Kölyökkutya tanítása – hogyan kezdjünk hozzá?

2021. április 30.

Kölyökkutya tanítása – hogyan kezdjünk hozzá?

Egy új kiskutya nevelése egyszerre lehet izgalmas és ijesztő is. A legjobb, ha minél hamarabb elkezdjük megtanítani a kölyöknek azt, hogy hogyan kell viselkedni, még mielőtt rossz szokások alakulnának ki nála. A korai kiképzés és szocializáció az eb egész életére kihat, és befolyásolja például azt is, hogy miként lép majd kapcsolatba másokkal.

A kölyökkutya tanításakor eleinte mindenképp a rutin feladatokra fókuszáljunk, például, hogy mikor kell lefeküdni aludni, hol kell enni, és persze a szobatisztaságra való nevelés is elengedhetetlen benti kutyus esetében. Ahogy négylábúnk növekszik, igyekezzünk visszaszorítani a harapdálásokat, csipkedéseket, és tanítsuk meg az alapvető vezényszavakat, valamint azt is, hogy hallgasson a nevére. Továbbá segítenünk kell abban is, hogy jól tudja magát érezni kedvencünk új emberek között és új helyzetekben egyaránt. A megfelelő viselkedést napi szinten meg kell erősítenünk, így végül egy igazán jól képzett, szőrös családtagot kapunk.

A következő szemlélet alapján kell nevelnünk:
– pozitív megerősítés
– ne szidjunk utólag
– alakítsunk ki rutint

Jutalmazás

A kiskutya megjutalmazása olyankor, amikor valamit jól csinált, különösen fontos része a képzési folyamatnak. Figyeljük csak meg, hamar rá fog jönni bundás barátunk, hogy milyen cselekedet vezette a jutalomhoz. A szóbeli dicséret mellé adhatunk kutyusunknak jutalomfalatot, játékot, és simogatást is. Bár a csemegéket a legtöbb kutya nagyon szereti, és remekül beválhatnak a tréningek során, nem szabad túlzásba esnünk vele, hogy később ne várjon minden jótettért ételt az eb. A sok finomság megnövelheti a kalóriabevitelt, ami elhízáshoz vezethet. Hogy ugató pajtásunk megtartsa az optimális testsúlyát, ajánlott állatorvossal is konzultálnunk a helyes táplálásról.

Utólagos szidás nélkül

Időnként nehéz lehet, de türelmesnek kell lennünk, és végig szem előtt kell tartanunk azt a tényt, hogy hiába dorgáljuk meg kedvencünket, miután észrevettük, hogy valami rosszat tett, ez a módszer nem lesz hatékony. Ennek egyik oka, hogy a kicsi valószínűleg nem is fog emlékezni arra, hogy mit tett a leszidása előtt. Ráadásul csak félelmet keltünk így benne, és elveszíthetjük a bizalmát. Csak akkor fegyelmezzük a kutyát, ha tetten értük a nem kívánt cselekedet közben. Ezért inkább azt kell megmutatnunk neki, hogy milyen a helyes viselkedés, és emellé a pozitív megerősítés elméletét kell alkalmaznunk.

Mindennapi rutin

A napi rutin kialakítása segíthet abban, hogy a kölyök biztonságban tudja érezni magát az új és ismeretlen környezetben. Ennek megfelelően fontos, hogy minden nap ugyanakkor keljen, egyen, sétáljon és aludjon bundás barátunk. A séták azonos időpontja azért is kifejezetten hasznos, mert így azt is megtanulja az eb, hogy mikor tudja odakint elvégezni a dolgát.

Amennyiben a nevelés nem megy gördülékenyen és kérdéseink merülnek fel, kérjünk segítséget az állatorvostól. Ha kutyusunk kifejezetten problémás, vagy ha, egyszerűen csak profik szeretnénk lenni a tanításban, jó megoldás lehet az is, ha beíratjuk négylábúnkat egy kutyaiskolába.