Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kisemlőst a gyerkőcöknek! Ezek a legfontosabb tudnivalók

2017. november 02.

Kisemlőst a gyerkőcöknek! Ezek a legfontosabb tudnivalók

Minden gyermeknél elérkezik az az időszak, amikor elhatározza, hogy szeretne valamilyen háziállatot. A kutyák és a macskák nagy teret és rengeteg gondoskodást igényelnek, így érdemesebb lehet inkább először egy kisemlőssel meglepni gyerkőcünket.

Öt éves kor után a gyerekek már képesek szüleik közreműködésével gondozni az állatokat. Egy kis kedvenc segíthet a felelősségtudat kialakításában. Ám kezdetben bármennyire is lelkes gyermekünk, fontos tudnunk, hogy a kisállattartásban nekünk is aktívan részt kell vennünk, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy néhány hét után egyre többet kell nekünk etetnünk a rágcsálót és kitakarítanunk a helyét. Figyelembe kell vennünk, hogy egy hörcsög is eléldegél 2-3 évig, így hosszú időre kötelezzük el magunkat, ha befogadunk egyet otthonunkba.

Mielőtt eldöntenénk, hogy milyen kisállatot viszünk majd haza, érdemes megismernünk a rágcsálók igényeit és jellemzőit, és meghatároznunk, hogy melyik illik leginkább a családunkhoz. Egy hörcsöggel vagy egy tengerimalaccal például érdemes sokat foglalkozni, a futóegerek és a csincsillák pedig kevésbé igénylik az ember közelségét. De ennél több szempontot is javasolt figyelembe venni.

Hörcsögök

A hörcsögök a klasszikus kisemlősök közé tartoznak, tartásuk egyszerű, de fontos megjegyezni, hogy igen agresszív példányok is előfordulnak köztük. Főleg az aprócska termetű, nőstény hörcsögök hajlamosak a harapdálásra. A nagyobb méretű szíriai aranyhörcsög már sokkal kezelhetőbb, de ha nem foglalkozunk vele rendszeresen, bizony ő is könnyen elszokhat az érintéstől. Fontos tudni, hogy a hörcsögök nappal többnyire alszanak, inkább alkonyattól aktívak. Ők nem társas lények, jobb őket egyedül tartani, mert verekednek.

Egy hörcsög ketrecének tágasnak kell lennie, és biztosítanunk kell a rágcsáló számára búvóhelyeket, valamint elegendő almot, amiben kényelmesen aludhat az állat. Etetés szempontjából magvakkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel kell készülnünk, de hetente egy-két alkalommal kaphat fehérje tartalmú táplálékot is (pl.: lisztkukac, kis darab sajt).

Real Nature hörcsög eledel 500g

A hörcsögök általában 3 évig élnek, ez lehet számunkra hosszú és rövid idő egyaránt, attól függően, hogy a gyermek elveszíti-e idő közben az érdeklődését a kis kedvenc felé, vagy végig rajong majd érte. Utóbbi esetben viszonylag hamar fel kell készítenünk a gyerkőcöt rágcsálója elvesztésére, meg kell vele értetnünk az elmúlást, és mellette kell lennünk, ha az bekövetkezik.

Tengerimalacok

A tengerimalacok közel állnak a hörcsögök családjához, de ők sokkal nyugodtabb kisállatok, jellemzően nem harapósak. Könnyedén megszelídíthetőek és viszonylag jól viselik az emberi közeledést, mindaddig, amíg az megfelelően történik. Mielőtt egy malackára esik a választásunk, vegyük fontolóra, hogy ők akár 5-7 évig is velünk élhetnek. A tengerimalacok alapvető tápláléka a jó minőségű réti széna, mellette jó minőségű pelletált tápot kínálhatunk. A zöldségek, gyümölcsök csak desszertként szerepeljenek étlapjukon.

Real Nature Natur réti széna 1kg

Real Nature tengerimalac eleség 1,5kg

Több ennivalóra van szükségük, ami pedig több végterméket eredményez, így bizony előfordulhat, hogy a takarításra is gyakrabban szükség lesz.

Mivel a tengerimalacok társas lények, ezért őket párban vagy csapatban kell tartani. Az egyedül élő malac sokkal több gondoskodást igényel, mint az, amelyik mellett folyamatosan van egy játszópajtás. A tengerimalacok nappali állatok, ez nem mellékes szempont, ha kisgyermeknek szeretnénk pajtásként.

Nyulak

A nyuszik szintén nagyon népszerűek a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt. Alapvetően barátságos kisállatok, de ebben segítségünkre lehet az ivartalanítás is, ami a nem kívánatos szaporulattól és a betegségektől is megóvja kedvenceinket, ráadásul a viselkedésükre is kedvező hatással van. A tapsifülesek akár 8-12 évig is élhetnek, ezért egy hosszú barátságra kell felkészülnünk. A boldog nyusziélet titka a helyes táplálás: sok-sok friss és pormentes széna, kevés pellet és zöldségek.

Real Nature junior törpenyúl eleség 500g

Mivel jellemzően minden termékből nagyobbra van szüksége egy nyuszinak, mint a többi rágcsálónak, így a pénztárcánkat is jobban megterhelheti a tartása. Ráadásul gondolnunk kell az oltásokra is.

Csincsillák

A csincsillák egzotikusabb állatok, kevésbé elterjedtek, mint a már említett kisemlősök. Azoknak a gyerkőcöknek ajánljuk, akik megfigyelni jobban szeretik a háziállatokat, mint kézbe venni és játszani velük, így inkább nagyobb gyerekek mellé valók. Bár a csincsillák elég aktívak és mozgékonyak, nem olyan egyszerű egy kisgyermek számára helyesen közeledni feléjük és érintkezni velük.

A szénán, a pelleten és a zöldségeken túl a csincsilláknak fürdőhomokot is kell vásárolnunk, amit egy mélyebb tálba vagy lavórba szórva hetente 2-3 alkalommal érdemes a kisállat számára biztosítani a ketrecen kívül. A porfürdő a csincsillák számára nagyon fontos.

MultiFit csincsilla homok 5kg

Ketrecüknek legalább kétemeletesnek javasolt lennie, hogy kielégítse mászásigényüket. Ezek a kisállatok már 12-15 évig is élhetnek, így hosszabb elköteleződésre kell felkészülni, mint a tengerimalacok vagy más rágcsálók esetében.

http://www.fressnapf.hu/real-nature-csincsilla-eleseg-500g/

 

Forrás: parents.com