Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kisgyerek mellé melyik kisemlős az ideális?

2019. július 17.

Kisgyerek mellé melyik kisemlős az ideális?

Nem minden kisemlős viseli egyformán jól a gyerekek közeledését, de hogy pontosan melyik állat lesz az ideális családunk számára, az több mindentől is függ. Például, hogy mennyire hosszú időre vagyunk hajlandóak elköteleződni, mennyire szeretnénk interaktív kapcsolatot kialakítani, és mennyi időnk van az ápolási, illetve gondozási feladatok ellátására.

Nem minden kisemlős viseli egyformán jól a gyerekek közeledését, de hogy pontosan melyik állat lesz az ideális családunk számára, az több mindentől is függ. Például, hogy mennyire hosszú időre vagyunk hajlandóak elköteleződni, mennyire szeretnénk interaktív kapcsolatot kialakítani, és mennyi időnk van az ápolási, illetve gondozási feladatok ellátására.

Azzal bizonyára tisztában vagyunk, hogy egy kisgyermekre egyetlen élőlény sem bízható rá teljes mértékben. Szóval nekünk is tisztában kell lennünk, hogy mire vállalkozunk, és majdnem annyira vágynunk kell a kiválasztott kisállatra, mint amennyire gyermekünk szeretné őt. Ha még nincs tapasztalatunk az állattartásban, akkor első kiskedvencnek tökéletes választás lehet egy szíriai aranyhörcsög, mert ők nyugodtabb természetűek és kevésbé harapósak, mint a törékeny testalkatú törpehörcsögök. Az aranyhörcsögök egészen kezessé is válhatnak.

A hörcsögök nagyon népszerűek, hiszen apró méretűek, aranyosak, aktívak és sokszor mókásak. Magyarországon a szíriai aranyhörcsög és a roborovszki, illetve a dzsungáriai törpehörcsögök a leggyakrabban tartott fajok. Ezek a kis rágcsálók általában mindössze 1-3 évig élnek, a szíriai aranyhörcsögök élettartalma a leghosszabb. A hörcsögök nem társas lények, ha több állatot tartunk együtt, akkor gyakoriak lehetnek a komoly sérüléseket okozó verekedések.

A hörik általában nem ellenzik, hogy kézbe vegyük őket, de nem szeretnek sokáig egy helyben tartózkodni, mindig mehetnékük van. Ezért a legjobb, ha csak a szemünkkel követjük őket élőhelyükön, és figyeljük, ahogy rágcsálnak, másznak, csimpaszkodnak, játszanak. Ami viszont hátrány, hogy a hörcsögök éjszaka aktívak és nappal alszanak, ellentétben a gyerekekkel.

Gondozásuk viszont nagyon egyszerű, csak arra kell igazán odafigyelnünk, hogy folyamatosan koptathassák a fogaikat. Ehhez viszont elegendő kifejezetten hörcsögök számára összeállított eleséget vásárolnunk, esetleg egy-két fából készült játékszert.

AniOne vesszőhíd kisállatoknak S

 

Ha viszont olyan kisemlőst szeretnénk, amely kicsit hosszabb ideig simogatható is, akkor valószínűleg a tengerimalac lesz a jó választás. A malackák általában körülbelül 5 évig élnek. Leginkább párban vagy csapatban érzik jól magukat, szeretnek játszani, összebújni és tisztogatni egymást, tehát kifejezetten társas lények. Őket soha ne tartsuk egyedül, hiszen az ember nem tudja soha pótolni az állandóan jelenlévő fajtársat. Fontos, hogy a törpenyúl nem megfelelő társ a tengerimalacnak. Más a két faj testbeszéde, kommunikációja, így nem valódi társak egymás számára, még akkor sem, ha amúgy békességben élnek egymás mellett.

Ha kézben szeretnénk tartani, akkor néhány percig jól viseli a rágcsáló, – amennyiben biztonságban érzi magát – de a legideálisabb, ha leterítünk egy törölközőt a padlóra vagy az ágyra, és azon simogatjuk a malackát. Arra viszont érdemes felkészülnünk, hogy ilyenkor bizony történhet egy kis bepisilős, bekakilós baleset.

A fogkoptatásra a tengerimalacok esetében is figyelni kell, erre a legjobb, ha mindig van korlátlan mennyiségben jó minőségű rétiszéna az állat előtt.

Real Nature zöld réti széna 1kg

Ha pedig hosszú szőrű fajtát választunk, akkor a szőrápolásnak, fésülgetésnek is a napi rutin részévé kell válnia.

Ami hátrány lehet, hogy a tengerimalacok gyakran hangokat adnak ki, berregnek, visítanak, kommunikálnak egymással és velünk is. Ha ez számunkra zavaró, akkor jobb, ha maradunk az apró, csendes kis hörcsögöknél.

Szintén érdemes megjegyezni, hogy a tengerimalacok egyik fő elesége a széna, szóval, ha bárki allergiás rá a családban, akkor az sajnos megint egy kizáró tényező lehet.

Bármelyik kisállat mellett is döntsünk, fontos, hogy mielőtt hazavinnénk, alaposan járjunk utána, hogy milyen igényei vannak, és mérlegeljünk, hogy azok összeegyeztethetők-e a mi elvárásainkkal és életvitelünkkel.