Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kullancs terjesztette betegségek és tüneteik – vigyázzunk kiskutyánkra!

2019. március 22.

Kullancs terjesztette betegségek és tüneteik – vigyázzunk kiskutyánkra!

A kullancsok nem csupán visszataszítóan néznek ki, de több, emberekre és háziállatokra is veszélyes fertőzést terjesztenek. Ahogy változik az időjárás, egyre szélesebb skálájával találkozhatunk ezeknek a betegségeknek. Érdemes megismernünk őket ahhoz, hogy rájöjjünk, mennyire fontos a védekezés a kullancsokkal szemben, és milyen lehetőségeink vannak, ha már megtörtént a baj.

  1. Lyme-kór

A betegséget a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) terjeszti. Sajnos egyetlen kutyus sincs biztonságban, fajtától, kortól, mérettől függetlenül megfertőződhetnek. A kullancsokat gyakran nehéz észrevenni, sokszor már csak a csípés helye marad, és előfordulhat, hogy a Lyme-kór tüneteit sem észleljük néhány hónapig. Ha kedvencünkben kullancsot találtunk és akár hónapokkal később olyan sántaságot tapasztalunk, amelyik mindig más végtagon jelenik meg (vándorló sántaság), vagy kedvencünk idegrendszeri tüneteket mutat, akkor azonnal forduljunk állatorvoshoz. A betegség antibiotikummal kezelhető, de sajnos sok esetben a kutya hordozó marad.

  1. Ehrlichiosis

A vérzéses kullancsláz egy viszonylag új betegség, melyet az Ehrlichia canis nevű baktérium okoz. Ezek a kórokozók a kutyák mellett a macskákra is  veszélyesek. Ez a betegség Magyarországon még ritkaságnak számít, főleg a mediterrán térségekben fordul elő. A betegséget az általános lázas tünetek mellett orrfolyás, nehezített légzés, a lép és a máj megnagyobbodása, a nyirokcsomók megnagyobbodása jellemzik. Kezeletlen, elhúzódó esetekben veseelégtelenség alakul ki és súlyos szemészeti problémák is jelentkezhetnek.

  1. Anaplazmózis

Ez a betegség is ritkaságnak számít még Magyarországon, a kórokozó neve Anaplasma phagocytophylum, ami a kutyákon kívül az embert és a macskákat is megbetegíti. A kórokozó a fehérvérsejteket támadja meg. Néhány hét lappangási idő után bágyadtság, láz, váltakozó sántaság jelenik meg. Az állat vérszegénnyé válik, köhögés, hányás, hasmenés, idegrendszeri tünetek is kialakulhatnak.

  1. Babéziózis

A babéziózis a leggyakoribb kullancs által terjesztett betegség Magyarországon. Egy egysejtű vérparazita (Babesia canis) okozza, amely az eb szervezetébe bekerülve a vörösvértesteket támadja meg. A tipikus tünetek közé tartozik: hirtelen kialakuló magas láz, étvágytalanság, elesettség. Később az állat véres vizeletet ürít, a nyálkahártyák sápadttá válnak, veseelégtelenség alakul ki. Az időben elkezdett gyógykezelés hatására az állat látványosan gyógyulhat, de sajnos felléphetnek szövődmények is. Egyre gyakrabban találkozunk kevésbé jellegzetes lefolyású, nehezebben felismerhető babesiosissal.

  1. Hepatozoonosis

Ellentétben a kullancscsípés általi fertőzésekkel, a hepatozoonis akkor jelentkezik, ha a kutya megeszi a betegség terjesztésében szerepet játszó kullancsfajt. Ez a betegség is főként a mediterrán országokban fordul elő. A tünetek közé tartoznak az izomfájdalmak miatt kialakuló merev járás, sántítás, izomsorvadás, a véres hasmenés és a visszatérő láz.

Előfordulhat, hogy egy kutyában egy időben többféle kullancsok által terjesztett kórokozó is megtalálható. Léteznek ma már olyan vérvizsgálatok (kullancsprofil), amelyek egyszerre több kórokozó jelenlétének detektálására képesek. Ha ezek közül a tünetek közül bármelyikkel találkozunk, azonnal vigyük el állatorvoshoz kedvencünket:

– apró sérülések után is nehezen áll el a vérzés-véralvadási problémák
– étvágytalanság és súlycsökkenés
– az íny színének vagy az orr környékének elváltozása
–  hányás
– fájdalom a nyakban és a hátban (főleg érintésre)
– neurológiai tünetek, mint pl. görcsök, hasmenés
– vizelet színének és/vagy mennyiségének megváltozása
– megnagyobbodott nyirokcsomók
– duzzadt ízületek és végtagok
– letargia, gyengeség, és láz

Hogy milyen gyógyszert kell kapnia a négylábúnak, az attól függ, hogy pontosan melyik fertőzéssel állunk szemben. Akkor a legnagyobb az esélye a sikernek, ha a fertőzést hamar elkezdtük kezeltetni. Épp ezért fontos, hogy mindig használjunk valamilyen kullancsirtó terméket (nyakörvet, spot-ont, tablettás készítményt), és minden séta után alaposan nézzük át kedvencünk bundáját.

 

Forrás: pethealthnetwork.com, wagwalking.com