Kölyökkutyák táplálása
2022. augusztus 05.
A kutyák főként húsevők, de néhány növényi alapú ételt is elfogyasztanak. A kölykök természetes módon 8-12 hetes korukra válnak le az anyatejről. Körülbelül ekkor kell elkezdeni őket eledellel is kínálni. Ahhoz, hogy kiskutyánk megfelelően tudjon fejlődni és egészséges maradjon, ki kell alakítanunk számára egy étrendet. Nem mindegy, hogy mikor, miből és mennyit kap.
Általános etetési útmutató kölyökkutyáknak
Mivel minden kutya egyedi, így érdemes állatorvossal is egyeztetni a táplálással kapcsolatban, különösen, ha speciális igényei vannak kedvencünknek, de az alapokat mindenképp érdemes ismernünk.
A kiskutya étrendjének alapja egy kiváló minőségű, kifejezetten kölyökkutyák számára készült eledel, amely megfelel a négylábú életszakaszának és egészségügyi állapotának egyaránt. Mielőtt választanánk, mindenképp olvassuk el a termék címkéjén feltüntetett információkat.
A kicsik eleinte naponta legalább négyszer kell, hogy egyenek, majd ahogy nőnek, fokozatosan csökkenthetjük az étkezések számát. A felnőtt kutyákat naponta kétszer kell etetni.
Fontos, hogy ne etessük túl vagy alul az aprócska ebet. A kutatások azt mutatják, hogy a túltáplált kölykök (különösen a nagy és óriási fajták) hajlamosabbak az izom- és csontproblémákra. Kiskutyánk fajtájának és egészségügyi állapotának függvényében az állatorvos pontosan meg tudja határozni, hogy mivel etessünk és mennyit kapjon belőle kedvencünk. Érdemes rendszeresen meglátogatnunk az állatorvost, így figyelemmel tudjuk kísérni a kutyus súlyát, valamint a fejlődését, és szükség esetén módosíthatunk az étrenden.
Friss ivóvíznek mindig rendelkezésre kell állnia. Tejet azonban ne kínáljunk bundás pajtásunknak, mert az gyomor- és bélrendszeri zavarokat okozhat.
Fogzás
A maradandó fogak 4-6 hónapos kor között jelennek meg a kutyáknál és gyorsan növekednek. Erre az időszakra érdemes specifikus rágójátékokat, valamint egészséges, rágható finomságokat biztosítanunk a kölyöknek, amelyek enyhítik a fogzással járó kellemetlenségeket és elterelik a kutyus figyelmét a háztartási tárgyaink rágcsálásáról. Egyes jutalomfalatokat úgy fejlesztettek ki, hogy azok segítenek a lepedék és a fogkő csökkentésében.
Csontokat és nyers húst nem ajánlott kínálnunk kiskutyánknak, mert kitörhetik a fogakat és belső problémákat is okozhatnak. Emellett pedig olyan baktériumokat is tartalmazhatnak, amelyek megbetegíthetik kedvencünket.
Egyéb élelmiszerek
Főtt húst, például csirkét vagy bárányt, esetleg egy kevés natúr szardínia- vagy tonhalkonzervet alkalmanként kínálhatunk, de ügyeljünk arra, hogy ne maradjon bennük csont vagy szálka és ne legyenek semmivel sem ízesítve, különösen a hagyma kerülendő. A kolbászok és az egyéb feldolgozott húskészítmények szinten nem megfelelőek a háziállatok számára. Kis mennyiségű, finomra vágott sütőtökkel vagy sárgarépával azonban érdemes lehet kiegészíteni a szokásos táplálékot.
Egyes ételek mérgezően hatnak a kutyákra, ezekkel soha ne etessük négylábúnkat: alkohol, hagyma, hagymapor, fokhagyma, csokoládé, kávé vagy más koffeint tartalmazó ennivaló, avokádó, élesztő, kenyér, szőlő, mazsola, ribizli, diófélék, gyümölcsmagok, éretlen paradicsom, gomba, apró csontok, zsíros ételek, só és durvára vágott zöldségek. Ügyeljünk arra, hogy ezekhez és a csomagolásaikhoz se férjen hozzá kutyusunk.