Kit neveljünk először? A vendégeinket, vagy kutyusunkat?

2017. november 27.

Kit neveljünk először? A vendégeinket, vagy kutyusunkat?

Karácsony közeledtével aktuálissá válik a kérdés, hogyan is tartsuk féken kedvencünket, amíg vendégeket fogadunk. Legtöbben találkoztunk már a szituációval, amikor vendégségben nem tudtuk élvezni barátaink társaságát, mert egy szertelen négylábú állandóan a nyakunkba ugrált, vagy éppen a vacsoránkat próbálta meg lelopni az asztalról. Habár a legtöbb ember szereti a kutyákat, akadnak kivételek. Mivel a kutyák a kettő között nem tesznek különbséget, egy nem-kutyabarát látogatónak is ugyanolyan őrült szeretettel fog csaholni és ugrálni, mint egy kutyabarátnak, ezzel kellemetlen helyzetbe sodorva a gazdáját. A kutya nevelésénél a nem-kutyabarát vendégeket vegyük alapul, így mindenki élvezni tudja majd a társaságát és mi is könnyebben kikapcsolódhatunk kedvencünk társaságában.

Az illedelmes vendég várás tanításának két szereplője, a kutya és a vendég. Meglepő módon az utóbbi szokott több problémát okozni, így a tréning megkezdését velük kell kezdeni kutya nélkül. Sok vendég első mondata érkezéskor, hogy őt nem zavarja, ha a kutya ugrál rá, vagy vehemensen üdvözli a látogatókat. Persze! Nekik csak pár órát kell ebben eltölteniük, azonban a kutya általánosítani fog és amennyiben a vendégek megjutalmazzák a figyelmükkel a helytelen viselkedést, úgy később mindenkit így fognak üdvözölni. Az első feladatunk, megértetni a vendégeinkkel, hogy a kedvencünk kiképzés alatt áll és a segítségüket kérjük a tanításában.

Vendégeink feladata, hogy ignorálják a helytelen viselkedést és hagyják a gazdát nevelni kedvencét. Mivel a gazda ismeri a legjobban a kutyát, ő látja, hogy mikor van megfelelően nyugodt állapotban az ismerkedéshez, csak az ő engedélyével simogassuk a kutyát.

A gazda feladata, hogy betartassa hű barátjával a szabályokat. De mik a szabályok? Ne ugráljon, és ne rohangáljon körbe-körbe, mint egy őrült örömében, mert könnyen fellökheti a vendégeinket. Legyünk őszinték magunkkal, a vendégek köszöntése alatt kevés az esély rá, hogy következetesek tudunk maradni a kutyával, így inkább zárjuk el eleinte erre az időre és csak akkor engedjük ki, amikor már mindenki elfoglalta a helyét és ismeri a szabályokat.

Ha az elzárt helyen izgalmában ugatásba kezdett kedvencünk, csak akkor engedjük ki, amikor megnyugodott és elcsendesedett. Fontos, hogy tegyünk rá pórázt, amikor kiengedjük, így nem fogja kontroll nélkül körberohanni a házat és a vendégeket. Egyesével vezessük oda a vendégekhez és ültessük le mellettük, hogy megsimogathassák. Ha ugrálásba kezdene, vagy belemászna a vendég ölébe, használjuk a pórázt, vigyük hátrébb és ültessük vissza. Ezalatt a látogatónk lehetőleg ne beszéljen a kutyához és ne simogassa. Amennyiben kedvencünket sikerült visszaültetni és lenyugodott, megjutalmazhatjuk a vendég figyelmével és simogatásával. Miután mindenkinek bemutattuk legjobb barátunkat, aki megnyugodott, hogy végre mindenkivel megismerkedhetett, elengedhetjük, hogy szabadon járjon körülöttünk. Természetesen, ha angyalként viselkedik, kiérdemli a teljes szabadságot.

Az ember szociális lény, rendszeresen fogad a kutya számára akár idegeneket is az otthonába, így a harmonikus együttélés érdekében rendkívül fontos, hogy szánjunk időt és energiát a kutya nevelésére. A sikeres képzés befejeztével egyszerre élvezhetjük barátaink és kedvencünk társaságát.