Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kígyó, mint házikedvenc

2018. szeptember 25.

Kígyó, mint házikedvenc

Ha megfordul a fejünkben, hogy egy kígyót vegyünk magunkhoz, mint háziállat, biztosan rengeteg kérdés merül fel bennünk. Tartásuknak számos előnye, illetve hátránya is van, most összegyűjtöttük az érveket, hogy megkönnyítsük a döntést.

Előnyök

Kezdjük az előnyökkel, hiszen van bőven. A kígyótartás nem igényel sok erőfeszítést és időt, tökéletes házikedvenc azok számára, akik nem tudnak minden nap kutyát sétáltatni, vagy nyuszit futtatni. Cserébe nem szőrös és bújós, hanem sikamlós és különleges kisállatunk lesz. Sem az együtt töltött idő, sem a takarítás nem vesz el sok időt az életünkből, hiszen tisztántartásuk általában nem vesz igénye több mint heti 1 órát.

A fenntartási költségük a többi állathoz képest alacsony, csak egy otthon szükséges számukra, ahol leélhetik mindennapjaikat. Ha beszereztük a megfelelő terráriumot, el kell látnunk megfelelő világítással, illetve kígyónk fajának igényei szerint kialakított berendezéssel. A hőmérséklet és páratartalom szabályozása nagyon fontos, ahhoz hasonló körülményeket kell kialakítanunk, mint amilyenek kedvencünk természetes élőhelyén is uralkodnak.  A kígyók etetése is idő- és pénztárcakímélő, ugyanis lassú anyagcseréjük miatt ritkábban éhesek, a kifejlett állatnak elegendő 2-3 hetente, a fiatalabbnak pedig hetente egyszer etetni, ennél gyakrabban csak az egészen fiatal állatoknak kell táplálékot adni. Ráadásul táplálékuk általában nem kerül sokba.

Az otthon tartható kígyók nagy része szelíd. Léteznek olyan fajok, amelyek kifejezetten ajánlottak a kezdő gazdik számára, mivel kedvesek és nem túl igényesek. Ilyen például a gabonasikló is, amely a legnépszerűbb otthon tartott kígyófaj.

Mindezeken felül, a kígyók sokáig élnek, így hosszú évekig nem kell megválnunk szeretett pajtásunktól. Átlagosan 15 év az életkoruk, de egyes fajok akár 25 évig is élhetnek.

Hátrányok

Akadnak nehézségek is, amelyekkel tisztában kell lennünk, mielőtt döntünk. A kígyók nem háziállatnak születtek, ezért óvatosnak kell lenni a babusgatással, mivel nem viselik jól a simogatást és a nyúzást. Etetésük nem olyan egyszerű, mint amennyire olcsó, hiszen sok faj egeret eszik. A fagyasztott egér kiolvasztása igen körülményes és problémás művelet lehet. Az elő egér prédává tétele pedig néhányunknak lelki nehézségeket okozhat. Vigyázzunk, honnan és hogyan szerezzük be az egeret, mert a nem megfelelő helyről vásárolt rágcsálók betegségeket hordozhatnak.

A kígyó is hordozhat betegséget, például az embereket is megbetegítő szalmonellát. A kígyók egy részénél a fertőzés nem okoz tüneteket, a kórokozót mégis ürítik, ezért ne vigyük a hüllőt olyan lakásba, ahol kisgyermek vagy idős, legyengült immunrendszerű személyek élnek. Közvetlenül és közvetetten is elkaphatjuk a betegséget, amely lázzal és súlyos hasmenéssel, hasi fájdalmakkal esetleg ízületi gyulladással jár.