Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kullancs terjesztette betegségek és megelőzésük

2019. szeptember 21.

Kullancs terjesztette betegségek és megelőzésük

Kutyák esetében gyakrabban hallani kullancsos megbetegedésekről, de sajnos a paraziták nem csak rájuk, hanem a macskákra is veszélyt jelentenek. Ők is potenciális áldozatai a vérszívóknak, és a csípéssel könnyedén megfertőződhetnek. Ezért jó, ha tudjuk, hogy milyen betegségek jelentkezhetnek a cicáknál egy kullancscsípés után, de ami talán annál is fontosabb, az a megelőzés.

A jó hír, hogy a kullancsok többsége nem hordoz betegséget, és sok bársonytalpú leél úgy egy egész életet, hogy soha nem okoz kárt benne egyetlen vérszívó sem.

  1. Tularémia

A tularémia más néven nyúlpestis, nyúlláz, ami nagyon ritkán macskákban is előfordulhat. Ha a kullancs áldozata korábban fertőzött rágcsáló volt, akkor könnyedén átviheti más állatokra, például a macskákra is a baktériumokat, de  egyéb vérszívók is közvetíthetik a betegséget. Fertőzött rágcsálók elfogyasztása is megbetegedést okozhat. A betegség tünetei lehetnek enyhébbek, például duzzadt, fájdalmasnyirokcsomók vagy alacsonyabb láz, de akár súlyosabbak is, mint például tályog, fekély, étvágytalanság, letargia, magas láz, sárgaság, hasi fájdalom. A diagnózis a legtöbb esetben sajnos csak akkor kerül felállításra, amikor a minitigris már életét vesztette. Korai felismerés esetén antibiotikummal és infúziós terápiával lehet esély a túlélésre. Nagyon vigyáznunk kell vele, ugyanis harapás vagy karmolás útján, ránk, emberekre is átterjedhet.

  1. Haemobartonellosis

A haemobartonellosis-amit a Mycoplasma haemofelis vagy a Mycoplasma haemominutum nevű kórokozóval történő fertőzés okoz -esetén vérszegénység alakul ki, ami sokszor halálos kimenetelű. Ezt a betegséget gyakrabban diagnosztizálják.. A feltételezhető, hogy a fertőzött cica harapása is terjesztheti a kórokozót, és bolhák is közvetíthetik. A tünetek súlyossága függ a vérszegénység fokától, a fertőzés stádiumától, és az immunrendszer működésétől. Társfertőzések, mint például a macskaleukózis súlyosbíthatják a tüneteket, a kórokozó jobban elszaporodik.

Amikor a vérszegénység már súlyosbodott, az ínyek kifehérednek, gyengeséget, étvágytalanságot, lépmegnagyobbodást, súlycsökkenést, szapora légzést vagy szívverést, sárgaságot, és sajnos hirtelen bekövetkezett halált is tapasztalhatunk. Három hetes antibiotikum kezeléssel (és szükség esetén más gyógyszerekkel) megmenthetjük a cica életét, de utána is hordozó maradhat, és stressz hatására kiújulhatnak a tünetek.