Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Kijárós cicák téliesítése – 5+1 tipp novemberre!

2021. november 18.

Kijárós cicák téliesítése – 5+1 tipp novemberre!

A tél közeledtével fel kell készülnünk háziállatunkkal a hideg hónapokra. A kinti, a benti és a kijárós cicákat egyaránt érintheti a változás. Amennyiben bársonytalpúnk szabadon járhat ki-be, érdemes lehet megfontolnunk, hogy télen kizárólag bent tartsuk, hiszen olyankor számos veszély fenyegeti őket odakint. Például a mancsok és a fülek fagyása, az autók meleg motorjához való bebújás, fagyálló fogyasztása, stb.

Ahhoz, hogy a kijárós cicával is gond nélkül átvészeljük az évszakot, és egy egészséges, boldog macskával vegye majd kezdetét a tavasz, készüljünk fel alaposan a télre!

  1. Fokozatosság

A komolyabb hidegek megviselhetik azokat a macskákat is, amelyek egyébként szívesen bóklásznak a kertben. Ezért eleinte csak kis időre engedjük ki a bársonytalpút a hidegbe, és fokozatosan növeljük az időtartamot, ha úgy látjuk, hogy minden rendben van. Ne küldjük ki kedvencünket, ha inkább bent szeretne maradni.

  1. Akadálymentes ki-bejárás

Kijárós cica esetén győződjünk meg arról, hogy kedvencünk bármikor ki tud menni és be is tud jönni. Ebben segítségre lehet egy jól működő macskaajtó, de akár a mi tudatos figyelmünk is elegendő lehet.

  1. Macskaháló

Szellőztetnünk télen is kell, ám ilyenkor különösen fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy ne lépjen meg a nyitott ablakon keresztül pajtásunk. Tegyünk fel erős szúnyoghálót vagy szereljünk fel macskahálót. Ha véletlenül kizárjuk a cicát és nem vesszük idejében észre, az súlyos következményekkel járhat.

  1. Megfelelő fűtés

A kinti-benti minitigrisek ugyan jól viselhetik a hideget, de a megbízható fűtésrendszer elengedhetetlen. Ha nem vagyunk otthon, akkor se kapcsoljuk ki a fűtést. Mindig legyen egy meleg hely, ahova a cica bármikor visszavonulhat és sziesztázhat. Szuper megoldás lehet egy kényelmes fekhely a radiátoron, így nem csak jókat aludhat kedvencünk, de az ablakon keresztül a kinti eseményeket is figyelemmel kísérheti: repkedő madarakat, hóesést, stb.

  1. Több élelem

Ahhoz, hogy a bársonytalpú a házon kívül is melegen tudja tartani a testét, több energiát használ el, ezért szükség lehet a megszokott ennivaló mennyiség növelésére. Mindezt úgy kell tennünk, hogy elkerüljük az elhízást. Az immunrendszer erősítése érdekében étrendkiegészítő adagolása is indokolt lehet, ezzel kapcsolatban mindenképp egyeztessünk állatorvossal, és a megbeszélteknek megfelelően változtassunk az étrenden.

+1 Biztonságos kint lét

Figyeljünk arra, hogy a lehető legkisebb eséllyel történhessen baj odakint cicánkkal. Mielőtt elindulnánk az autóval, győződjünk meg arról, hogy nincs a motorháztető alatt kedvencünk. A fagyálló folyadékokat és az egyéb veszélyes anyagokat mindig gondosan zárjuk el olyan helyre, ahol a minitigris biztosan nem férhet hozzá. A szürke időjárás és a gyors sötétedés miatt tegyünk fényvisszaverő nyakörvet kedvencünkre, hogy könnyebben észlelhető legyen.