a nagyobbaknak a fejszélességnek megfelelő méretűt, esetleg picivel nagyobbat. A még fejlődésben lévő siklóknak heti kétszer, a felnőtteknek hetente vagy kéthetente kell kínálnunk egy-egy méretben megfelelő zsákmányt.

Ahhoz, hogy inni tudjon hidegvérűnk, egy nehéz és sekély vizes edényre is szükség lesz, mely esetében fontos, hogy gondosan tisztán tartsuk. A siklók gyakran használják a vizet arra, hogy segítse őket a székletürítésben. Ha ez megtörténik, azonnal vegyük ki az edényt, mossuk el, és töltsük fel újra. Amennyiben megoldható, klórozatlan vizet használjunk.