Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kicsi vagy nagy kutyát vegyünk magunkhoz?

2019. május 10.

Kicsi vagy nagy kutyát vegyünk magunkhoz?

Talán mindannyian imádjuk a kutyákat, de vannak, akik a kistermetű kutyusokért rajonganak, és vannak, akik a nagytermetűeket imádják. Akár kicsi, akár nagy kutyát szeretnénk, mindkét esetben meg kell ismernünk a tartásukkal kapcsolatos előnyöket és hátrányokat is. De először is meg kell szabadulnunk a sztereotípiáktól.

Több mítosz is kötődik a kutyusok méretéhez, és bár tudjuk, hogy sok minden múlik a viselkedésen, az aktivitáson, a nevelésen és az életmódon is, mégis ezekre külön fel kell hívnunk a figyelmet.

  1. Nagy = kedves

A nagy kutyák édes mackók, a kiskutyák sznobok. Hát, ez nem teljesen van így, hiszen sok öleb gazdi vélekedik úgy, hogy az ő apró négylábúja bizony szeretetteljes, kedves és barátságos.

  1. Kicsi = nagy hang

Sokak szerint a kiskutyák a nagy hangjukkal kompenzálnak. Igazából minden kutya kommunikál. Bár egyes kistermetű ebek valóban hiperaktívak, azért az nem mondható el róluk, hogy mindannyian hangosabbak lennének, mint nagyobb társaik.

  1. A kistestű kutyáknak nincs szükségük külön mozgásra

Függetlenül a mérettől a napi 30-45 perc séta elengedhetetlen, ha kutyát szeretnénk tartani. A lakásban tartott állatokat naponta 3x-4x kell sétáltatni, amelyek között fontos, hogy legyen legalább egy hosszabb, átmozgatóbb kintlét. Vannak fajták, amelyeknél a tenyésztés eredményeként a felső légutak anatómiája jelentősen eltér az optimálistól. Ilyenek lehetnek például egyes mopszok, francia bulldogok, angol bulldogok. Náluk kerülni kell a megerőltető testmozgást, de nekik is szükségük van a rendszeres sétákra.

Kistestű kutya előny

Ami viszont valóban jellemző a kicsikre, az az, hogy népszerűbbek és kevesebbet kell költeni rájuk. Kevesebbet esznek, és kisebb kiadással járnak az esetleges orvosi kezelések és műtétek is. Sőt, utazni és olcsóbb és egyszerűbb velük, csak azért, mert picikék és kis helyet foglalnak el, például a repülőn, valamint méretüknek köszönhetően a lakásban tartásuk is ideálisabb.

Hátrány

Hátrány, hogy könnyebben megsérülhetnek, így nagyobb figyelmet igényelnek egy általános séta során és a lakásban is. Egyes fajták igazi kis energiabombák lehetnek, így előfordulhat éjszakai ugatás, amit megfelelő neveléssel tudunk csak orvosolni. Érdemes tudni azt is, hogy az apróságok önfejűbbek lehetnek, így képzésük nehezebb lehet, mint a nagytestű kutyusoké, és még az agresszió is gyakrabban előfordul náluk. Ennek hátterében általában az áll, hogy a gazda a kicsi kutyával elnézőbb, így kevésbé következetes.

Nagytestű kutya előny

Nagyon jó házőrzők lehetnek közöttük, már csak a méretüknek köszönhetően is kisebb eséllyel tér be hozzánk betörő. Sok fajta könnyebben elfogadja a gyerekek jelenlétét, közeledését.

Hátrány

Ahogy a kistestű ebek kevesebb, úgy a nagytestűek több kiadással járnak. Többet esznek, esetenként speciális étrendre is szükség lehet a gyors növekedés miatt, továbbá az állatorvosnál, valamint egy repülőút során is mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlnunk. Kisebb lakásban nem érzik túl jól magukat, és persze sok helyet is foglalnak. A nagyobb kutyák ijesztőek lehetnek egyes emberek számára, bár ez néhány rendkívüli helyzetben ugye előny is lehet.

Ha mindezek alapján mérlegelünk, valószínűleg könnyedén megtaláljuk majd a megfelelő méretű ebet.