Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Koi díszponty 1×1 – mit érdemes tudni róluk?

2021. július 29.

A díszpontyok nem hagyományos háziállatok, de ha kedveljük a pikkelyeseket, akkor érdemes lehet őket választanunk. Tarthatunk koikat odakint a kertben, de akár egy nagyméretű benti akváriumban is. Első ránézésre méretes aranyhalaknak tűnhetnek, de valójában távoli rokonai csak egymásnak. Leginkább a közönséges pontyokhoz állnak közel. Van néhány érdekesség, amit érdemes lehet tudnunk róluk.

  1. Több mint 200 éves japán múlt

A koik neve japánban „Nishikigoi”, ami díszes pontyot jelent. 100-nál is több fajtájuk ismert, és mindnek külön japán neve van. Például azokat a halakat, amelyek többnyire fehérek, vörös foltokkal, „Kohaku”-nak hívják. A fehér koik, piros és fekete színekkel a „Sanke” nevet kapták, míg a fekete alapon vörös és fehér foltokkal rendelkezőeket „Showá”-nak nevezik.

  1. Nagyra nőnek

A koik általában 60-90 cm méretűek, de nem ritka az ennél nagyobb példány sem. A medence mérete, az élelem mennyisége és minősége, a vízben élő halak száma, az életkor, valamint a víz minősége egyaránt befolyásolhatja a kopoltyúsok növekedését. Mielőtt kialakítanánk koi tavunkat vagy akváriumunkat, mindenképp ajánlott tapasztalt akvaristával egyeztetnünk.

  1. Mindenevők

Etethetjük halainkat kereskedelemben kapható, kifejezetten koiknak készült eleséggel, de szívesen fogyasztanak garnélákat, férgeket, rovarokat, vízi növényeket, zöldségeket, gyümölcsöket és akár gabonaféléket is. A díszpontyoknak nem gyomruk, hanem egyenes bélrendszerük van, amellyel körülbelül 4 óra alatt emésztik meg az ételt.

  1. Társaságkedvelők

Más koikkal vagy akár aranyhalakkal is együtt tarthatóak nyugodt természetüknek és jó alkalmazkodó képességüknek köszönhetően.

  1. Változik a színük

A koik színe egész életükön át változhat, akár az ennivalóban lévő pigmentek hatására is. Egyes pikkelyesek az életkor előrehaladtával teljesen kifehéredhetnek.

  1. Jég alatt is képesek életben maradni

A díszpontyok képesek túlélni azt, ha vékony jégréteg keletkezik a tó felszínén, de a megfelelő oxigénellátáshoz szükségük van egy kis résre. Ám, ha a víz túlságosan hideggé válik vagy megvastagszik a jégtakaró, az már a pusztulásukat okozhatja.

  1. Legalább 20 évig élnek

A fogságban tartott koik akár 20-30 évig is élhetnek, de léteznek több mint 200 éves halak is. Ahhoz, hogy pontyainknak hosszú és boldog élete legyen, egészséges környezetben kell tartanunk őket. Ügyelnünk kell a víz minőségére, a megfelelő szűrésre, valamint arra is, hogy ne legyenek olyan tárgyak, esetleg sziklák a vízben, amelyek által megsérülhetnének pikkelyes barátaink. Továbbá fontos még a helyes táplálás, a hőmérséklet, és hogy az élőhely a lehető legstresszmentesebb legyen.

 

További tartalmak

A kerti tó karbantartása a nyári időszakban

A kerti tó karbantartása a nyári időszakban

5 tipp a kerti tó karbantartásához a téli hónapokra

5 tipp a kerti tó karbantartásához a téli hónapokra

Koi díszponty 1×1 – mit érdemes tudni róluk?

Koi díszponty 1×1 – mit érdemes tudni róluk?

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok