Konzerv vagy száraz eledel? Mi alapján válasszunk?

2021. május 31.

Konzerv vagy száraz eledel? Mi alapján válasszunk?

A konzerveknek és a száraz eledeleknek is alapvetően ugyanazoknak a tápanyagszint-előírásoknak kell megfelelniük, ebből kiindulva arra a következtetésre juthatunk, hogy bármelyik jó választás lehet, ha magas minőségű termékről van szó. De előfordulhat, hogy egyes háziállatok számára inkább a száraz vagy épp a nedves a javasolt. Ami biztos, az utóbbi a magasabb (75-85%) víztartalom miatt arányaiban drágább étrendet eredményez.

Kutyák

A legtöbb kutya esetében bizonyos szempontból valójában nem mindegy, hogy nedves vagy száraz eledelt választunk-e. A kutyatulajdonosok általában inkább a tápok mellet teszik le a voksukat, főleg, ha nagytestű négylábújuk van, hiszen azok sokkal pénztárcakímélőbbek, egyszerűbb a tárolásuk és az etetés is. Egyes száraz eledelek segíthetnek a fogkőképződés megakadályozásában, ami néhány eb számára előnyös lehet, de ha ilyen terméket vásárolunk, akkor is rendszeresen be kell iktatnunk a fogtisztítást. 

A konzervek különösen jó választásnak bizonyulnak a „válogatós” kutyusok számára, a kistermetűeknek, és azoknak, amelyek valamilyen betegségben szenvednek, például húgyúti problémáik vannak, hiszen a nagyobb vízbevitel ilyenkor kifejezetten előnyös lehet. Fogbetegségek megjelenésekor vagy, ha már több fog is hiányzik szintén a nedves eledelek az ideálisak, hiszen a száraz falatok rágása kellemetlen és nehézkes lehet ilyenkor. Azonban a konzervek fehérje- és zsírtartalma esetenként magasabb is lehet, mint a legtöbb tápé, és ezt mindenképp figyelembe kell vennünk, ha bundás barátunk nem tolerálja túl jól a magas zsírtartalmú étrendet.

Macskák

A kutyákkal ellentétben a cicák sokszor felnőtt korukban sem hajlandóak megenni olyan ételeket, amelyekkel nem kínálták őket kölyökként. Legalább két olyan egészségügyi probléma létezik a macskáknál, amelyek miatt a magasabb víztartalmú ennivalókat ajánlott választanunk: alsó húgyúti betegség, vesebetegség. Sajnos a száraz eledelen élő minitigrisek általában nem isznak annyi folyadékot, hogy kompenzálják a konzervek és tápok közötti víztartalom különbséget. Ezért ajánlott a kismacskáknak is időnként néhány különböző textúrájú konzervet is kínálnunk, hogy növeljük annak esélyét, hogy később, amikor orvosilag lesz szükség a nedves falatokra, nagyobb eséllyel elfogadja majd a cica.

A macskáknak készült konzervek fehérje- és szénhidráttartalma általában alacsonyabb, mint a száraz eledeleké. A víz miatt kevesebb kalóriát tartalmaznak, ha a térfogatot vesszük figyelembe, és már eleve adagolt mennyiséget kapunk a kilós, zsákos tápokkal szemben. Mivel a konzervek nedvességtartalma akár a 85%-ot is elérheti, ezért arányaiban drágább lehet az ilyen étrend, ami egyes macskatulajdonosok számára természetesen szempont lehet a választáskor.

Bár vannak, akik azt állítják, hogy azok a bársonytalpúak egészségesebbek, amelyek csak konzervet fogyasztanak, ám a vesebetegségben vagy húgyúti betegségben szenvedő macskákat leszámítva, nincs valódi, jó bizonyíték arra, hogy az étrend típusa megváltoztatná az általános egészségügyi állapotot. Ezért, ha cicánk egészséges, akkor a saját döntésünk, hogy csak nedves vagy csak száraz eledelekkel kínáljuk, esetleg a kettő kombinációjával. Fontosabb, hogy odafigyeljünk a minőségre, a megfelelő összetevőkre és a mennyiségre, szem előtt tartva kedvencünk igényeit és életmódját.

 

Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy mi lenne a legjobb szőrös pajtásunk számára, kérjük ki az állatorvos véleményét.