Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kontrollált házőrzés, avagy hogyan utasítsuk csendre kedvencünket?

2018. május 28.

Kontrollált házőrzés, avagy hogyan utasítsuk csendre kedvencünket?

Habár a következőkben a kutyánk ugatásának kordában tartásáról lesz szó, érdemes leszögezni, hogy számukra ez egy teljesen természetes, ösztönös viselkedés. Legtöbbször egy jelzés a falkának, hogy idegen tartózkodik a környéken. Ezért szokott láncreakciót beindítani egy kutyának az ugatása, aminek a következménye, hogy az összes környéken tartózkodó kutya ugatásba kezd. A jelzésen kívül oka lehet az ugatásnak a félelem, izgatottság, vagy az unalom is.

Valahol nekünk is érdekünk, hogy kedvencünk őrizze a házat, ezzel távol tartva területünktől az illetéktelen behatolókat, azonban nem mindegy, hogy ezt mikor és meddig teszi. Tanítsuk meg kedvencünknek, hogy amennyiben csendre utasítjuk, hagyja abba az ugatást.

A feladat tanításához arra van szükségünk, hogy előcsaljuk belőle a nem kívánt viselkedést. Attól függően, hogy lakásban, vagy kertes házban élünk, kérjünk meg valakit, aki megnyomja a csengőt, vagy idegenként elsétál az utcán. A lényeg, hogy kedvencünk ugatásba kezdjen. Készítsünk elő egy adaggal a kedvenc jutalomfalatjából és miközben ugat, sétáljunk oda hozzá. Felesleges vele elkezdeni üvöltözni, azzal csak még jobban felhergelhetjük. Tartsuk közel az orra elé a falatot, hogy a nagy ugatásban is észrevegye, mi van nálunk és mondjuk a Csend vezényszót. Természetesen más, szimpatikusabb vezényszót is lehet alkalmazni, a kutyának teljesen mindegy, hogy mit használunk.  Ha elég csábító a falat, erre az ugatást abba is hagyja, azonban nem szabad azonnal megkapnia a falatot, mert könnyen azt hiheti, hogy az ugatását jutalmazzuk. Csaljuk távolabb a hang forrásától, vagy a kaputól és csak akkor kapja meg a jutalmat, ha teljes figyelmével ránk koncentrál. Lehetőleg ezalatt ne szólaljon meg újra csengő és az idegen is egy helyben álljon. Ezt ismételjük meg sokszor, hogy rögzüljön a vezényszóhoz kapcsolódó feladat. Érdemes heti 5-10 alkalommal foglalkozni a problémával, hogy gyorsan haladjunk. Nehéz feladatról van szó, így sokáig tart a feladat elsajátítása.

Amikor azt tapasztaljuk, hogy kedvencünk a választott vezényszóra abbahagyja az ugatást és odarohan hozzánk a jutalmáért, elkezdhetjük fokozatosan elhagyni a kajás jutalmazást. Eleinte csak minden 4. jutalmazást hagyjunk ki és váltsunk föl szóbeli dicsérettel. Amennyiben a jutalmazás ellenére kedvencünk továbbra is szépen dolgozik, tovább ritkíthatjuk a jutalmazásokat, egészen addig, míg végül csak szóban fogjuk megdicsérni a teljesített feladatért. Érdemes azért simogatással, vagy akár masszázzsal társítani a szóbeli dicséretet. Ettől még szívesebben fog dolgozni és a kapcsolatunkat is erősíthetjük.

Legyünk türelemmel, kedvencünk számára az a természetes, ha ugatással jelzi a környéken történő szokatlan dolgokat. Mivel egy ösztönös cselekvés ellentettjére próbáljuk megtanítani, sok gyakorlásra van szükség, hogy eredményt érjünk el, azonban szomszédaink garantáltan hálásak lesznek.