Hogyan válasszunk kis kedvencet gyermekünk számára?

2020. október 08.

Hogyan válasszunk kis kedvencet gyermekünk számára?

A kisállattartás nagyszerű módja annak, hogy gyermekünk megtanulja, hogyan kell felelősséget vállalni, együttérezni és törődni egy élőlénnyel. Hogy milyen háziállat a legideálisabb gyermekünk mellé, az attól is függ, hogy mennyit van otthon a család, mennyi szabadidővel rendelkezünk, és mennyi energiája van csemeténknek.

Mielőtt hazavinnénk egy házikedvencet, győződjünk meg arról, hogy biztosan megfelel-e családunk igényeinek. Ez azt jelenti, hogy ne fogadjunk örökbe kutyát, ha nem szeretünk a szabadban tartózkodni és nincs kedvünk labdát dobálni. Egyes háziállatok nagyobb figyelmet igényelnek, mint mások. A legtöbb kutyus például imád sok időt tölteni a gazdáival és fontos nekik, hogy gyakran legyen otthon valaki, a cicák viszont egész jól elvannak egyedül is.

Az alábbi kérdéseket kell megválaszolnunk magunknak:

  1. Szüksége van az állatnak szabadtérre?
  2. Van valakinek allergiája a családban?
  3. Képes gyermekünk gondozni és tisztelni egy élőlényt?
  4. Milyen szőrápolásra, állatorvosi ellátásra, fogápolásra van szükség, és milyen gyakran?
  5. Milyen általános kiadásokkal kell számolnunk? Megengedhetjük magunknak?
  6. Milyen az állat temperamentuma?

Ha nem feltétlen kutyát vagy macskát szeretnénk, akkor a patkányok, a hörcsögök, a futóegerek vagy a törpenyuszik is jó választásnak bizonyulhatnak. De megfontolhatjuk a papagáj-, és a hüllőtartást is. Meghatározó tényező lehet, hogy milyen korú a gyermekünk és mennyire szeretnénk, ha kivenné a részét a gondozásból. Ha már idősebb, akkor mindenképp üljünk le vele megbeszélni, hogy milyen feladatokat vállalna el szívesen, és hogy látja, mennyi időt tudna rászánni egy házikedvencre az iskola mellett. Arra viszont mindenképp készüljünk fel, hogy előfordulhat, hogy néhány hét után a gyerek elveszti az érdeklődését, tehát csak akkor vállaljunk be egy négylábú családtagot, ha készek vagyunk egyedül, segítség nélkül is gondozni.

Vannak olyan háziállatok is, amelyek kevésbé ajánlottak gyermekek mellé, mint például a görények, melyek nagy eséllyel haraphatnak, vagy a teknősök, amelyek szalmonellát hordozhatnak.

Hogy melyik állatot a legkönnyebb gondozni, arra nem olyan egyszerű válaszolni. Sokan a minitigrisek mellett teszik le a voksukat, de az apró rágcsálók is nagyon népszerűek. Ha viszont sok szabadidővel rendelkezünk és szeretünk sokat mozogni, kirándulni, akkor valószínűleg egy kutyus is remekül be tud majd illeszkedni a családunkba.

Azt is ajánlott átgondolnunk, hogy honnan fog származni kedvencünk. Évente több száz kutya és cica érkezik a menhelyekre, ezért érdemes megfontolnunk az örökbefogadást, hacsak nem indokoltan egy adott fajtát szeretnénk választani. Bár ez esetben is találhatunk olyan mentett kutyust, amely megfelel az elvárásainknak. Érdemes lehet különböző állatmentő szervezeteknél is érdeklődnünk, ha madarat, hüllőt vagy törpenyuszit szeretnénk. Arra figyeljünk, hogy semmiképp se egy szaporítót támogassunk vásárlásunkkal. Mindenképp kereskedést, tenyésztőt vagy örökbe fogadást válasszunk. Menhelyi kisállat esetén rögtön két életet is megmentünk, az egyik, amelyiket hazavisszük, a másik pedig, amelyik a helyére kerülhet.