Kígyó, mint házikedvenc? Segítünk a választásban

2020. november 27.

Kígyó, mint házikedvenc? Segítünk a választásban

A kígyók lenyűgöző állatok, ha rendszeresen foglalkozunk velük, akkor szelíd házikedvenccé is válhatnak. Persze a kígyók nem mindenki számára megfelelőek. Egyedülálló igényekkel rendelkeznek, tartásukhoz tudatos és felelősségteljes gazdi szükséges. Ha még nem volt csúszómászónk, akkor a kezdőknek is javasolt sziszegők közül ajánlott választanunk.

Szempontok, amiket figyelembe kell vennünk a vásárlás előtt:

  1. Amikor kígyótartáson gondolkodunk, akkor kalkuláljunk azzal, hogy számos faj akár 20 évig is élhet, tehát hosszú távú elkötelezettséget vállalunk.
  2. Képesnek kell lennünk a zsákmányállatokkal való etetésre. A jó hír, hogy megfelelőek lehetnek például a fagyasztott rágcsálók is, de nekik mindenképp helyet kell találnunk a fagyasztónkban. Ennek pedig nem biztos, hogy minden családtagunk örülni fog.
  3. A kígyók remek szabadulóművészek, ezért meg kell győződnünk arról, hogy otthonunk szökés-biztos. A sziszegők kitartóan keresik és ki is préselik magukat a legkisebb résen is.
  4. Lehetőleg jó hírű tenyésztőtől vásároljunk kígyót. A vadonból befogott hüllőknek nagyobb eséllyel vannak parazitáik vagy egyéb betegségeik, és nehezebben is szelídíthetőek meg.

Egészséges háziállatot vegyünk

A hidegvérű kiválasztásakor ellenőrizzük, hogy látunk-e bármilyen betegségre utaló jelet: orrból kijövő buborékok, vedlési problémák, csukott szem, szájrothadás, stb. Kérdezzünk rá, hogyan volt etetve a kígyó, vagyis gond nélkül elfogyasztja-e a fagyasztott eleséget. A királypitonoknál különösen jellemzőek az etetési gondok.

Kezdőknek is ajánlott kígyók

Érdemes olyan hüllőt választanunk, amely nem nő túl nagyra, viszonylag egyszerűen gondozható és szelídíthető. Szerencsére ezeket a fajtákat könnyedén beszerezhetjük tenyésztőktől és kiállításokon is, mert nagyon népszerűek:

  •  gabonasikló
  • királysikló
  • királypiton

Kígyók, melyeket kerüljük kezdőként

Ha még nem volt kígyónk, akkor nem javasolt olyan csúszómászót választanunk, amely kifejezetten nagyra nő, és szorítással, illetve méreggel végez a zsákmányával, vagy egyéb tényezők miatt nehezebb a gondozása. Tehát bármennyire is gyönyörűek, az alábbi fajtákat mellőzzük:

Boák, vízi kígyók, zöld mamba, szalagos tigrispiton, kockás piton, anakonda, vagy bármilyen mérges kígyó.

 

Akármilyen kígyót is választottunk, ismernünk kell a hidegvérű egyedi igényeit, etetését, viselkedési jellemzőit. Annak is érdemes utánanéznünk, hogy hazánkban törvényesen tartható-e az adott fajta.