Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kiskutya a kertben: mire figyeljen?

2015. május 07.

Kiskutya a kertben: mire figyeljen?

Amikor kiskutya kerül a házhoz, a család élete sok szempontból megváltozik. A kertet biztonságossá kell tenni, ráadásul bizonyos növényektől meg is kell válni. Az alábbi tanácsok megszívlelésével azonban kutyus és gazdi is örömét leli majd az udvarban.

A kölykök imádnak felfedezőutakra indulni, a gazdik pedig boldogan figyelhetik első próbálkozásaikat, ha meggyőződtek róla, hogy a környezet biztonságos számukra. A későbbiekre nézve is nagy segítség lehet egy egyszerű parancsszó megtanítása (például „fúj!” vagy „nem!”). Amint észrevesszük, hogy az eb megrágcsálná valamelyik növényünket, mondjuk ki a parancsot, így idővel megtanulja, hogy bár a kert az övé is, bizonyos dolgok tabunak számítanak. Az első időszakban fontos, hogy csak a kert olyan részében hagyjuk egyedül a kölyköt, ahol nem tud kárt tenni semmiben. Ez azért hasznos, mert amíg nem rögzültek benne a szabályok, addig úgy tudjuk a leghatékonyabban tanítani, ha rögtön reagálunk arra, amit csinál. Annak semmi értelme, hogy a kölyköt úgy szidjuk meg a tetteiért, hogy nem voltunk jelen, amikor elkövette őket, mert a késleltetett büntetést nem érti meg, ezzel csak azt érjük el, hogy a kutya félni fog tőlünk. Természetesen az udvaron lévő játékaival bármikor játszhat. Tegyünk ki a kertbe a kiskutya számára mindig valami izgalmasat, újat, amit felfedezhet.

http://www.fressnapf.hu/anione-termoplasztikus-gumicsont-toltheto/

Ha kerti tó is van a portán, igyekezzünk úgy átalakítani, hogy ne legyen veszélyes a kiskutya számára. A legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhat, hogy beleesik, ezért figyeljünk arra, hogy ne legyen nehéz kimászni belőle. Fontos az is, hogy a tó sekély legyen, és ne álljanak benne nagyobb kövek, hiszen ezekbe kedvencünk beütheti magát. A vízi növényvilágot is vizsgáljuk át: mérgező fajok itt sem maradhatnak. Ebből a szempontból is a legjobb, ha az egyedül töltött időt a kölyök egy biztonságos elkerített részen tölti, így nem sodorja veszélybe sem magát sem pedig a tó élővilágát.

Rengeteg probléma okozója a nem megfelelő kerítés. Számos olyan eset van, amikor a kutya valamiért ki akar jutni a biztonságos kertből: egy arra kóborló macska, kanok esetén a tüzelő szukák illata egyaránt kóborlásra hívhatják négylábúnkat. A kerítés legyen megfelelő magasságú (hogy az eb ne tudja átugrani), de alulról is érdemes megerősíteni, mert sok kutyus ásással próbál kijutni. Vizsgáljuk meg azt is, nem fér-e át a kölyök egy nagyobb résen – amellett, hogy így megszökhet, be is szorulhat, vagy meg is sérülhet.

A permetezéssel, rovarirtással kapcsolatban is legyünk elővigyázatosak. A legjobb megoldás kerülni mindenféle kemikáliát – ha ez mégsem lehetséges, mindenképp győződjünk meg róla, hogy az anyag semmilyen mennyiségben nem ártalmas az állatra lenyelés vagy megnyalás esetén.

Minden kertnek vannak olyan veszélyforrásai, amelyek sajnos gyakorlatilag elkerülhetetlenek: a rovarok. A kullancsok, darazsak, lepkeszúnyogok és még számos egyéb ízeltlábú mind-mind bajok forrásai lehetnek. A darazsak ellen ráadásul sem nyakörvvel, sem cseppekkel nem védhetjük meg állatkánkat. Ha észrevesszük, hogy az eb szeret velük játszani, szívesen kap utánuk a levegőben, próbáljuk leszoktatni róla – itt is hasznos lehet egy parancsszó bevezetése. Mindig tartsunk otthon kalcium tablettát, és ha fennáll a gyanú, hogy a kölyköt csípés érte, adjunk neki a súlyának megfelelő mennyiségben, így csökkenthető az allergiás reakció. A pontos és biztonságos adagolást illetően érdemes állatorvossal egyeztetni. Kutyánk viselkedése itt is árulkodó: ha folyamatosan rázogatja a fejét, levert, láthatóan szédül vagy túlzottan nyálzik, joggal gyanakodhatunk rovarcsípésre, ilyenkor feltétlenül forduljunk állatorvoshoz. A kullancsok, lepkeszúnyogok támadásai ellen mindenképp szerezzük be a megfelelő készítményeket, hiszen speciális nyakörvvel és cseppekkel számos megbetegedéstől óvhatjuk kisállatunkat. A Frontline Combo Spot on például megbízható védelmet jelent a kullancsok, bolhák és tetvek ellen.

http://www.fressnapf.hu/frontline-combo-spot-onmultifit-meatstick-ajandek/

Egy kutyabarát kert a kölyök és a gazdi számára is a kikapcsolódás tökéletes színtere lehet, ezért érdemes megtenni a szükséges óvintézkedéseket.

Források: thelabradorsite.com / gardeninganddogs.com