Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Kinti, vagy benti kutyatartás?

2023. február 01.

Azok az idők már rég elmúltak, amikor a kutyák többsége háztáji kennelekben lakott. Akkoriban a gazdák az ugató háziállatokat védelmezőknek tekintették, illetve társaknak, de nem a családjuk részének. Ma már sokan nem csak otthonukba, hanem akár az ágyukba is beengedik négylábúikat. Ugyanakkor arról, hogy egy kutyának kint vagy bent van-e a helye, időnként még ma is megoszlanak a vélemények.

Milyen előnyei vannak a benti kutyusnak?

Ha bundás barátunk velünk tölti az idejét odabent, az óriási előnyökkel jár ránk és kedvencükre nézve is, hiszen:

– Így bármikor ott van velünk szőrös pajtásunk, ha szükségünk van valakire, akinek beszélhetünk vagy, akit megérinthetnénk.
– A családunk részévé válik, és ha vannak gyermekeink, akkor rájuk is jó hatással lehet, ha van valaki, akit ápolgathatnak, és akinek el lehet mondani a titkaikat.
– Könnyebben észrevehetjük, ha az eb megbetegszik vagy megváltozik a viselkedése, így még időben segítséget kérhetünk.
– Nagyobb eséllyel véd meg minket hű társunk, ha betolakodó érkezne az otthonunkba, a kinti kutyák sokszor csak az udvart őrzik.
– Mindig tudjuk, hogy bundás családtagunkról, hogy hol van, így meg tudjuk akadályozni a helytelen viselkedést.
– Azok, akik háziállattal nőnek fel, kevésbé szenvednek allergiás tünetektől.

Bár a benti kutyatartásnak jóval több előnye, mint hátránya van, azért tudnunk kell az esetleges veszélyekről is:

– Vannak úgynevezett zoonózisos betegségek, amelyek átterjedhetnek állatról emberre és fordítva is, de ezek nem gyakoriak.
– Előfordulhat, hogy agresszív viselkedést jeleit figyeljük meg kedvencünknél, elveheti a gyermek játékait. De megfelelő neveléssel az eb könnyen kezelhetővé válhat.
– A szobatisztaságra neveléshez kell némi türelem, és valószínűleg a célig fel kell takarítanunk néhány tócsát.
– Azok a kutyák, amelyek sok időt töltenek gazdáik közvetlen közelében, szoronghatnak, amikor egyedül maradnak.

Ahhoz, hogy könnyebben el tudjuk dönteni, hogy kint vagy bent tartsuk négylábúnkat, figyelembe kell vennünk még néhány dolgot. Például egyes kutyafajták kifejezetten benti kedvencnek lettek tenyésztve, míg mások egyértelműen kint érzik igazán jól magukat. Számít a saját életvitelünk és szokásaink is. Ha rend- és tisztaságmániások vagyunk, akkor valószínűleg zavarni fog minket az állatszőr, a széthordott játékok, valamint a kisebb csínytevések. Az is okozhat némi fejtörést, hogyan tegyük kutyabiztossá lakásunkat. Továbbá a benti kutyust rendszeresen el kell vinni sétálni és megadni neki a lehetőséget, hogy kimenjen elvégezni a dolgát.

Ha kint él bundás barátunk, akkor nekünk is több időt kell az udvaron töltenünk, és szökésbiztos kerítésre lesz szükségünk. Emellett figyelnünk kell arra is, hogy ne legyenek olyan növények a kertünkben, amelyek mérgezőek lehetnek a háziállatokra nézve. A kinti eb számára biztosítanunk kell egy házikót is, amely megóvja őt a széltől és a csapadéktól, illetve melegen tartja a hideg időben. Nyáron pedig létfontosságú az árnyékos terület és a rendszeresen cserélt, friss ivóvíz.

Mielőtt döntenénk, muszáj alaposan átgondolnunk, hogy mi a legjobb nekünk, és mi kedvencünknek, és ha valaminek a gondolatával nem tudunk megbarátkozni, akkor előfordulhat, hogy másféle házikedvenc lesz számunkra az ideális.

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

Tavaszi vedlés? Mutatjuk, hogyan segíthetsz kedvencednek megszabadulni a téli bundától

Tavaszi vedlés? Mutatjuk, hogyan segíthetsz kedvencednek megszabadulni a téli bundától

3+1 tipp szabadtéri programokhoz

3+1 tipp szabadtéri programokhoz

Hogyan segítsük kutyánkat kutyatámadás után

Hogyan segítsük kutyánkat kutyatámadás után

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megajándékozhassunk
egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.