Kisgyerekek és hüllők – milyen fajtát válasszunk?

2021. április 01.

Kisgyerekek és hüllők – milyen fajtát válasszunk?

Ha szeretnénk gyermekünket megtanítani arra, hogyan kell bánni az állatokkal és felelősséget vállalni egy élőlény iránt, akkor jó ötlet lehet egy kis kedvenc befogadása. Akkor is lehet háziállatunk, ha allergiásak vagyunk a tollra vagy a szőrre, ez esetben remek választás lehet egy hüllő. De persze nem mindegyik alkalmas gyerekek mellé, ezért mindenképp gyűjtsünk be minden fontos információt, mielőtt hazavinnénk a családba egy hidegvérűt.

Szakállas agáma

A szakállas agámák gondozása viszonylag egyszerű és könnyen kezelhetőek. Ezek a sárgás-barnás, esetenként vöröses gyíkok onnan kapták a nevüket, hogy ideges vagy stresszes állapotban a nyakuk körüli bőrt képesek felfújni. Testméretük fejtől a farok végéig általában körülbelül 30-60 cm hosszú, és 7-10 évig szoktak élni. 

Még mielőtt megvásárolnánk a kiszemelt agámát, rendezzünk be számára otthonunkban egy terráriumot. Ügyeljünk arra, hogy hideg és meleg területet egyaránt biztosítunk gyíkunknak. Ehhez speciális fénycsöveket kell beszereznünk, és persze hőmérőre is szükségünk lesz. A napozós oldalon 32-40 °C az ideális, a másiknak pedig 21 °C körül kell lennie. Az UV-A és UV-B sugarak nagyon fontosak a D3-vitamin szintetizálásához és a kalcium felszívódásához. Hasznos kiegészítők továbbá a faágak, rönkök, amelyekre felmászhat a hüllő. Figyelnünk kell a megfelelő hidratálásra és vedlésre is, ezért be kell tennünk egy sekély medencét is kedvencünk terráriumába, amelyben napi szinten megmártózhat.

Ami az etetést illeti, a szakállas agámák első sorban élő tücskökkel és lisztkukacokkal táplálkoznak, de szívesen fogyasztanak még fagyasztott és felolvasztott kisegereket, valamint különféle apróra vágott zöldségeket, például kelkáposztát, spenótot, római salátát, mustárzöldet, tököt, cukkinit, édesburgonyát, paprikát és sárgarépát is. Hetente legalább kétszer kalcium-porral kell megszórnunk az eleséget, havonta kétszer pedig multivitaminnal is. 

Ha rendszeresen foglalkozunk agámánkkal, akkor megszokja a jelenlétünket, akár kézbe is vehetjük, és nagyon interaktívvá válhat.

Leopárd gekkó

A leopárd gekkók sárgás színű bőrükről kapták a nevüket, amin eleinte csíkok jelennek meg, amik egy idő után foltokká válnak. Egy kifejlett példány mérete körülbelül 30 cm lehet, és megfelelő gondozás mellett akár 8-10 évig is élhet. Terráriumukban a megfelelő szubsztrátum és világító berendezés (UV-A, és -B izzók) mellett kell lenniük szikláknak is, melyek kiváló mászási felületet biztosítanak. Ahogy egy agámának, úgy gekkónknak is szüksége lesz sekély medencére, amiben rendszeresen cserélnünk kell a vizet, hogy az friss és tiszta legyen. A hideg-meleg zóna hőmérsékletének és a páratartalomnak a folyamatos felügyelete szintén nagyon fontos.

A leopárd gekkók főleg különféle rovarokkal táplálkoznak, szóval vásárolhatunk hüllőnknek élő tücsköket és egyéb eleségférgeket is. A nagyobbak a fagyaszott, rózsaszín egereket is elfogyasztják. Az ennivalót mindig szórjuk be kalcium-porral, valamint a már eleve vitaminokkal dúsított rovarok is jó választásnak bizonyulnak.

A leopárd gekkók szelídségük és könnyű kezelhetőségüknek köszönhetően ideálisak akkor is, ha még nem tartottunk gyíkot korábban. 

De bármilyen háziállatunk is legyen, a kisebb gyerekeket soha ne hagyjuk vele kettesben, és ne bízzuk a gyerkőcökre az élőlény teljeskörű gondozását. Mindig együtt végezzük el a feladatokat, vagy legalább felügyeljük a folyamatot.