Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Kölyökkutya-iskola: Tippek és infók a kutyaiskola választáshoz

2024. március 27.

A kölyökkutya-iskolába járás elősegíti kutyád szocializációját, számodra pedig támogatást nyújt a kutya neveléséhez. Itt találsz információt a kölyökkutyás játszócsoportokról.

A kölyökkutya-iskolában játékos módon szocializálódnak a kutyák. A saját és más kutyákkal való tréning szorosabbá teszi a kutyád és közted lévő kötődést. Ugyan a „kutyaovi” célja, hogy négylábú kedvencedből önálló partner váljon, a kutyusra és a gazdira mégis bőven vár sok-sok szórakozás! A kutyaiskolában a kutya fajtársakkal találkozik, kommunikál, játszik, konfliktusos helyzetekbe kerül. Mindez magabiztosabbá is teszi.

Kölyökkutya-iskola: Miért érdemes kutyaóvodába hordani a kutyát?

A kölyökkutya-iskolában a gazdi és a kutya is rengeteget tanulnak és igazi csapattá formálódnak. Megtapasztalhatod, hogyan viselkedik kutyád az otthoni környezeten kívül, és ezáltal egyre jobban megismered őt. Kutyád pedig megtanulja, hogy te vagy a csapattársa és partnere, aki biztonságot és stabilitást nyújt neki.

Emellett a kölyökkutya-iskolában bevezetik a fiatal ebeket a fajtársakkal való játékba. Megtanulják, hogyan viselkedjenek más fajtársakkal. Az irányított játék során kutyád tisztán és pozitívan tud kommunikálni társaival. Ez a kutyák harmonikus együttélésének alapja.

A játszócsoportokban a fiatal kutyák más fajtákkal, más habitusú kutyákkal, valamint különböző viselkedés- és játékformákkal is megismerkednek. Ezáltal bővül a kutya szociális spektruma és felszabadultabb lesz más fajtársakkal szemben. A visszafogottabb kutyák is megtanulják idővel a kölyökkutya-iskolában, hogyan kezdeményezzenek kapcsolatot más kutyákkal és hogyan legyenek magabiztosabbak.

Szintén pozitív hatása a kölyökkutyás játszócsoportnak, hogy a kutyák már kölyökkorban megtanulják a gátolt harapást. Ha egy kutya játék közben a másikba túl hevesen kap bele, azonnal visszafogják és rendreutasítják. Így hamar megtanulja a kölyökkutya, hogy ezt a viselkedést nem tűrik el.

Mennyire fontos a kölyökkutya-iskola? Nézzük az előnyöket!

 • A kölyökkutya-iskolában kutyád vele egykorú fiatal kutyákkal találkozik, miáltal javulnak szociális készségei. Így tudod kölyökkutyádat szocializálni.
 • A futó- és vadászjátékok, valamint az azonos korú kölyökkutyákkal való kisebb dulakodások révén négylábú kedvenced megtanulja jobban megítélni önmagát és a többi kutyát.
 • A játékos tréningek során, ahol kutyáddal olyan alapvető parancsokat gyakorolsz, mint a „Marad!” vagy az „Ül!”, kölyökkutyád már a kezdetektől fogva megtanulja, hogy akkor is rád koncentráljon, ha valami elvonja a figyelmét.
 • Kölyökként a különböző környezeti ingereknek való kitettség a kiskutyát bátrabbá és magabiztossá teszi ismeretlen helyzetekben.
 • A kutyáddal való közös tréning jó móka és megerősíti a kettőtök közötti kötődést.
 • A kutyakiképzők rengeteg tippel szolgálnak a kutyával töltendő mindennapokhoz, és segítenek az egyéni problémák megoldásában.
 • Találkozol más kutyatulajdonosokkal is, akikkel tapasztalatot cserélhettek. Néha a kölyökkutya-iskolában életre szóló barátságok is kötődnek.

 

Kölyökkutya-iskola: Milyen kortól ajánlott a kutyaóvoda látogatása?

Számos új kutyatulajdonos teszi fel magának a kérdést, hogy mikortól ajánlott a kutyaóvoda látogatása. Általában nyolchetes korukban választják el a kölyökkutyát anyjuktól, és ekkor kerülnek új családjukba. Nagyjából egy otthon eltöltött hét után lehet megkezdeni a kölyökkutya-iskolát, ahol új családtagoddal „beülhettek az iskolapadba”.

Bizonyos kutyaiskolák csak tizenkét hetes kortól fogadnak kiskutyákat, miután a kölykök már megkapták az összes oltásukat (kivéve a veszettség ellenit). Más kölyökkutya-iskoláknál azonban már nyolc-kilenc hetes kortól kezdődik a „tanítás”. Ajánlatos amint lehet, elkezdeni a szocializációt.

A korai tanulási fázis kihasználása

A kölyökkutya négyhetes korától az ún. szocializációs korszakban van, tehát amit akkor tanul, nem fogja elfelejteni. Ne hagyd, hogy kihasználatlanul teljen ez az időszak: mutass meg lehetőleg minél többet négylábú kedvencednek a világból. Találkozzon új emberekkel, fajtársakkal és más állatokkal, valamint szokatlan helyzetekkel. Így később félelem nélkül és megfelelően szocializálódva élheti közös életét veled. Amit a kutya ebben az időszakban pozitív módon érzékel és megtanul, az az egész hátralévő életére kihat.

Az otthon tapasztaltak mellett a kölyökkutya-iskola rengeteg új élményt, valamint professzionális kiképzést biztosít kutyádnak.

Kölyökkutya-iskola – Mennyi idős korig ajánlott a kutyust kölyökkutya-óvodába vinni?

A legtöbb kutyaiskola kölyökkutyák számára szervezett foglalkozásokat hat hónapos korig kínál. Ezután válthattok a fiatal kutyáknak való tanfolyamra. Itt már inkább a kutya nevelésére helyeződik a hangsúly. Mindenképpen célszerű két-három hónapig kölyökkutya-iskolába járni.

Számos kutyatulajdonos felteszi magának a kérdést, hogy heti hány órában lenne érdemes kölyökkutya-iskolába járni. A legideálisabb az lenne, ha hetente kétszer egy órában tudnátok a kutyaiskolába menni. De az is rendben van, ha csak heti egyszer juttok el.

Mi történik a kölyökkutya-iskolában?

A kölyökkutya-iskolában más kutyákkal találkoztok, ideális esetben olyanokkal, amelyek kutyádhoz hasonló korúak és szinte vele azonos fejlettségi szinten vannak. Kutyád a kölyökkutya-iskolában a játék révén fejleszti szociális képességeit és megtanulja, hogyan kommunikáljon higgadt és megfelelő módon fajtársaival.

Mit tanul kutyám a kölyökkutya-iskolában?

Minden foglalkozás kezdetén a kutyák körbeszimatolják egymást – a szó legszorosabb értelmében. A kutyatréner megfigyeli a kölyökkutyákat és gazdáikat, és alapvető információkat ad át a négylábúakkal folytatandó és a négylábúak közötti kommunikációról:

 • Számos dolgot tudhatsz meg a kutya testtartásáról, arról, hogy hogyan bánj megfelelően kutyáddal és hogyan tudod megérteni a viselkedését.
 • A fogási és tartási technikák, a pozitív megerősítés (jutalmazás) vagy a vadászösztön elhagyása mind a tananyag részét képezik.
 • A kutyaóvodában a kölyökkutyák emellett ismeretlen környezeti ingereknek is ki lesznek téve. Ezek közé tartoznak a jelzőszalagok, a szokatlan, hangos zajok vagy a különböző felületek.
 • Továbbá az olyan fontos vezényszavak elsajátítását is megkezdik, mint az „Ül!”, „Helyedre!” és a „Gyere!”. Négylábú kedvenced megtanulja, hogy rád figyeljen akkor is, ha más fajtársak is a közelben vannak.

 

Mit vigyek a kölyökkutya-iskolába?

Az első alkalomra vidd magaddal kutyád oltási könyvét és esetleg a kisállatbiztosítási igazolást. Számos kutyaiskola előírja ezeket az igazolásokat a beiratkozáshoz. Ezeken kívül minden egyes foglalkozásra vidd magaddal a következőket:

 

Információcsere a kutyakiképzővel és más gazdákkal

Kutyatulajdonosként is jelentősen profitálhatsz a kutyaóvodából: A kutyáddal töltött első hetekben, hónapokban sok bizonytalanság és kérdés merülhet fel. A kölyökkutya-iskolában lehetőséged van feltenni ezeket a kérdéseket és választ is kaphatsz rájuk.

A tapasztalt kutyakiképzők elméleti és gyakorlati segítséggel szolgálnak és tippeket adnak a kutya neveléséhez és a kölyökkutyáddal töltött mindennapokhoz. Ha más gazdákkal beszélgetsz, hamar rájössz, hogy nem vagy egyedül „problémáiddal”. Gyakran kialakulnak az iskolán belül privát játszócsoportok vagy sétáltató csoportok.

Ahhoz, hogy kölyökkutyáddal pozitív élményekben legyen részetek, fontos megtalálni a hozzátok illő kölyökkutya-iskolát, ahol professzionálisan dolgoznak és amely megfelel bizonyos minőségi kritériumoknak.

A szakszerű kutyaiskola jellemzői

A következő kritériumokra kell figyelned, ha jó kutyaiskolát keresel a környékeden, ahol kölyökkutyáknak való foglalkozásokat is kínálnak:

 • Az iskolát hivatásos kutyakiképzőknek kell vezetnie, akik megfelelő szakmai képesítéssel rendelkeznek.
 • A kiképzőknek soha nem szabad nyomást gyakorolnia a kiskutyákra, sem pedig erőszakkal rendre inteni őket.
 • A jó kutyaiskolák lehetőséget biztosítanak arra, hogy betekintsünk egy kölyökkutyák számára tartott foglalkozásba, illetve szívesen megnézik előre is a kutyádat és oltási könyvét.
 • Általában kiképzőnként hat kölyökkutya tartozik egy csoportba, hiszen így mindegyikükre kellő figyelmet tudnak fordítani. Ha több, mint hat kutya van a foglalkozáson, két kiképzőnek kell jelen lennie.
 • A kölyökkutyáknak a tanfolyamokon hasonló fejlődési szakaszban kell lenniük, és megközelítőleg egyforma méretűeknek kell lenniük: egy palotapincsi-kölyök és egy kölyök dán dog nem sokat tud egymással kezdeni, és a jelentősen nagyobb méretű kutya véletlenül meg is sértheti játék közben a kisebbet. Ugyanakkor fontos, hogy több fajtájú kutya is jelen legyen a kölyökkutya-iskolában.
 • Az irányított játék és bandázás mellett rendszeres szüneteket, valamint a gazda és a kölyökkutya közti nyugodtabb játékos szakaszokat is a foglalkozások részévé kell tenni.

 

Hogyan találok kutyaiskolát minőségtanúsító jelzéssel?

Sajnos manapság bárki nevezheti magát kutyakiképzőnek azáltal, hogy vásárol egy nyomkövető pórázt és a nyakába akaszt egy sípot. Németországban a kutyakiképző szakma nem védett, pedig az erre vonatkozó a követelmények és az igények egyre nőnek.

Ezért alakult meg a Független Kutyaiskolák Érdekképviselete (Interessengemeinschaft unabhängiger Hundeschulen). Céljuk, hogy kiváló minőségű képzéseket biztosítsanak. Például ilyen a profis4dogs, a Pet Group szervezete, amelynek többek közt Günter Bloch, az ismert farkaskutató, író és kutyakiképző is tagja. A Pet Group és az IG (Független Kutyaiskolák Érdekképviselete – Interessengemeinschaft unabhängiger Hundeschulen) kutyaiskoláit megtalálod az interneten irányítószámok alapján. Biztosan környékeden is találsz kutyaiskolát minőségtanúsító jelzéssel.

A kutyaóvoda és kutyaiskola kereséshez az állatorvosi rendelő és a FRESSNAPF üzlet is jó kiindulási alap. Ott más kutyatulajdonosokkal is találkozhatsz, akiket megkérdezhetsz tapasztalataikról, illetve ajánlásokat is kérhetsz.

Kölyökkutya-iskola: Költségek és továbbképző tanfolyamok

A kölyökkutya-tanfolyamok ára szolgáltatónként eltérő lehet, gyakran 10-25 euró közötti árral kell számolni óránként. Gyakran tíz alkalmas, vagy havi bérletek is vásárolhatók. Más kutyatulajdonosoktól vagy az interneten tájékozódhatsz a környékbeli kutyaiskolák költségeiről.

Mindenképpen vegyetek részt kölyökkutyáddal a bemutató alkalmon, mielőtt valamelyik iskola mellett döntenétek. Ne feledd, hogy a felelősségteljes kutyaiskolák csak igazoltan beoltott és féregmentes kutyákat fogadnak.

Ha találtál olyan kutyaiskolát, ahol kutyáddal jól érzitek magatokat, érdeklődj rögtön a továbbképző tanfolyamok iránt. Hiszen egy jólnevelt, jól szocializált kutya olyan problémamentes négylábú barát, aki minden élethelyzetben hűséges kísérőd lehet!

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

Kölyökkutya-iskola: Tippek és infók a kutyaiskola választáshoz

Kölyökkutya-iskola: Tippek és infók a kutyaiskola választáshoz

Kiképzés kutyasíppal: Így csináld

Kiképzés kutyasíppal: Így csináld

Idomítás apportírozásra: Tippek

Idomítás apportírozásra: Tippek

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj, hogy megajándékozhassunk egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal!


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.