Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kisemlősök: párban vagy magányosan?

2019. január 17.

Kisemlősök: párban vagy magányosan?

A kisemlősök mindig remekül kiegészítik a családot. Viszonylag könnyen és kevesebb anyagi ráfordítással tarthatóak, mint például a kutyák, a macskák vagy a hüllők. Mielőtt eldöntenénk, hogy milyen kisállatot szeretnénk hazavinni, mindenképp járjunk utána az igényeknek. Egyes fajok például leginkább párban érzik jól magukat, mások viszont egyedül szeretnek éldegélni.

Egér, hörcsög, sün

Ha csak egyetlen egy kisemlőst szeretnénk otthonra, akkor válasszunk egeret, hörcsögöt vagy sünit. Ellenkező nemű párt semmiképp nem ajánlott melléjük tenni, mert annak az eredménye biztosan szaporulat lesz. Azonos nemű társakkal egy darabig jól kijönnek, de ahogy idősödnek, úgy válik egyre fontosabbá számukra a területük. Tehát egy testvérpár, amelyet a kezdetektől fogva együtt tartottak, jól kijöhet egymással, ám ha hosszabb ideig élt egyedül kisbarátunk, már egyáltalán nem javasolt még egy kisállat mellé.

Nyúl, tengerimalac, versenyegér

A nyuszikat, a tengerimalacokat és a versenyegereket gyakran egyedül tartják, pedig sokkal jobban szeretnek párban lenni. Hacsak nem tudunk rengeteg időt szánni kedvencünkre, akkor mindenképp javasolt mellé társat vennünk. A tapsifüleseket és a malackákat ajánlott ivartalanítani, így nem születnek majd picik, és az állatok közötti kapcsolat is harmonikusabb lesz. A versenyegerek esetében mindenképp azonos nemű párt érdemes választani. Ők egyébként nem igazán kötődnek gazdájukhoz, ezért is jön nekik jól egy kispajtás. A nyulak és a tengerimalacok barátságosabbak az emberekkel, viszont boldogabbak, ha összebújhatnak és törődhetnek fajtársukkal.

Fontos megjegyezni, hogy törpenyulat és tengerimalacot nem ajánlott egy ketrecben tartani, ugyanis amellett, hogy különböző összetevőjű eleségre van szükségük, a nyuszi véletlenül még meg is rúghatja a malackát, ami bizony komoly sérüléssel járhat.

Patkány, degu, csincsilla, görény

Ha patkányt, degut, csincsillát vagy görényt szeretnénk, akkor nem elég egy kisállatot hazavinnünk, hanem rögtön kettőt kell választanunk. Számukra olyannyira fontos egy fajtárs a ketrecben, hogy egyedül képesek negatív tüneteket produkálni. Magányosan agresszívvá, depresszióssá és antiszociálissá válhatnak. Ezért, ha nincs elég helyünk vagy pénzünk két kisemlős számára, akkor inkább más fajokban kell gondolkodnunk. Ha mindenképp patkányra, degura, csincsillára vagy görényre vágyunk, akkor készüljünk fel a mihamarabbi ivartalanításra, vagy azonos nemű, összeszokott állatok közül válasszunk.

Mielőtt döntenénk, ne felejtsük el, hogy két-három háziállat esetén nem csak nagyobb helyre, nagyobb ketrecre, több alomra és több élelemre lesz szükségünk, hanem az orvosi költségek is megduplázódhatnak, esetleg háromszorozódhatnak. Nem csak az éves vizsgálatokkal kell számolnunk, hanem például egy-egy betegséggel is. Ha egy kiskedvencünk megbetegszik, akkor a közös ketrec miatt nagy eséllyel kapja el majd a másik szőrgombóc is. Ezért jól gondoljuk át, hogy mi az, ami még belefér nekünk anyagilag, és rendelkezünk-e annyi szabadidővel, hogy a kiválasztott kisemlős hosszú és boldog életet élhessen velünk.

 

Forrás: petvalu.com