Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Közérzetjavító tippek cicáknak a hideg évszakra

2013. november 15.

Közérzetjavító tippek cicáknak a hideg évszakra

Amikor cicánkból előtör a szobatigris – a legtöbb macska ősszel és télen többnyire nem szeret kimenni a szabadba. A hideg és nedves külvilág helyett szívesebben maradnak benn a jó melegben. Ez remek alkalom egy kis összebújásra, meghitt játékra, és az együtt töltött idő élvezetére.

Ugye, hallotta már a szólást, hogy „Ilyen időben még a kutyáját se küldi ki az ember”? Hát, ez bizony a macskákra is igaz. Bundás kis barátaink ugyanis nagyon utálják a hideg, nedves időt. A cicagazdik többsége jól ismeri a jelentet: Cirmi addig miákol hangosan, amíg ki nem nyitjuk neki az ajtót, hogy aztán egyetlen felületes pillantást vetve a külvilágra a küszöböt se legyen hajlandó átlépni, és égnek álló farokkal vonuljon vissza a melegbe. Szemében kimondatlanul is ott az egyértelmű válasz a szomorú, nyirkos időre: „Köszönöm, de ezt inkább nem…”. Késő ősszel és télen a macskák jobban szeretnek otthon maradni. Kinéznek maguknak egy jó meleg helyet, és egyszerűen élvezik a csendet és békességet.


Teljesen természetes magatartás
Semmi ok az aggodalomra – a macskáknál teljesen természetes, ha ilyen időben semmi kedvük kimenni a szabadba. Távoli felmenőik a száraz, forró klímájú sivatagokhoz és szavannákhoz szoktak hozzá. Ezért aztán a cicák természetes módon idegenkednek a hidegtől és a nedvességtől, és aktivitási szintjük drasztikus csökkenésével reagálnak az időjárás megváltozására. Ez számukra a nagy alvások és az összebújás ideje. Ősszel és télen kizárólag azok az egyedek indulnak hosszabb utakra a világban, amelyek maguk kénytelenek beszerezni élelmüket, vagy különösen aktív vérmérséklettel vannak megáldva.

Élvezzük az együtt töltött időt!
Ha cicánk magatartása ilyenkor feltűnően megváltozik vagy szokatlan vonásokat ölt – oda se neki! Inkább használjuk ki az időt valamilyen közös otthoni tevékenységre, hiszen nincs az évben még egy olyan időszak, amikor ennyit lehetünk kedvencünk társaságában. Csodálatos alkalmat kínál a kettőnk közti érzelmi kötődés elmélyítéséhez. Szabadon választhatunk a heverőn hancúrozás és egy sor játék között – amíg cicánk élvezi, addig mindent lehet.

 


Hangulatjavító új játékok
Ha nem akarjuk, hogy macskánk teljesen ellustuljon és elhízzon, akkor vagy nagyobb aktivitásra kell serkentenünk szobatigrisünket, vagy csökkentenünk kell az élelmiszeradagját, mivel a kis csavargónak sokkal kevesebb kalóriára van szüksége az évnek ebben a szakában. Azonban jobb megoldás kitalálni néhány új játékot, mint elvonni élelmének egy részét. Nemcsak a cicának jó szórakozás a vele való játék, a mi lelkünknek is felüdülést jelent egy-egy borús napon.

Új játékötletek
A legmogorvább macskát is rá lehet venni egy kis hancúrozásra. Csak ki kell ismernünk, mire jön izgalomba: legyen az egy új szőregér, kihúzható játék, vagy épp egy macskacsali. Használjuk ki a lehetőséget és próbáljunk ki néhány új dolgot, tovább bővítve cicánk játékkollekcióját. Vajon mit szólna a lézer pointerhez? A földön cikázó piros pontra a legnyugisabb cicus is rámozdul. Ne feledjük azonban, hogy csak kifejezetten macskáknak való lézer pointert szabad vásárolni – a többinek a fénye túlságosan erős –, és azt is csak rövid ideig használjuk, lehetőleg más játékokkal felváltva. Ez azért van, mert a piros pont, ami izgalomba hozta őt, valójában elérhetetlen a számára, és ha cicánknak semmiféle sikerélményt nem jelent a játék, akkor frusztráció lesz a vége. Ha tehát lézer pointert vetünk be, akkor minden esetben kombináljuk valamilyen valóságos vadászélményt nyújtó, közbeiktatott játékkal, esetleg némi csemegével, és a végén is kapjon jutalomfalatot.

A susogós alagút is kitűnő eszköz arra, hogy lekössük cicánkat. Óriási, ahogy belebújik és önfeledten eljátszik benne, ráadásul az alagút titokzatos hangja hosszú ideig fenntartja az állat érdeklődését. Jutalomfalatot és játékot is elrejthetünk az alagútban, hogy aztán cicánk megtalálhassa az eldugott „kincseket”. Ezen a játékon gazdi és kedvence egyaránt jól szórakozhat.

Ha cicánk élvezi az ilyen kihívásokat, akkor a gondolkodtató játékokat is szeretni fogja. Számtalan lehetőség közül választhatunk. A játéktáblába beszúrt tüskék közé, illetve a tábla speciális mélyedéseiben jutalomfalatokat rejthetünk el, és a cicusnak érzékszervei segítségével kell megtalálnia megérdemelt jutalmát. Vagy megtölthetünk egy snack labdát száraztáppal, és ha kedvencünk elég ügyesen görgeti azt a padlón, akkor apró falatok hullanak ki belőle a nyíláson keresztül (az intelligenciafejlesztő játékokról többet is megtudhat áruházainkban).


Klikkertréning macskáknak
A klikkerrel végzett tréning nagyszerű eszközt kínál a macskák izgalmas téli megmozgatására és néhány mutatvány elsajátítására. Tényleg így van! Nemcsak a kutya reagál a klikkerre, a macska is betanítható rá. Üljünk le cicánkkal szemben, néhány szem ínycsiklandozó csemegével a kezünkben. Minden kattintás után adjunk neki egy jutalomfalatot. Ezt többször megismételve a cica agyában hamarosan összekapcsolódik a kattanó hang a jutalomfalat ígéretével. Ekkor elkezdhetjük a klikker segítségével betanítani neki az első apró trükköket, például azt, hogy pacsit adjon, vagy kisebb tárgyak tetején egyensúlyozzon. Ezzel nemcsak magunknak szerzünk vidám perceket, hanem szobatigrisünk szellemi képességeit is karbantartjuk.

 


Több nyugalmat és csendet a cicának!
Azért vigyázzunk, hogy túlzásba se vigyük a játékot, mert késő ősszel és télen tényleg több nyugalomra van szüksége a macskának. Naponta akár 20 órát is alvással tölthet. Ez azért van így, mert a hideg évszak az évnek az az időszaka, amikor a leginkább szeret odabújni a gazdihoz. És persze minden cicát a gazdája ismer a legjobban, ő tudja, hogy kedvence hogyan szereti leginkább a simogatást és a kényeztetést: a füle mögött, az álla alatt, esetleg a pocakján. Rajta tehát, kedveskedjünk neki úgy, ahogy ő szereti! A macska simogatásával gazdája iránti kötődése is tovább erősödik.

Ha tetszik, szőrápoló kesztyű segítségével összeköthetjük a kellemest a hasznossal. Az állat masszírozása közben eltávolítjuk az elhalt szőrszálakat, ami jót tesz a cica egészségének és közérzetének. Hosszú szőrű macskák esetében használjuk puha fogú kefét, illetve széles fogú fésűt. Ezeknek a cicáknak naponta át kell fésülni a bundáját, míg rövidszőrű társaiknak csak minden második nap.

Szépítő alvás
Miután cicánk kijátszotta magát és eleget hancúrozott, szüksége van egy kis szundikálásra. De tulajdonképpen azt is mondhatjuk, hogy szinte az egész napot átalussza. Ehhez természetesen kellő kényelembe szeretné helyezni magát, tehát tudnunk kell, hol vannak a kedvenc alvóhelyei. A legtöbb cica nemcsak a kosarában alszik, szívesen elhever a radiátoron és az ablakpárkányon is, amit még melegebbé, otthonosabbá tehetünk a számára egy darab odaterített anyaggal. Az pedig már vágyainak valóságos netovábbja, ha valahol egy újabb alvóhellyel lepjük meg. Próbáljuk ki, vajon mit szól egy otthonos kis barlanghoz. Vannak „barlanglakó” macskák, amelyek imádnak elbújni. Ugyanakkor ennek ellentéte is megfigyelhető néhány egyednél. Ők nem szeretik az alvókamrát, és a jobb kilátást biztosító ágyat részesítik előnyben.

Semmi szükség étrend-kiegészítőkre!

Az évnek ebben a szakában cicánknak nincs szüksége vitaminpótlásra és kiegészítő tápanyagokra. A megszokott táp több is, mint elegendő. Napi többszöri szellőztetéssel gondoskodjunk a lakás friss levegőjéről. Ha cicánk mégis ki szeretne menni a szabadba, akkor egy törölközővel alaposan dörgöljük szárazra a bundáját, miután visszatért. Fontos ellenőrizni, hogy a macska kedvenc alvóhelyei nem huzatosak-e, mert ez veszélyeztetheti az egészségét. Ha úgy látjuk, hogy cicánk immunrendszere gyengül, és láthatóan nincs jól, akkor menjünk el vele az állatorvoshoz, hogy megfelelő gyógyszert kaphasson. Télen a macska is meg tud hűlni, de semmiképp ne kúráljuk őt házilag vagy humán gyógyszerekkel, mert azok mérgezőek lehetnek a számára!

Aki követi tanácsainkat, annak szobatigrise jó egészségben, megfelelő szőrápolás és gondozás mellett, és nem utolsósorban jól szórakozva fog kitelelni.