Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Kopasz macskák – minden, amit tudni érdemes róluk!

2022. május 12.

Kopasz macskák – minden, amit tudni érdemes róluk!

A szfinx macskák az 1960-as években jelentek meg először és népszerűségük egyre csak növekszik a macskabarátok körében. És bár ezek a cicák elragadó személyiségükről és imádnivaló megjelenésükről ismertek, fontos tudni azt is, hogy különleges törődést és bánásmódot igényelnek. Szőrtelen testük ellenére nincs egyszerűbb dolgunk velük, mint bundás társaikkal. Ha kopasz minitigrist szeretnénk, érdemes jobban megismernünk őket.

Egyedülálló személyiségük vannak

A „szociális” nem egy olyan szó, amelyről a legtöbbeknek a macskák jutnának az eszébe, azonban a szfinxek esetében ez egy igen találó kifejezés. A kopasz cicák sokszor az ajtóhoz szaladnak és üdvözölnek, amikor hazaérünk, az ölünkbe bújnak, ha leülünk, és bebújnak hozzánk éjszaka a takaró alá. Tehát, ha olyan szobatigrist szeretnénk, amely egész nap az ablakban nézelődik, majd a fekhelyén alszik, akkor ne szfinxet vigyünk haza.

Ráadásul nem csak jelenlétükkel szeretik felhívni magukra a figyelmet, hanem hangjukkal is. Ha akarnak valamit, azt bizony tudatják gazdájukkal. Sok ember épp ezen tulajdonságok miatt imádja a kopasz cicákat, míg másoknál ezek akár bosszantó jelenségek is lehetnek.

Állandó gondozást igényelnek

Amennyiben a már-már őrült viselkedéssel nincs problémánk, a következő szempont, amit figyelembe kell vennünk, az a cicák általános ápolása. A szőrtelenség nem könnyíti meg a dolgunkat, sőt.

A szfinx macskák bőrének gondozása az étrenddel kezdődik. Mindenképp magas minőségű eledelt kell vásárolnunk, mert a táplálék befolyásolja az állat bőre által termelt olaj mennyiségét. Minél jobb a táp, annál kevésbé zsírosodik a bőr. Ha nem minőségi étrendet állítunk össze, akkor az olajok felhalmozódnak, ami pedig folyamatos bőrproblémákhoz, fertőzésekhez vezethet.

Mivel a szfinxeknek nincs szőrük, így előfordulhat, hogy zsíros foltot hagynak azokon a területeken, ahol gyakran előfordulnak, például a kanapén, a párnán vagy az ágyneműn.

És bár a diéta sokat segít, időnként fürdetésre is szükség lesz, hogy eltávolítsuk a felgyülemlett szennyeződést. Ehhez gyengéd, lehetőleg csak természetes összetevőket tartalmazó macskasampont kell beszereznünk. Fontos, hogy a mosdatás után egy puha törölköző segítségével gyorsan felitassuk a nedvességet a cicákról, nehogy az érzékeny bőr kirepedezzen. A túl gyakori fürdetés szintén kiszáríthatja a bőrt.

A szfinxek hajlamosak a fülfertőzésekre, ezért nagyon ügyelnünk kell a fülek tisztán tartására és a felesleges zsír eltávolítására is. A lábujjakra (és a köztük lévő résekre) szintén érdemes extra figyelmet fordítanunk.

Mindezek mellett nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a hideg idővel és a napfénnyel szemben is védelemre van szükségük. Válasszunk meleg fekhelyet, valamint kényelmes, puha anyagú cicaruhákat, és ne engedjük ki őket a szabadba, hiszen nem csak megfázhatnak, de hamar le is éghetnek.

Gyakoriak az egészségügyi problémák

Mint a legtöbb fajtatiszta macska esetében, a szfinxeknél is kialakulhatnak genetikai, egészségügyi problémák. A szívelégtelenségek és az egyéb megbetegedések mihamarabbi észrevételéhez ajánlott rendszeresen látogatnunk az állatorvost.

Rossz hír lehet, hogy a kopasz macskák nem hipoallergének, vagyis ugyanúgy jelentkezhetnek nálunk allergiás tünetek, mint a szőrös cicáknál.