Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Kisemlősök megfelelő ápolása

2018. február 28.

Kisemlősök megfelelő ápolása

Kisemlős, nagy odafigyelés! Mielőtt befogadnánk egy szőrmókot, mindenképpen tájékozódjunk a megfelelő gondozásukról és szükségleteikről. Ezek az állatok ideális lakótársak, azonban mielőtt döntenének néhány dolgot érdemes megfontolni.

A kisemlősök tartása egyre népszerűbb. A legkedveltebb kis háziállat a törpenyúl és a tengerimalac. Ápolásuk szempontjából igen hasonlóak. Egészségük és rendezett kinézetük miatt a megfelelő bunda-és karomápolás elengedhetetlen.

A rendszeres fésülés segítségével megszabadítjuk tapsifülesünket és tengerimalacunkat a kihullott szőrtől, így tisztálkodásnál kevesebbet nyelnek le, ami azért fontos, mert a nagy mennyiségben lenyelt szőr náluk is összeállhat a gyomorban. Speciális, kisemlősöknek kialakított, sűrű, vékony fogazatú kefét érdemes használni. A vedlési időszakban gyakrabban fésüljük át kedvencünk bundáját. Dús és rövid szőrű nyusziknál nem minden esetben elég hatékony a kefe, ilyenkor célszerű a „kihúzgálós” módszert alkalmazni. Ha látjuk, hogy egy szőrcsomó elhalt, kiáll a többi szál közül, megváltozott a színe vagy a tapintása, nyugodtan fogjuk meg és finoman, erőfeszítés nélkül húzzuk ki. Ezzel nem okozunk fájdalmat a nyuszinak, de semmiképpen ne tépjük az elhalt szőrszálat.

Tapsifüleseket nem szükséges gyakran fürdetni, bizonyos fajták szőre például olyan sűrű, hogy nem ázik át. Természetesen, ha koszos lesz nyuszink bundája, abban az esetben célszerű langyos vízzel letisztítani őket, de figyeljünk arra, hogy orrukba ne kerüljön víz. A tengerimalacokkal egészen más a helyzet, bár ők is tisztogatják magukat, de félévente érdemes alaposan megmosdatni őket, ha lehet, speciálisan számukra gyártott samponnal.

A szőrápoláson kívül a karmok gondozására is érdemes odafigyelni. A hosszú karom korlátozhatja kedvenceinket, ugyanis beakadhat, letörhet, begyulladhat, vagy akár el is fertőződhet, ezzel komoly gondot is okozhat kisállatunknak. A tengerimalacokat akadályozza mozgásukban a karom túlnövése. Ha nem kopik eléggé a karmuk a ketrec és a szoba padlóján, abban az esetben le kell nekik reszelni vagy vágni.

Kisemlőseink karmainak karbantartásához érdemes szakszerű segítséget kérni. Ha mégis úgy döntünk, hogy otthon vágjuk le kedvencünk karmait, szerezzünk be megfelelő, számukra kifejlesztett karomvágót, és óvatosan, figyelmesen végezzük.

Annak érdekében, hogy kisemlőseink élete gondtalan és örömteli legyen, megfelelő gondoskodásra és törődésre van szükségük.