Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Kinti, vagy benti kutyatartás?

2023. február 01.

Azok az idők már rég elmúltak, amikor a kutyák többsége háztáji kennelekben lakott. Akkoriban a gazdák az ugató háziállatokat védelmezőknek tekintették, illetve társaknak, de nem a családjuk részének. Ma már sokan nem csak otthonukba, hanem akár az ágyukba is beengedik négylábúikat. Ugyanakkor arról, hogy egy kutyának kint vagy bent van-e a helye, időnként még ma is megoszlanak a vélemények.

Milyen előnyei vannak a benti kutyusnak?

Ha bundás barátunk velünk tölti az idejét odabent, az óriási előnyökkel jár ránk és kedvencükre nézve is, hiszen:

– Így bármikor ott van velünk szőrös pajtásunk, ha szükségünk van valakire, akinek beszélhetünk vagy, akit megérinthetnénk.
– A családunk részévé válik, és ha vannak gyermekeink, akkor rájuk is jó hatással lehet, ha van valaki, akit ápolgathatnak, és akinek el lehet mondani a titkaikat.
– Könnyebben észrevehetjük, ha az eb megbetegszik vagy megváltozik a viselkedése, így még időben segítséget kérhetünk.
– Nagyobb eséllyel véd meg minket hű társunk, ha betolakodó érkezne az otthonunkba, a kinti kutyák sokszor csak az udvart őrzik.
– Mindig tudjuk, hogy bundás családtagunkról, hogy hol van, így meg tudjuk akadályozni a helytelen viselkedést.
– Azok, akik háziállattal nőnek fel, kevésbé szenvednek allergiás tünetektől.

Bár a benti kutyatartásnak jóval több előnye, mint hátránya van, azért tudnunk kell az esetleges veszélyekről is:

– Vannak úgynevezett zoonózisos betegségek, amelyek átterjedhetnek állatról emberre és fordítva is, de ezek nem gyakoriak.
– Előfordulhat, hogy agresszív viselkedést jeleit figyeljük meg kedvencünknél, elveheti a gyermek játékait. De megfelelő neveléssel az eb könnyen kezelhetővé válhat.
– A szobatisztaságra neveléshez kell némi türelem, és valószínűleg a célig fel kell takarítanunk néhány tócsát.
– Azok a kutyák, amelyek sok időt töltenek gazdáik közvetlen közelében, szoronghatnak, amikor egyedül maradnak.

Ahhoz, hogy könnyebben el tudjuk dönteni, hogy kint vagy bent tartsuk négylábúnkat, figyelembe kell vennünk még néhány dolgot. Például egyes kutyafajták kifejezetten benti kedvencnek lettek tenyésztve, míg mások egyértelműen kint érzik igazán jól magukat. Számít a saját életvitelünk és szokásaink is. Ha rend- és tisztaságmániások vagyunk, akkor valószínűleg zavarni fog minket az állatszőr, a széthordott játékok, valamint a kisebb csínytevések. Az is okozhat némi fejtörést, hogyan tegyük kutyabiztossá lakásunkat. Továbbá a benti kutyust rendszeresen el kell vinni sétálni és megadni neki a lehetőséget, hogy kimenjen elvégezni a dolgát.

Ha kint él bundás barátunk, akkor nekünk is több időt kell az udvaron töltenünk, és szökésbiztos kerítésre lesz szükségünk. Emellett figyelnünk kell arra is, hogy ne legyenek olyan növények a kertünkben, amelyek mérgezőek lehetnek a háziállatokra nézve. A kinti eb számára biztosítanunk kell egy házikót is, amely megóvja őt a széltől és a csapadéktól, illetve melegen tartja a hideg időben. Nyáron pedig létfontosságú az árnyékos terület és a rendszeresen cserélt, friss ivóvíz.

Mielőtt döntenénk, muszáj alaposan átgondolnunk, hogy mi a legjobb nekünk, és mi kedvencünknek, és ha valaminek a gondolatával nem tudunk megbarátkozni, akkor előfordulhat, hogy másféle házikedvenc lesz számunkra az ideális.

További tartalmak

Mit tegyünk, ha kutyánk allergiás?

Mit tegyünk, ha kutyánk allergiás?

Kinti, vagy benti kutyatartás?

Kinti, vagy benti kutyatartás?

5 alkalmazkodó kutyafajta

5 alkalmazkodó kutyafajta

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok